Sonos met AirPlay 2.

Sonos-gebruikers klagen over AirPlay 2

Geen bediening meer vanaf toegangsscherm

Sonos-gebruikers hebben problemen met de pas ingevoerde AirPlay 2-ondersteuning. De Playbar werkt niet zoals verwacht, het geluid is niet synchroon en de knoppen op het toegangsscherm verdwijnen zodra je AirPlay-luidsprekers in je netwerk hebt.

Sonos is de eerste externe speakerfabrikant die ondersteuning voor AirPlay 2 heeft toegevoegd en je kunt daarbij zelfs Siri-opdrachten geven om de muziek af te spelen. Maar helemaal probleemloos gaat het nog niet. Zo zijn de bedieningsknoppen op het toegangsscherm niet meer te gebruiken sinds versie 9.0 van de Sonos Controller-app (link) beschikbaar kwam. Zodra er AirPlay-speakers in het netwerk aanwezig zijn krijg je de knoppen niet meer te zien. Ook werken de hardwareknoppen voor het afspelen niet meer. Deze beperking hangt samen met AirPlay 2. Sonos heeft in een supportpagina aangegeven dat ze op de hoogte zijn en dat het niet ideaal is. Als mogelijke oplossing stellen ze voor om third party AirPlay-apparaten uit te schakelen als je toch gebruikt wilt maken van de knoppen.


Dit is natuurlijk geen echte oplossing. De Controller-update verwijdert ook de knoppen op het toegangsscherm als je helemaal geen AirPlay 2-geschikte speakers in huis hebt. Het zou mooier zijn als gebruikers zelf de keuze kreeg.

Geen synchroon geluid

Een andere klacht van Sonos-gebruikers die met AirPlay 2 aan de slag zijn gegaan, is dat je niet altijd synchroon geluid krijgt. Heb je bijvoorbeeld een Sonos Playbase en een HomePod, dan is er een vertraging van een halve seconde hoorbaar. Dit is ook het geval als je een Sonos-speaker met een Apple TV gebruikt. Na een minuut of twee is er een hoorbaar verschil opgetreden, waardoor het niet meer prettig luisteren is. Op verschillende plekken wordt erover geklaagd, onder andere op het Sonos-forum. De vertraging kan wisselend zijn en het kan daarbij gebeuren dat één van de speakers die je gebruikt even uit- en inschakelt om de stream alsnog synchroon te krijgen. Maar dit lost het niet op.

Sonos One met AirPlay

Het probleem lijkt zich vooral voor te doen als je speakers van twee verschillende merken gebruikt, bijvoorbeeld Sonos met HomePod. Bij twee Sonos-speakers doet het probleem zich niet voor en ook als je twee HomePods gebruikt is er niets aan de hand. Het idee was echter dat je met AirPlay 2 al je compatibele speakers in huis zou kunnen aansturen, ongeacht het merk. Mogelijk wordt het veroorzaakt door de Digital Signal Processing (DSP) die elke fabrikant op een andere manier toepast om het geluid te optimaliseren.

iTunes telt niet door
Een ander probleem dat zich voordoet is dat de tellers van iTunes-muzieknummers die via AirPlay 2 worden afgespeeld, niet worden bijgewerkt. Zo wordt het aantal keren afgespeeld niet bijgewerkt en dat heeft bijvoorbeeld gevolgen voor slimme afspeellijsten. Speel je bijvoorbeeld vanaf een Mac muziek af op je HomePod, dan houdt iTunes geen rekening daarmee. De datum ‘laatst afgespeeld’ wordt bijvoorbeeld niet bijgewerkt. Het zou een bug kunnen zijn in iTunes 12.8, dat begin juli verscheen en voor het eerst ondersteuning bood voor AirPlay 2. De desktopsoftware crasht bijvoorbeeld als je iets via AirPlay 2 afspeelt.

Sonos tv-speakers

Playbar-tegenvaller
Verder blijft er nog nog meer te wensen over wat de AirPlay-ondersteuning van Sonos betreft. Zo werden we er door een iCulture-lezer aanhoudend op gewezen dat de Playbar niet geschikt kan worden gemaakt voor AirPlay. Normaal gesproken kun je je oudere Sonos-speakers met AirPlay laten werken als je minimaal één geschikt model zoals een Sonos One in je netwerk opneemt. Maar bij de Playbar blijkt dit niet te werken. Als je namelijk de Sonos One of Play:5 als surround-speakers hebt ingesteld voor je TV, kunnen deze niet fungeren als AirPlay-speaker. De hoofdspeaker van je home cinemasysteem bepaalt of je opstelling geschikt is voor AirPlay en dat is bij de Playbar niet het geval. Je zult dan moeten overstappen naar een Playbase of de pas verschenen Sonos Beam.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juli 2018, 9:44
Bron Bron iPhone-ticker
Categorie Accessoires
Onderwerpen itunes, sonos

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One (SL), Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.