Opera over Steve Jobs

Luister naar een opera over Steve Jobs

Weer eens wat anders

Zoek je nog een lekker muziekje om naar te luisteren als je van werk naar huis reist? Wat dacht je van een opera over Steve Jobs? Je kunt er naar luisteren via Apple Music en Spotify.

Steve Jobs-opera

Apple is meestal niet zo happig om Steve Jobs-herdenkingen en -lofzangen toe te staan, maar voor deze opera maken ze een uitzondering. De opera heet ‘The (R)evolution of Steve Jobs’ en is ook gewoon via Apple Music te beluisteren. Het bestaat uit 20 scenes uit het leven van Apple’s legendarische topman. De opera werd vorig jaar voor het eerst live gespeeld door de Santa Fe Opera in New Mexico en werd daar goed ontvangen. Maar wat kun je verwachten?


We hebben even geluisterd en het blijkt opera volgens het klassieke recept: het verhaal wordt al zingend verteld, terwijl je ondertussen de klanken van het orkest hoort. De 95 minuten durende productie bevat ook elektronische muziek. “Ik wilde geen verhaal maken waarin hij als grote held werd afgeschilderd”, vertelt een van de makers, Mark Campbell. “Maar ik wilde ook niet een opera waarin hij op een of andere manier als een slecht mens werd afgeschilderd. Ik maakte daarom een libretto die hem op een uitgebalanceerde manier portretteert.”

Oppervlakkige karakters
Of dat gelukt is mag je zelf concluderen. Wil je eerst weten wat een professionele muziekreviewer ervan vindt, voordat je 95 minuten van je leven weggooit, dan kun je terecht bij The Guardian. Zij hebben wel wat kritiekpunten. Zo is het werk nogal ‘onbeduidend’ en zijn de karakters nogal eendimensionaal en oppervlakkig. Apple wilde (uiteraard) niet meewerken, waardoor er nogal om de feiten heen moest worden gedraaid. Dat het album toch van de Guardian is uitgeroepen tot ‘Klassiek album van de week’ mag een wonder heten. De verrichtingen van het orkest maken een hoop goed, ook al valt er op de compositie ook nog wel wat aan te merken.

Opera over Steve Jobs

De live-opnames werden in 2017 gemaakt en zijn te beluisteren op Apple Music, Spotify en via andere streaming muziekdiensten. Het verhaal begint bij Jobs’ kindertijd, behandelt de oprichting van Apple en de samenwerking met Steve Wozniak, maar ook het vertrek en de terugkeer van Jobs. De laatste scene is tijdens de herdenkingsdienst in 2011.

Voor echte Apple-fans best leuk om eens naar te luisteren. Je vindt de opera hier op Apple Music en de Spotify-link vind je hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juli 2018, 21:00
Categorie Diensten
Onderwerpen muziek, opera, steve jobs
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.