SOMA Tilt lamellen met HomeKit

Soma Tilt kan je lamellen aansturen met HomeKit

Met een nieuw apparaatje van Soma kun je nu ook je 'Venetian blinds' oftewel horizontale lamelgordijnen aansturen met HomeKit. De Soma Tilt regelt hoe ver de lamellen open staan.

Soma Tilt: lamellen kantelen met HomeKit

Soma is een van de merken die we hebben besproken in onze round-up over gordijnen bedienen met HomeKit. Met het huidige apparaatje van Soma kun je rolgordijnen openen en sluiten. Dat werkte ook al bij allerlei optrekbare varianten zoals ‘Roman blinds’ en ‘Venetian blinds’. De Soma Tilt voegt daar iets aan toe: zoals de naam al aangeeft kun je hiermee ook de kanteling van de lamellen regelen. Het werkt met HomeKit, maar ook met Google Assistent en met Amazon Alexa.


Voor HomeKit heb je overigens wel een speciale hub nodig, de Soma Connect. De Soma Tilt bestaat uit een motor, die de kanteling van je horizontale lamellen regelt. De installatie is volgens de fabrikant heel eenvoudig. Je hoeft de bestaande lamellen niet van de muur te halen, maar zou al binnen 3 minuten klaar moeten zijn zonder dat je gereedschap nodig hebt. Je verwijdert namelijk de lange draaistok die je normaal gebruikt om de lamellen te kantelen. In plaats daarvan sluit je het kabeltje van de Soma-motor aan.

SOMA Tilt met HomeKit installeren

Er zit een USB-oplaadkabel bij en een zonnepaneel, voor als je er helemaal geen omkijken naar wilt hebben. Een los exemplaar met zonnecel kost $129 in de pre-order en bij aankoop van een pak met twee of drie stuks wordt het nog iets goedkoper. Wil je echter HomeKit gebruiken, dan kun je het beste de Soma Tilt Enthusiast Kit van $329 nemen, want die wordt geleverd met de vereiste Soma Connect-hub.

SOMA Tilt lamellen met HomeKit

Als alles eenmaal geïnstalleerd is kun je verschillende routines maken, de lamellen sluiten als je de deur uit gaat, of weer openen als de zon ‘s ochtends op komt. De oplossing maakt gebruik van Bluetooth Smart en werkt met iOS 8 of nieuwer. Bedienen werkt tot op een afstand van 40 meter. De motor zelf zul je aan de muur moeten bevestigen en heeft afmetinge nvan 7,4 x 5,8 x 4,8 cm.

Soma’s normale motor is bedoeld om je rolgordijnen op en neer te trekken. Dit werkt met een blokje, dat je aan de ‘bolletjesketting’ van het rolgordijn vastmaakt. Je leest er meer over in ons artikel over raambekleding met HomeKit-ondersteuning.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 januari 2019, 16:15
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, smart home, woning

Smart Home

Een smart home is een huis die met het internet verbonden is via allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten.

Smart Home
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.