Samsung Galaxy Watch Active met berichtje.

Samsung’s nieuwe Apple Watch-concurrent meet ook bloeddruk

Galaxy Watch Active vs. Apple Watch

Samsung heeft een aantal nieuwe wearables aangekondigd. De Galaxy Watch Active is de nieuwe Apple Watch-concurrent van Samsung en krijgt ook een bloeddrukmeter. Is Samsung's nieuwe horloge de moeite waard voor Apple-gebruikers? In deze vergelijking zetten we de Galaxy Watch Active en Apple Watch tegenover elkaar.

Als je als iOS-gebruiker op zoek bent naar een smartwatch, heb je de keuze uit allerlei opties. Naast de Apple Watch zijn er allerlei Apple Watch-alternatieven, zoals Fitbit. Ook de smartwatches van Samsung werken met iOS, net als de nieuwe Galaxy Watch Active. In dit artikel zetten we de verschillen tussen de Apple Watch Series 4 en de Galaxy Watch Active op een rijtje.

Galaxy Watch Active vs Apple Watch Series 4 vergelijking

Tijdens een groot event kondigde Samsung haar nieuwste smartwatch aan. De Galaxy Watch Active is vooral bedoeld om je meer te laten sporten en bewegen en heeft een aantal functies die daarbij moeten helpen. Eén van de gezondheidsfuncties vinden we nog niet in de Apple Watch. Via een software-update later dit jaar kun je met de Galaxy Watch Active ook je bloeddruk meten. Hoewel onderzoek aangetoond heeft dat de Apple Watch hoge bloeddruk kan meten, zit er geen standaard bloeddrukmeter in. Met de aankomende My BP Lab-app voor de Galaxy Watch Active kan dat wel. Een kanttekening is dat deze functie voorlopig alleen nog in een paar landen uitkomt. Nederland en Belgigë zitten daar niet bij.

Samsung heeft nog weinig technische details prijsgegeven van hoe goed deze bloeddrukmeter werkt, dus het is nog lastig inschatten hoe betrouwbaar dit is. De verwachting is wel dat Apple in de toekomst een ingebouwde bloeddrukmeter aan de Apple Watch toevoegt. Nu heb je er nog een externe bloeddrukmeter voor nodig, die je draadloos aan je Apple Watch kan koppelen.

Net als andere smartwatches van Samsung werkt de nieuwe Galaxy Watch Active ook met de iPhone. Je hebt dan minimaal een iPhone 5 nodig met minimaal iOS 9. Dat betekent dat je dit horloge ook op oudere modellen kan gebruiken. De eisen zijn bij Apple iets strenger, want voor een Apple Watch Series 4 heb je een iPhone 5s met minimaal iOS 12 nodig.

Design Galaxy Watch Active vs Apple Watch

De Galaxy Watch Active heeft een aluminium behuizing en komt in een aantal kleurtjes, namelijk zwart, zilver, roségoud en groen (wat meer weg heeft van blauw). Wat dat betreft is er dus iets meer keuze dan bij Apple, waarbij je voor de aluminium versie alleen kan kiezen uit zilver, spacegrijs en goud. Van de Appel Watch Series 4 zijn ook roestvrij stalen versies beschikbaar, al worden deze niet in Nederland verkocht.

Samsung Galaxy Watch Active collectie.

Het meest opvallende aan het design is dat de Galaxy Watch Active net als zijn voorgangers rond is. Apple brengt de Apple Watch alleen in een vierkante versie uit. Wat je mooier vindt is echt een kwestie van smaak. Er zijn veel mensen die hopen dat Apple een ronde smartwatch uit gaat brengen, hoewel het er niet op lijkt dat die eraan zit te komen. Als je per se een ronde smartwatch wil, is de Galaxy Watch Active een goed alternatief.

Voor de Galaxy Watch Active zijn ook allerlei bandjes beschikbaar in verschillende kleuren, maar het aanbod is lang niet zo divers als bij de Apple Watch. Samsung heeft alleen een reeks sportbandjes in een aantal kleuren, maar de keuze van verschillende materialen ontbreekt.

Scherm Galaxy Watch Active vs Apple Watch

De Galaxy Watch Active heeft een Super Amoled-scherm van 1,1-inch. Apple meet het scherm alleen in beeldoppervlak. voor de grootste Apple Watch is dat 759 vierkante millimeter. In tegenstelling tot Apple komt de Galaxy Watch Active slechts in één formaat. Een voordeel van de Watch Active is dat het gaat om een always-on display. Dat betekent dat het scherm altijd aan staat, terwijl het scherm van de Apple Watch alleen aan gaat bij een polsbeweging of als je erop tikt.

Samsung Galaxy Watch Active met berichtje.

Functies Galaxy Watch Active vs Apple Watch

Naast de aankomende bloeddrukmeter, meet de Galaxy Watch Active ook je slaap. Je kan ook je slaap meten met je Apple Watch, al heb je daar wel externe apps voor nodig. Op Samsung’s nieuwe horloge werkt dat standaard. Er zit ook een hartslagsensor in en je kan ermee zwemmen. De Watch Active meet meer dan 39 activiteiten, waarvan je er veel ook met de Apple Watch kan meten. De Galaxy Watch Active meet ook je stressniveau, op basis van je hartslag. Je kan vervolgens ademhalingsoefeningen doen om je stressniveau te verlagen. Apple heeft standaard niet zo’n functie, al is er wel de Ademhaling-app.

Qua samenwerking met je iPhone loopt de Apple Watch een streepje voor. De Apple Watch kan een stuk meer met notificaties en apps op je iPhone dan elke andere smartwatch. Dat geldt dus ook voor de nieuwe Galaxy Watch Active. Je kan wel notificaties ontvangen op de Samsung-smartwatch, maar de mogelijkheden zijn beperkter dan op de Apple Watch. De Galaxy Watch ondersteunt nu ook de Bixby-assistent, maar Nederlandse ondersteuning zit er nog niet in. Dat is bij Siri op de Apple Watch wel het geval.

Slapen met Samsung Galaxy Watch Active.

De Galaxy Watch Active werkt met allerlei apps, waaronder Spotify en Strava. Deze apps komen van pas bij het sporten en trainen. De Apple Watch heeft inmiddels een grote collectie van apps opgebouwd en de afgelopen tijd zijn daar steeds meer apps bijgekomen, waaronder van de NS en Pathé. Hoewel niet alle apps even goed werken, is het aanbod op de Apple Watch diverser.

Samsung’s horloge draait op het eigen besturingssysteem Tizen OS 4.0, terwijl de Apple Watch werkt op watchOS. watchOS en iOS gaan hand in hand, waardoor de Apple Watch veel beter samenwerkt en er ook meer opties zijn. Sommige mogelijkheden van de Galaxy Watch Active zijn niet beschikbaar in combinatie met een iPhone, zoals het antwoorden op berichten en functies die alleen werken als je hem koppelt met een Samsung-toestel, zoals Samsung Pay.

Overige specs
Qua batterijduur gaat de Galaxy Watch Active een stuk langer mee. Op een enkele oplaadbeurt moet het horloge zo’n 48 uur mee gaan. bij de Apple Watch is dat 18 uur. De Apple Watch heeft wel veel meer opslag. Op de nieuwste Apple Watch Series 4 is dat 16GB, bijvoorbeeld voor muziek. De Galaxy Watch Active heeft maar 4GB aan boord, wat zelfs de helft is van de Apple Watch Series 3. Overige verschillen vinden we bij de ondersteuning voor Bluetooth, want de Galaxy Watch blijft steken op Bluetooth 4.2. De nieuwste Apple Watch heeft Bluetooth 5.0 aan boord.

Zwemmen met Samsung Galaxy Watch Active.

Het is lastig om de twee te vergelijken op pure snelheid, omdat de mogelijkheden verschillen. Het enige wat we daarom kunnen vergelijken zijn de pure specificaties. De Galaxy Watch Active heeft een Exynos 9110 dual-core processor, terwijl de Apple Watch Series 4 een snelle 64-bit dual-core S4-processor heeft. In beide smartwatches zit ook NFC voor het gebruik van bijvoorbeeld betaaldiensten, hoewel Apple Pay nog niet in Nederland beschikbaar is.

Prijs: Samsung Galaxy Watch Active vs Apple Watch Series 4

De Samsung Galaxy Watch Active is een stuk goedkoper dan de Apple Watch Series 4. De Galaxy Watch Active is nu te bestellen voor ongeveer €250 en wordt op 15 maart uitgebracht. Je krijgt daar dan ook nog een draadloze powerbank bij ter waarde van €60. Wil je een Apple Watch kopen, dan ben je €429 kwijt voor de Series 4 en €299 voor de Series 3. Je bent daardoor wel wat duurder uit. Hou er wel rekening mee dat de samenwerking tussen je iPhone en Apple Watch een stuk beter is dan tussen de iPhone en een Samsung-smartwatch.

Daarnaast komt Samsung ook nog met de Galaxy Fit en Galaxy Fit E. Dit zijn simpele en goedkopere activiteitentrackers, die meer overeenkomsten hebben met de Fitbit.

Wil je toch liever een Apple Watch kopen in plaats van Samsung’s nieuwe klokje? Dan vind je hieronder alle informatie over modellen en aanbiedingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.