Stackable Mac Pro

We zijn stapelgek op dit concept van een modulaire Mac Pro

Later dit jaar gaat Apple een modulaire Mac Pro uitbrengen. Nu denk je bij een modulaire computer misschien aan een grote computerkast waarin je de harddisk, het moederbord en het geheugen makkelijk kunt vervangen. Maar misschien denkt Apple wel in een heel andere richting: bijvoorbeeld zoals dit concept laat zien.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Stapelbare Mac Pro

Stackable Mac Pro

Volgens een YouTube-filmpje van Tailosive Tech zou Apple wel eens voor een stapelbaar design kunnen kiezen. Zo heel vergezocht is het niet eens, want bij de pas vernieuwde Mac mini zagen we ook al dat mensen geneigd zijn om er meerdere op elkaar te stapelen.

Bij de Mac Pro zou Apple dat ook kunnen doen, maar dan met een interessante twist. In plaats van vijf identieke computers op elkaar te stapelen zou Apple ervoor kunnen kiezen om onderdelen zoals de eGPU in een aparte behuizing te stoppen (zoals nu al met de BlackMagic eGPU het geval is). Zo bepaal je zelf welke componenten je nodig hebt en hoeveel.


De laatste keer dat Apple de Mac Pro een update gaf dateert alweer uit 2013. Het ronde ‘prullenbakje’ zag er qua design spectaculair uit, maar bleek niet erg praktisch. Apple gaf dat later ook toe. Het bleek lastig om de Mac Pro te upgraden en uit te breiden, terwijl de professionals waarop deze Mac gericht is dat juist wél willen. Je investeert immers een behoorlijk bedrag in een professionele computer die jarenlang mee moet gaan en waaraan je hoge eisen stelt.

Apple heeft al aangegeven dat er een nieuwe Mac Pro komt in 2019 en dat het om een modulaire oplossing gaat. Daarbij zouden ze voor de suggestie van Tailosive kunnen kiezen. Het gaat om een systeem met meerdere lagen, die je via speciaal verbindingssysteem op elkaar kunt stapelen. Dit is vergelijkbaar met het opeen stapelen van Mac mini’s, maar in dit geval heb je een connector nodig om de hardware met elkaar te laten samen werken. Op deze manier zou je ook gemakkelijker kunnen upgraden. In plaats van een compleet nieuwe computer kies je dan alleen een module met nieuwe processor. En heb je een zwaardere GPU nodig, dan hoef je alleen dat onderdeel te vervangen. Uitbreiden is ook heel gemakkelijk: je koopt gewoon erbij wat je nodig hebt. Uiteindelijk geven gebruikers dan misschien wel wat meer geld uit dan wanneer het één computerkast was geweest.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.