Onderzoek: Apple Watch kan slaapapneu en hoge bloeddruk vaststellen

De Apple Watch meet dankzij de hartslagmeter allerlei gegevens van je hartslag, maar daaruit valt meer af te leiden dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat de Apple Watch succesvol slaapapneu en een hoge bloeddruk kan vaststellen.

Dat de Apple Watch meer kan meten dan alleen je hartritme, bleek eerder al uit een onderzoek. Na het vaststellen van hartritmestoornissen met een hoge nauwkeurigheid, is er nu onderzoek gedaan naar slaapapneu en hoge bloeddruk. Uit onderzoek van de University van California San Francisco en de startup Cardiogram blijkt dat de Apple Watch met de huidige sensoren slaapapneu en een hoge bloeddruk kan constateren.

Apple Watch meet slaapapneu en hoge bloeddruk

Aan het nieuwe onderzoek deden in totaal 6115 mensen mee via de Cardiogram-app op de Apple Watch (link). Bij ruim 1000 deelnemers werd slaapapneu geconstateerd, terwijl dit voor de hoge bloeddruk (ook wel hypertensie) bij 2230 personen vastgesteld werd. De resultaten hebben een nauwkeurigheid van respectievelijk 90 en 82%, wat dus wel een fractie minder is dan de 97% bij de hartritmestoornissen.

Bekijk ook

'Apple Watch detecteert hartritmestoornissen met 97 procent nauwkeurigheid'

Gecombineerd met een algoritme kan de ingebouwde hartslagmeter van de Apple Watch met 97 procent nauwkeurigheid een veelvoorkomend hartritmestoornis detecteren, blijkt uit de resultaten van een omvangrijk onderzoek dat vorig jaar van start ging.

Om tot de resultaten te komen is gebruikgemaakt van een deep learning algoritme genaamd DeepHeart. De makers van Cardiogram gebruiken een neuraal netwerk om de gegevens van de hartslag te interpreteren, zodat er een conclusie uit getrokken kan worden. DeepHeart is getraind met behulp van de gegevens van 70% van de deelnemers, waarna alle data getest werd bij de overige 30%.

Cardiogram slaapapneu en hoge bloeddruk.

Hoewel er dus nog wel een foutmarge is, toont het onderzoek aan dat relatief simpele sensoren van apparaten zoals de Apple Watch allerlei gezondheidsproblemen kan constateren. Normaal gesproken zijn doktersbezoeken nodig om bijvoorbeeld slaapapneu te constateren, maar met bijvoorbeeld de Apple Watch kan dit gewoon thuis.

De Apple Watch meet standaard alleen je hartritme in verschillende toestanden, zoals hartslag in rust of bij wandelgemiddelde. In watchOS 4 heeft Apple de werking van de Hartslag-app flink uitgebreid met deze nieuwe metingen, maar daar heb je wel een Apple Watch Series 1 of nieuwer voor nodig. Apple gebruikt de metingen nog niet om daar ziektes of aandoeningen aan te koppelen, maar dit onderzoek laat wel zien wat er mogelijk is.

Op het gebied van slaap lijkt Apple ook meer plannen te hebben. Met allerlei apps kun je dankzij de Apple Watch de kwaliteit van je slaap meten, maar standaard kan de Apple Watch dat nog niet. Apple nam eerder dit jaar het Finse bedrijf Beddit over, dus het lijkt erop dat Apple meer plannen heeft voor het meten van je slaap.

Bekijk ook

Apple neemt slaaptracker Beddit over

Apple heeft het Finse bedrijf Beddit overgenomen. Beddit is gespecialiseerd in het analyseren van je slaap door middel van speciale hardware en software. Wat is Apple met de overname van plan?

Apple Watch redt kitesurfer
Behalve voor het doen van metingen van je hartslag, kan de Apple Watch in nog meer gevallen van pas komen. Een kitesurfer voor de kust van California kwam terecht in een gebied met veel witte haaien. Vanwege de kalme wind kon hij de kite niet meer de lucht in krijgen. Hij besloot daarom maar terug te zwemmen naar de kust, maar bedacht zich dat dit wel twee uur kon duren gezien de afstand en alle spullen die hij met zich mee droeg. Met zijn Apple Watch Series 3 kon hij vervolgens de kustwacht bellen, die hem kwamen redden van zijn benarde situatie.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.