Samsung Galaxy Home aankondiging.

HomePod vs Samsung Galaxy Home: dit zijn de vijf belangrijkste verschillen

Samsung heeft haar eigen slimme speaker aangekondigd, genaamd de Galaxy Home. Wat zijn de verschillen met Apple's eigen HomePod? We vergelijken de speakers met elkaar.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

HomePod vs Galaxy Home

Gisteren presenteerde Samsung niet alleen de Galaxy Note 9, want er kwam ook een slimme speaker aan bod. De Galaxy Home verschijnt later dit jaar en gaat de concurrentie aan met onder andere de HomePod. Hoewel lang nog niet alle details van de Samsung-speaker bekend zijn, is het toch interessant om te kijken wat nu al de belangrijkste verschillen zijn. Is de Galaxy Home wat voor Apple-gebruikers? Dit zijn de vijf belangrijkste verschillen tussen de HomePod en de Galaxy Home.

Wat vooraf goed is om te weten: het is nog niet helemaal duidelijk hoe de Galaxy Home werkt in combinatie met de iPhone of iPad. Samsung moet nog veel details van de speaker bekendmaken en daarom focussen we vooral op de functies die nu wel al bekend zijn.

#1 Design: Vlakke onderkant vs pootjes
Als je naar de Galaxy Home kijkt, zie je direct al een groot verschil met Apple’s HomePod. Waar de HomePod van top tot teen één en al speaker is, staat de speaker van Samsung op pootjes. Qua formaat scheelt hij niet veel met de HomePod, maar de pootjes maken hem beter geschikt om bijvoorbeeld op de grond te plaatsen. Net als bij de HomePod wordt het geluid rondom de speakers de kamer ingestuurd, waarbij ook gekeken wordt naar de locatie van de speaker. De Galaxy Home bestaat uit zes speakers en een subwoofer, terwijl de HomePod zeven tweeters en een één woofer heeft. Net als bij de HomePod zit er bovenop de Galaxy Home een aanraakgevoelig oppervlak voor de bediening.

Galaxy Home-speakers.

Hoewel Samsung nog lang niet alle details onthuld heeft, hebben we de Galaxy Home alleen nog in het zwart gezien. De HomePod is beschikbaar in zowel een spacegrijze als witte variant.

#2 Muziekdiensten: Apple Music vs Spotify
De speakers gebruik je voornamelijk om naar muziek te luisteren. Aangezien Samsung geen eigen muziekdienst heeft, werken ze voor de Galaxy Home samen met Spotify. Spotify is dan ook de standaard muziekdienst op de speaker. Of dit betekent dat het een Spotify Connect-speaker is, weten we nog niet exact. Bij de HomePod is Apple Music de enige muziekdienst die standaard ondersteund wordt, al kun je alle andere muziek wel afspelen via AirPlay. Op deze manier werkt bijvoorbeeld ook Spotify op de HomePod. Afspelen doe je op beide speakers draadloos. Bij de HomePod maak je gebruik van AirPlay. Hoewel dit nog niet bevestigd is, gebruikt de Galaxy Home waarschijnlijk Bluetooth om muziek af te spelen. Dat zou betekenen dat je hem ook kan gebruiken in combinatie met je iPhone. Op beide speakers kun je ook met je stem de muziek bedienen, wat ons brengt naar het derde verschil.

Galaxy Home op podium.

#3 Slimme assistenten: Siri vs Bixby
Wat betreft slimme assistenten maakt Samsung gebruik van haar eigen Bixby. De assistent heeft de afgelopen maanden flink wat kritiek gekregen, maar als je de Galaxy Home in huis haalt krijg je sowieso met deze assistent te maken. Een nadeel is dat Bixby nog niet in het Nederlands werkt, hoewel dit wel al aangekondigd is. Toch staan de Galaxy Home en HomePod wat dit betreft gelijk: hoewel Siri op je iPhone wel Nederlands is, is Siri op de HomePod er nog alleen in het Engels, Duits en Frans.

Beide assistenten kun je activeren met een commando, zonder dat je daarvoor op een knop hoeft te drukken. De Galaxy Home gebruikt hiervoor acht microfoons, terwijl de HomePod er voor Siri zes gebruikt. Je kan met Bixby in ieder geval de muziek bedienen en vragen stellen, maar ook je slimme huis bedienen.

#4 Slimme bediening: Apple HomeKit vs Samsung SmartThings
Samsung SmartThings is de directe concurrent van Apple’s HomeKit. Het voordeel van SmartThings is dat er meer soorten accessoires ondersteund worden, zoals vaatwassers, koelkasten en wasmachines. Bij Apple’s HomeKit ben je gebonden aan verlichting, thermostaten, sensoren, deurbellen, camera’s en speakers. Het aanbod is bij Samsung daardoor iets groter, maar als je je huis al volgehangen hebt met HomeKit-accessoires, is de keuze voor een speaker als de Galaxy Home niet heel logisch.

HomePod-reclame met Spike Jonze.

#5 Prijs en beschikbaarheid
Het laatste punt is meer een overeenkomst dan een verschil: beide speakers zijn nog niet in Nederland verkrijgbaar. De Galaxy Home komt eind dit jaar naar de eerste landen voor een nog onbekende prijs. De HomePod kost in Nederland waarschijnlijk €349 zodra hij hier verschijnt en volgens geruchten gaat Samsung daar met de Galaxy Home iets onder zitten. Als wij een gokje moesten wagen welke speaker als eerste in Nederland verschijnt, geven wij de HomePod de meeste kans. Samsung gaat in november waarschijnlijk meer details geven, maar het zou zomaar kunnen dat Apple in september al meer bekendmaakt over een bredere beschikbaarheid van de HomePod.

Lees ook onze HomePod review om te lezen wat wij van Apple’s slimme speaker vinden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 10 augustus: Opmerking toegevoegd over compatibiliteit met iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 augustus 2018, 14:38
Categorie Accessoires
Onderwerpen homepod, samsung
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.