Bixby: intelligent zoeken op Galaxy S8

Bixby vs Siri: (te?) veelbelovende nieuwkomer tegenover ervaren assistent

Bixby en Siri: twee slimme assistenten van Samsung en Apple. In deze vergelijking kijken we welke assistent het meest te bieden heeft en of Apple zich zorgen moet maken.

Als je voor een smartphone kiest, dan kies je ook meteen voor een digitale assistent: Siri op de iPhones, Bixby op de nieuwste Samsung-toestellen en Google Assistant op de Pixel. Samsung’s Bixby is gemaakt door het team dat eerder Siri ontwikkelde, maar toch zijn er wel degelijk verschillen. In dit artikel zetten we ze op een rijtje.

Bixby: intelligent zoeken op Galaxy S8

Slimme assistenten zijn overal
Tegenwoordig hebben de meeste smartphone-fabrikanten een eigen AI-gebaseerde assistent. Vaak is zo’n assistent niet in eigen huis ontwikkeld, maar gaat het om een overname. Bixby is ontstaan uit de overname van Viv Labs, dezelfde mensen die ooit Siri hebben bedacht. Bixby vervangt de eerdere spraakfunctie S-Voice van Samsung, die nog niet zo heel intelligent was. Toch hoef je van Bixby nog geen superkrachten te verwachten, want Bixby is nog niet volledig gekoppeld met het daadwerkelijke brein, Viv.

In onderstaande tabel zie je de belangrijkste eigenschappen tegenover elkaar. Groot minpunt van Bixby is dat het alleen in Amerikaans Engels werkt. Brits Engels volgt later dit jaar en Nederlands? Dat kan nog wel heel lang gaan duren. Bixby is vooral een belofte, nog geen realiteit.

Bekijk grafiek Bixby vs Siri.

Speciale Bixby-knop

Bixby werkt met een speciale knop op de Galaxy S8. Je hoeft dus niet de thuisknop in te drukken of een commando te zeggen. Dat laatste kan trouwens wel, net als bij Siri. Wat Bixby vooral onderscheidt is dat ook beelden geïnterpreteerd kunnen worden. Als je iets ziet waar je meer over wilt weten dan richt je de camera erop en Bixby gaat zoeken. De assistent kan je bijvoorbeeld doorsturen naar een webshop.

Bixby shopping

Bixby: net als Siri, maar toch anders

Bixby werkt in veel opzichten zoals Siri. Samsung liet in een demonstratie zien hoe je Bixby vraagt om de locatie naar een vriend te sturen. Dat werkt als volgt: Bixby gebruikt een kaartje van Google Maps, stopt dit in een bericht en vraagt naar welke persoon je het bericht wilt versturen. Bij Siri werkt dit eigenlijk op dezelfde manier, waarbij je tegenwoordig zelfs gebruik kunt maken van alternatieve berichtendiensten zoals WhatsApp.

Bixby: zoeken met QR-code

Toch is er ook een verschil met Siri. Bixby is veel meer gericht op het bedienen van je telefoon, zonder deze aan te raken. Het opvragen van informatie van internet (“Hoe oud is de koning van Thailand?”) is bij Bixby minder belangrijk. Siri kan ook wel taken uitvoeren (“Doe de lampen in de slaapkamer aan”) maar het uitvoeren van acties binnen apps staat nog in de kinderschoenen.

Bixby zoeken naar plaatsen

Verder is Bixby veel visueler ingesteld. Samsung geeft vooral voorbeelden van objecten die Bixby kan herkennen zoals meubels, katten en kledingstukken die je vervolgens via een webwinkel kunt aanschaffen (de kleding en meubels, niet de katten). Apple’s intelligentie kan wel objecten in foto’s herkennen en er automatisch albums van maken, maar kan er geen verdere acties mee uitvoeren.

Maar wat niet is kan nog komen: Apple is druk bezig met augmented reality, dus misschien kun je in de toekomst wel je iPhone-camera op een meubelstuk richten en meteen de aanschafprijs te zien krijgen. Of het ras van een kat.

Ontstaan uit frustratie met Apple
Net als bij Siri kunnen ontwikkelaars ondersteuning voor Bixby inbouwen in hun apps. En daar wordt het interessant. De makers van Siri stapten namelijk gefrustreerd op bij Apple, omdat ze vonden dat Apple te veel beperkingen wilde opleggen. Dat is ook wel te merken aan Siri: in iOS 10 kunnen ontwikkelaars ermee aan de slag, maar er gaat slechts om een beperkt aantal categorieën en het heeft vrij lang geduurd voordat Apple het aandurfde.

Bixby assistent

De oorspronkelijke bedenkers van Siri bouwden daarom de assistent Viv, waarbij ze de vrijheid hadden om veel verder te gaan. Nu hetzelfde team bij Samsung zit, zijn we benieuwd hoe geavanceerd de assistent uiteindelijk zal worden. Volgens Samsung kun je elke actie uitvoeren die je maar wilt, met je stem. Zo zou je bijvoorbeeld tegen Bixby kunnen zeggen dat je een bepaalde WhatsApp-groep wilt verlaten. Bixby voert de opdracht uit, zonder dat je de app hoeft te openen. Dat kan bij Siri nog niet, maar tegelijkertijd is het wel zo eerlijk om te zeggen dat al die geavanceerde functies voorlopig niet aanwezig zijn in Bixby.

Bixby foto opdracht

Kansen voor Apple

Android-gebruikers hadden eigenlijk verwacht dat Bixby meteen al op dag één anders zou zijn. Bixby zou complete taken zelfstandig kunnen uitvoeren, zonder hulp van de gebruiker en zonder apps te openen. Maar zover is het nog niet: voorlopig werkt het alleen met 10 eigen apps, ondersteuning voor externe apps volgt later. Apple heeft dus nog even de tijd om Siri de komende maanden slimmer te maken. Bijvoorbeeld met gezichtsherkenning, dat volgens geruchten aan de iPhone 8 wordt toegevoegd, samen met een ‘revolutionaire 3D-camera’.

Bixby foto opdracht met hand

Concurrentie van Google Assistent

Bij Bixby speelt nog een ander probleem: ze hebben op Android-toestellen te maken met de (zware) concurrentie van Google Assistent, die we ook als eens met Siri hebben vergeleken. Ze strijden daarbij niet alleen om de aandacht van de gebruiker, maar ook van ontwikkelaars. Voordat Samsung al die geavanceerde functies kan aanbieden zullen ontwikkelaars ze wel moeten maken. Ze staan dan voor de keuze: tijd investeren in Google Assistent, dat op toestellen van meerdere fabrikanten werkt (inclusief Samsung)? Of voorrang geven aan Bixby, dat voorlopig alleen op de S8 en S8+ werkt. Ook al heeft Samsung een gigantisch marktaandeel, de S8 zal voorlopig maar door een relatief kleine groep worden gebruikt. De meeste Nederlandse Samsung-gebruikers lopen nog rond met een S4, S5 of S6.

Bixby screenshots

En waarom zou je als ontwikkelaar wachten op een Bixby SDK, terwijl je al met die van Google Assistent aan de slag kunt? Over concurrentie tussen Siri en Bixby hoeven we ons daarom niet zo druk te maken. Wel over de concurrentie tussen Google Assistent en Bixby (maar goed, welke iOS-gebruiker ligt daar wakker van?). In de VS heeft Samsung ook nog te maken met de concurrentie van Alexa – ook iets waar we hier in Nederland niet wakker van liggen.

Conclusie: Apple hoeft zich nog geen zorgen te maken

Bixby belooft veel, maar de meeste functies werken nog niet en de assistent is voorlopig nog niet beschikbaar in andere talen dan het Engels. Bovendien werkt het alleen op de S8 en is het maar de vraag hoeveel makers van externe apps er tijd in willen investeren, terwijl ze hun apps ook geschikt kunnen maken voor Google Assistent. Apple heeft alle kans om Siri de komende maanden uit te breiden met slimmere interacties en die augmented reality-functies, waar al zo lang over wordt gepraat.

Lees ook onze vergelijking Galaxy S8 vs iPhone 7, waarin we de twee toptoestellen van Samsung en Apple tegenover elkaar zetten!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2017, 19:05
Categorieën Achtergrond, Diensten
Onderwerpen assistent, google, samsung, Siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.