Apple Logic Pro update

Verdubbeling prijs van RAM-upgrade 13-inch MacBook Pro bleek prijscorrectie

Apple heeft vannacht de prijs van een RAM-upgrade stilletjes verhoogd. In plaats van €125 betaal je nu €250 extra bij het instapmodel van de 13-inch MacBook Pro. Het bleek te gaan om een prijscorrectie.

Update 2 juni 2020: Tegenover The Verge laat Apple weten dat het om een prijsfout ging en dat de correctie doorgevoerd is om de upgrade bij alle modellen consistent te houden. Zo kost een verdubbeling van de hoeveelheid werkgeheugen bij de MacBook Air ook €250. Nu dit bij de 13-inch MacBook Pro ook doorgevoerd is, betaal je bij alle modellen dezelfde meerprijs.

Iedereen die voor de prijscorrectie de upgrade aangeschaft heeft, krijgt het apparaat gewoon voor de lagere prijs geleverd.

Oorspronkelijk artikel

RAM-upgrade kost nu 250 euro

Mensen die al een 13-inch MacBook Pro met 16GB RAM hadden gekocht, hebben geluk. Zij betaalden maar €125 om de hoeveelheid werkgeheugen te verdubbelen van 8GB naar 16GB. Heb je langer gewacht en ben je nu pas van plan om het instapmodel van de 13-inch MacBook Pro aan te schaffen, dan betaal je €250. Ook in andere landen is de prijs van de RAM-upgrade omhoog gegaan. Zo betaal je in de Verenigde Staten geen 100 maar 200 dollar en was in het Verenigd Koninkrijk sprake van een verdubbeling van £100 naar £200.


Het gaat hier om de aanpassingen op maat, waarbij je zelf de configuratie samenstelt. Apple past wel vaker prijzen aan van deze maatwerkoplossingen, maar meestal gaat het daarbij om prijsverlagingen omdat de kosten van componenten lager zijn geworden. Onlangs werd bijvoorbeeld nog de prijs van SSD’s verlaagd, waardoor je nu meer opslag krijgt voor hetzelfde geld.

De prijsverhoging die nu is doorgevoerd zou te maken kunnen hebben met krapte bij de producent, mogelijk als gevolg van een gebrek aan onderdelen of werkkrachten door COVID-19.

Apple Logic Pro update

De MacBook Pro is verkrijgbaar in drie uitvoeringen, die je hieronder ziet:

  • 13-inch 2020 instapmodel met Touch Bar en 8e generatie Intel-chip: vanaf €1.499
  • 13-inch 2020 topmodel met Touch Bar en 10e generatie Intel-chip: vanaf €2.129
  • 16-inch 2019 model met Touch Bar en 8e generatie Intel-chip: vanaf €2.699

De prijsverhoging geldt alleen voor het instapmodel dat €1.499 kost en standaard voorzien is van 8GB RAM. Wil je een model met 16GB RAM, dan betaal je daar voortaan €1749 voor. De duurdere versie van deze laptop met snellere 10e generatie Intel-chip was al voorzien van 16GB RAM.

Apple heeft de 13-inch MacBook Pro vorige maand nog vernieuwd, met twee keer zoveel SSD-opslag en een vernieuwd Magic Keyboard, dat minder gevoelig is voor defecten.

De RAM-upgrades van andere Macs zijn niet verhoogd. Dat zou ermee te maken kunnen hebben dat dit geheugen door andere toeleveranciers wordt geleverd.

Instapmodel met twee poorten:

Bekijk ook

Alles over de MacBook Pro 2023 met M2 Pro- en M2 Max-chip

De 2023 MacBook Pro met M2 Pro en M2 Max zijn de nieuwste twee modellen van Apple's krachtigste laptop. Het gaat hier wederom om een 14- en 16-inch uitvoering. Op deze pagina lees je er alles over, evenals het instapmodel van de MacBook Pro met 13-inch formaat met M2-chip uit 2022.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 02 juni: Reactie Apple toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit drie formaten (13-, 14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit begin 2023, voorzien van voorzien van de M2 Pro-chip of de nog krachtiger M2 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 13-inch MacBook Pro is vernieuwd in de zomer van 2022 en heeft een M2-chip, maar nog wel hetzelfde design als de modellen van 2020 en ouder. Ook zit hier nog een Touch Bar in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.