iPhone buiten

Opinie: waarom ik nog steeds niet op straat tegen mijn iPhone praat

Siri, de spraakbesturing op je iPhone en Apple Watch, wordt met elke nieuwe iOS-versie weer geavanceerder. Het is steeds gemakkelijker om met je stem berichten te sturen of muziek te luisteren. Maar het blijft gênant voelen als ik midden op straat een gesprek met mijn iPhone ga voeren.
Nico van den Berg - · Laatst bijgewerkt:

Eén van mijn favoriete tv-programma’s van vroeger is Knight Rider, waar David Hasselhoff via zijn horloge met KITT, zijn autocomputer, kon praten. Het leek me heel cool om dat ook zelf op straat te kunnen doen. Imiddels heeft de Apple Watch een telefoonfunctie en van handsfree bellen met je AirPods en je iPhone kijkt niemand meer op. Maar via spraakbesturing een bericht sturen, tegen Siri zeggen dat de verwarming thuis aan moet of aan Siri vragen waar het beste restaurant in de buurt zit, dat doe ik niet zo snel. Waarom eigenlijk niet?

Michael Knight watch

Vraag het Siri
Op straat bellen is de gewoonste zaak van de wereld. Als je erop gaat letten, zie je pas hoeveel mensen met een harde stem bellen of WhatsApp audioberichten inspreken. Ook ik doe daar lekker aan mee, al probeer ik als ik in de supermarkt ben vlak voor de kassa het gesprek nog wel even af te ronden. Maar in een winkelstraat Siri vragen hoe ik moet lopen naar een leuke koffietent in de buurt, of op een terras Siri vragen om een playlist te maken van mijn favoriete filmmuziek? Nee, dat doe ik niet zo snel.

Vreemd eigenlijk, want de techniek rond spraakbesturing ontwikkelt zich razendsnel. En Siri is niet voor niets vaak een groot onderwerp op de keynotes. We schrijven er op iCulture dan ook vaak over. Zo heeft Siri niet alleen verstand van voetbal en andere sporten, maar ook van het weerbericht en je agenda. En op vakantie kan het een ideale reisgenoot zijn als je wat wil eten of een hip hotel zoekt.

Onbenullige vragen

Natuurlijk, ooit waren de eerste gebruikers van een mobiele telefoon ook een attractie op straat. Het is allemaal een kwestie van wennen. Maar met een vriend bellen en vragen hoe het gaat voelt toch anders dan vragen stellen aan mijn telefoon. Het voelt nog niet als een sociaal geaccepteerd iets. Misschien heeft de gêne wel te maken met het feit dat je je door een vraag aan je smartphone te stellen kwetsbaar opstelt. En zeker als dat een wat onbenullige vraag is, wil je daar niet mee te koop lopen.

Bekijk ook

'Engelstalige Siri beantwoordt 83 procent van alle vragen goed'

Uit een jaarlijkse test van een Amerikaans onderzoeksinstituut blijkt dat Siri nu ruim 83 procent van alle gestelde vragen goed weet te beantwoorden. Vorig jaar was dat nog 79 procent.

Uit een recent onderzoek waar we eerder vandaag over schreven, blijkt dat Siri bijna altijd wel verstaat wat je zegt, maar je lang niet altijd het goede antwoord op je vraag geeft.

En dan ging dit onderzoek nog over de Engelstalige Siri. Als ik de Nederlandse Siri gebruik, moet ik vaak de vraag nog een keer stellen of op een andere manier formuleren. Begrijpelijk, want het Nederlands zal niet bovenaan de prioriteitenlijst van Apple staan. Daarom moesten we ook lang wachten tot QuickType, de tekstvoorspeller in het toetsenbord van Apple, eindelijk in een Nederlandse versie werd aangekondigd.

Roepen naar je tv

Spraakbediening wordt steeds slimmer, maar de gêne die ik voel als ik het gebruik, wordt er dus nog niet echt minder op. Zelfs als ik thuis mijn slimme lampen wil bedienen, doe ik dat toch eerder door het bedienen van een app dan met een spraakcommando. Al is het alleen maar omdat je het risico loopt je partner die naast je zit misschien wel denkt dat je het slaafs tegen hem of haar hebt, als je hardop “doe het licht in de woonkamer aan!” roept.

De enige uitzondering die ik nu wel steeds vaker maak, is voor mijn Apple TV en mijn nieuwe Mediabox Next van Ziggo. Roepen naar je tv in je eigen huis voelt vreemd genoeg natuurlijker aan. Zeker bij de Ziggo-box werkt de spraakbesturing echt briljant. In no-time krijg je de goede programma’s en series voorgeschoteld. Maar op straat blijf ik nog liever even stil tikken.

Poll: hoe makkelijk maak jij in het openbaar gebruik van Siri?

Wat vind jij? Gebruik jij op straat vaak Siri om de weg te vragen of om iets op te zoeken? Laat je Siri helemaal links liggen vanwege privacy-issues, of gebruik je het alleen in de auto of voor de tv? Laat het weten in onze poll!

Poll niet zichtbaar? Invullen kan ook hier!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 augustus 2019 om 22:26
Onderwerp
Categorie
Achtergrond
45 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.