Benjamin en Gonny bespreken review iPhone 8 Plus

Opinie: Waarom de iPhone 8 mijn favoriete iPhone is

De iPhone 8 heeft alles in huis wat je van een iPhone wil: een kraakhelder scherm, Touch ID, een mooie behuizing en een razendsnelle processor. Voor mijn geen fancy Face ID gezichtsherkenning of OLED-scherm: de iPhone 8 is mijn absolute favoriet.

Als we de geruchten mogen geloven, komt Apple met drie nieuwe iPhones in 2018. Alle drie de modellen lijken daarbij erg op de iPhone X, Apple’s allernieuwste paradepaardje. Dit bevestigt dat de iPhone X de standaard zal worden voor toekomstige iPhones, met onder andere Face ID en een volledig randloos scherm. Maar in tijden van randloze schermen en gezichtsherkenning, mogen we ook de iPhone 8 en iPhone 8 Plus niet vergeten. Sterker nog, de iPhone 8 is misschien wel mijn favoriete iPhone ooit.

iPhone 8 is míjn favoriete iPhone
Voor de onthulling van de iPhone X was ik nogal huiverig. Apple zou van plan zijn om de Touch ID-sensor te vervangen door gezichtsherkenning. In een uitgebreid opinie-stuk legde ik uit waarom me dat geen goed idee leek. Getuige de reacties was ik zeker niet de enige: niemand stond te springen om een vingerafdrukscanner in te ruilen voor gezichtsherkenning. Nu bijna een jaar later weten we dat Face ID een goede vervanging is, hoewel ik persoonlijk nog steeds meer een fan ben van Touch ID. Touch ID werkt nagenoeg altijd, terwijl Face ID nog wel eens wil weigeren. In de praktijk blijkt toch dat Face ID in bepaalde situaties meer moeite heeft om je gezicht te herkennen. Beide technieken hebben zowel voor- als nadelen, maar in the end gaat mijn voorkeur toch uit naar Touch ID.

Ik snap goed dat voor veel mensen de iPhone X momenteel de beste iPhone is. Het scherm is groter, terwijl het toestel zelf qua afmetingen niet veel verschilt met de standaard 4,7-inch iPhones. Zoals je in onze iPhone X-review kon lezen, voelt de iPhone X behoorlijk premium aan. Tegelijkertijd merkten we op dat de iPhone X minder geschikt is voor mensen die proven technology willen. Oftewel: een vertrouwd toestel die bewezen heeft wat goed werkt en wat niet. Ik val in die laatste categorie en dat maakt de iPhone 8 voor mij misschien wel mijn favoriete toestel.

Het formaat van 4,7-inch is voor mij nog steeds het beste formaat. Het scherm is groot genoeg om er alles op te doen wat ik wil, terwijl ik hem ook nog met één hand kan bedienen. Dat is dan ook de voornaamste reden dat ik niet voor de iPhone 8 Plus gekozen heb. Ook een oude vertrouwde homeknop heb ik liever dan de veegbewegingen van de iPhone X. Niet omdat ik daar niet aan kan wennen, maar vooral omdat ik een enkele knop veel makkelijker vindt. Ik weet hem blind te vinden, terwijl ik voor de veegbewegingen op de iPhone X toch meer naar het scherm moet kijken. Tegelijkertijd is de iPhone 8 supersnel, ongeveer net zo snel als de iPhone X. Het enige aspect van de iPhone X waar ik jaloers naar kijk is de supersnelle appkiezer, doordat je alleen maar over de onderkant hoeft te vegen.

Is de iPhone 8 de laatste traditionele iPhone?
Het zou zomaar kunnen dat de iPhone 8 en iPhone 8 Plus de laatste traditionele iPhones worden. Er komt wellicht nog een iPhone SE 2 aan, maar daarna is het misschien wel echt over en uit met de vertrouwde homeknop en schermranden aan de boven- en onderkant. Apple zal de iPhone 8 waarschijnlijk nog wel een tijd in het assortiment houden (gelukkig maar, want die kan nog jaren mee), maar een echt compleet nieuwe iPhone in de stijl van de huidige iPhones komt er niet. Op termijn levert dat misschien wel een aantal problemen op, vooral voor mensen die de bediening met veegbewegingen te ingewikkeld vinden. Voor veel oudere mensen zijn huidige smartphones soms al lastig om te begrijpen en juist voor hen wordt het er met al die bewegingen niet eenvoudiger op.

Ben je toe aan een nieuwe iPhone, verlies dan dus ook niet de iPhone 8 of grotere iPhone 8 Plus uit het oog. Ik snap dat je wellicht liever het allernieuwste wil hebben (ook omdat je daarmee kan opscheppen tegenover je vrienden), maar de iPhone 8 mag je niet zomaar bestempelen als niet interessant. Wie weet dat we over tien jaar naar de iPhone 8 terugkijken als ‘die goede ouwe tijd’, terwijl we stiekem allemaal verlangen naar de iPhone-homeknop.

iPhone 8 review: liggend op bureau

Wil je ook een iPhone 8?
Ben je overtuigd en wil je een iPhone 8 kopen? In ons artikel vind je meer over iPhone 8 met abonnement of de losse iPhone 8, eventueel als iPhone 8 met sim-only. Bekijk ook onze iPhone 8 review met alle voor- en nadelen over dit model.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 februari 2018, 20:07
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone 8, opinie
Device iPhone 8

Actuele iPhone 8 deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.