Touch ID instellen op een iPhone met je wijsvinger.

Opinie: Waarom Touch ID niet mag verdwijnen in de iPhone 8

Moet de iPhone 8 het zonder Touch ID doen? Het verwijderen van een vingerafdrukscanner zou grote gevolgen hebben hoe we de iPhone ontgrendelen en gebruiken. Het verwijderen van Touch ID zou daarom geen goede beslissing zijn.

Touch ID instellen op een iPhone met je wijsvinger.
Apple gaat dit jaar de nieuwe iPhone 8 uitbrengen. Als we de geruchten mogen geloven, krijgt deze iPhone 8 de meeste vernieuwingen sinds jaren. Een OLED-scherm, een randloos design, geen homeknop meer en allerlei nieuwe technieken zoals een 3D-camera en functiepaneel. In dit functiepaneel zou geen plek meer zijn voor de homeknop en dankzij de nieuwe verbeterde frontcamera is gezichtsherkenning en irisscanner mogelijk, als we de geruchten mogen geloven. Maar waar in dit verhaal hoort Touch ID dan thuis? De Touch ID-knop zou verdwijnen, waardoor de toekomst van de vingerafdrukscanner nog niet zeker is. Het zou echter een slecht idee zijn om de vingerafdrukscanner zomaar vaarwel te zeggen.

Touch ID is vooral heel makkelijk

Touch ID kwam beschikbaar met de komst van de iPhone 5s en maakte het een stuk eenvoudiger om je iPhone te beveiligen. Voor de komst van Touch ID had ik nooit een beveiligingscode op mijn toestel ingesteld. Het telkens in moeten tikken van een viercijferige code bij het ontgrendelen van mijn iPhone vond ik veel te omslachtig en onhandig. Touch ID zorgde ervoor dat ik eindelijk mijn toestel beveiligde, omdat ik ook mijn vingerafdruk kon gebruiken. Veel sneller en makkelijker dan het invoeren van een pincode. Inmiddels bestaat Touch ID al bijna drie en een half jaar en hebben veruit de meeste mensen wel een iPhone met vingerafdrukscanner. De Touch ID-sensor is ook in meer Apple-producten te vinden, zoals de iPad en zelfs de nieuwste MacBook Pro.

Het scannen van je vinger om je toestel te ontgrendelen is dan ook een gewoonte geworden. Het gebruik van Touch ID is zo’n standaard functie geworden dat het voelt als een tweede natuur. Maar niet alleen voor het ontgrendelen van je iPhone is Touch ID doodgewoon geworden. Inmiddels maken ook bijna alle Nederlandse bankenapps gebruik van de vingerafdrukscanner, bijvoorbeeld om mee in te loggen. Ook betalingen kunnen met je vingerafdruk verzonden worden, net als het beveiligen van wachtwoordenapps of andere apps waarvan je niet wil dat iedereen deze zomaar kan openen.

ING en 1Password met Touch ID.

Het compleet verwijderen van Touch ID zou daardoor wel meteen een hele drastische wijziging zijn. Hoewel de fysieke homeknop wel lijkt te verdwijnen, zal dit alsnog vervangen worden door een virtueel achtige homeknop. De handeling zelf om apps af te sluiten, zal dus niet verdwijnen. Voor Touch ID verwacht ik dan ook hetzelfde. Apple zal de fysieke Touch ID-knop misschien wel verwijderen, maar een vingerafdrukscanner is naar mijn mening een essentieel onderdeel van de iPhone. Er zijn teveel onderdelen in iOS die hierop terugvallen en het werkt ook buitengewoon goed, snel en is relatief veilig.

Voor- en nadelen van Touch ID en alternatieven

Dat wil echter niet zeggen dat Apple wellicht ook andere vormen van beveiliging gaat ondersteunen. Er wordt al een tijd gesproken over gezichtsherkenning en een irisscanner. Ook met deze middelen zou je je iPhone kunnen ontgrendelen, maar gelukkig sluit het één het ander niet uit. Elke beveiligingsmethode heeft bovendien zo zijn voor en nadelen. Het voordeel van een vingerafdrukscanner is dat je deze kunt gebruiken zonder naar het scherm te hoeven kijken. In een handomdraai ontgrendel je je iPhone, ook in het donker. Het maakt niet uit hoe je je iPhone vastpakt, want door meerdere vingers te registreren kun je je toestel in nog geen seconde ontgrendelen.

Met gezichtsherkenning zal dat lang niet zo makkelijk gaan. Hoewel de gebruikte techniek nog niet bekend is, is belichting hierbij belangrijk. Of wat te denken van het ophebben van een zonnebril. Deze keer op keer af moeten zetten om je iPhone te ontgrendelen? Niet erg praktisch. Hoewel je hetzelfde zou kunnen zeggen over handschoenen in de winter voor Touch ID, gebruiken veel meer mensen in de zomer en in het voorjaar een zonnebril.

Ook Apple Pay leunt heel erg op Touch ID. Om een betaling te kunnen doen, moet je je identiteit altijd bevestigen met je vingerafdruk. Hoewel Apple dit ook kan vervangen door een irisscan of het herkennen van het gezicht, zal dit niet zo snel werken als je vinger op de homeknop leggen. Helemaal bij pinautomaten die we hier in Nederland gebruiken, waarbij het contactpunt aan de zijkant zit. Mocht Apple Pay hier beschikbaar komen, dan kun je jezelf identificeren met je vingerafdruk terwijl je je toestel naast de automaat houdt. Met een irisscan of gezichtsherkenning is dat niet te doen, waardoor je eerst de identificatie moet doen voordat je met het toestel in contact komt met de pinautomaat. Ook op andere pinautomaten moet je je iPhone vaak bovenop plaatsen, waardoor de frontcamera niet naar je gezicht gericht is. Als Touch ID helemaal verdwijnt en vervangen wordt door iets als een irisscanner en gezichtsherkenning, wordt het gebruik van Apple Pay er niet sneller op.

Apple Pay in Rusland

Een ander voordeel van een vingerafdrukscanner, is dat je deze ook kunt gebruiken als je iPhone plat op tafel ligt. In welke oriëntatie je je iPhone ook houdt, Touch ID werkt altijd. Er zijn wel al toestellen die de vingerafdrukscanner naar de achterkant verplaatst hebben, zoals de Google Pixel en (als we de geruchten mogen geloven) ook de aankomende Samsung Galaxy S8. Maar dat lijkt mij in de praktijk niet handig, bijvoorbeeld als je telefoon op tafel ligt. Een vingerafdrukscanner op de achterkant betekent dat je het toestel altijd vast moet pakken om te ontgrendelen. Ook hoesjes moeten hier weer rekening mee houden. Wat mij betreft is een vingerafdrukscanner op de achterkant een niet echt Apple-achtige oplossing voor het verdwijnen van de homeknop.

Als de homeknop inderdaad verdwijnt, betekent dit dat Apple naar een andere oplossing moet zoeken om de vingerafdrukscanner in de iPhone te verwerken. Er zijn al allerlei patenten die wijzen op een scanner achter glas. Wellicht dat Apple Touch ID gaat verwerken in het complete functiepaneel. Het zou dan niet uitmaken waar je je vinger legt in het onderste gedeelte van de iPhone. Hoewel de techniek dus misschien zal veranderen, is Touch ID an sich een functie die niet zou moeten verdwijnen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 februari 2017, 15:15
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iPhone 8, touch id

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.