Siri geluidsgolven.

Opinie: Siri werkt op elk Apple-product verschillend en dat is verwarrend

Siri is beschikbaar op elk Apple-toestel, maar de werking ervan verschilt nogal. Op de iPhone kun je bijna alles vragen, maar op de Mac heeft de assistent van heel veel zaken geen verstand. Dit is dan ook meteen het grootste probleem van de assistent en staat het verdere gebruik in de weg.

Mensen klagen regelmatig dat Siri niet goed werkt. Voor het instellen van een timer of voor het opvragen van weersinformatie kan je Siri makkelijk gebruiken, maar bij ingewikkelde vragen geeft Siri soms niet het goede antwoord. Mijn grootste klacht met Siri is echter de vele verschillende versies op alle Apple-apparaten. Voor iemand met een iPhone, Mac, Apple Watch en HomePod schiet Siri daarom op veel vlakken tekort.

Verschillende versies van Siri is een groot probleem

In het dagelijks leven gebruik ik Siri met enige regelmaat, vooral op mijn iPhone. Hoe vaker ik Siri om hulp vraag, hoe meer ik erachter kom hoe handig het soms kan zijn. Even tegen Siri zeggen dat hij iemand een berichtje moet sturen dat ik onderweg ben, is simpelweg veel sneller dan m’n iPhone ontgrendelen, de Berichten-app openen, het juiste gesprek opzoeken en het bericht typen. Terwijl ik met de handmatige methode een halve minuut kwijt ben, gaat dit bij Siri in nog geen tien seconden. Een flink stuk sneller dus en dat motiveert mij alleen maar meer om Siri veel vaker te gebruiken.

Ik gebruik Siri ook vaak om mijn HomeKit-lampen te bedienen, bijvoorbeeld voor specifieke scenes. Even welterusten zeggen als ik in bed lig en alle lampen gaan uit. Ideaal, al heeft Siri bij mij soms wel moeite met het woordje “welterusten” (hij maakt er om mysterieuze redenen “bel te rusten” van). Het feit dat Siri op alle huidige Apple-apparaten beschikbaar is, zorgt ervoor dat de assistent altijd binnen handbereik is. Een fijn idee, totdat ik Siri op een ander apparaat dan een iPhone of iPad gebruik.

Siri op de Mac is bijvoorbeeld een grote teleurstelling. In de anderhalf jaar dat Siri op de Mac beschikbaar is, kan ik me geen geval voorstellen waarbij ik de assistent gebruikt heb. Je zou Siri op de Mac kunnen gebruiken om bestanden op te zoeken, maar dat gaat met Spotlight een stuk sneller. Ik zou Siri op de Mac het liefst op dezelfde manier gebruiken als op mijn iPhone: voor het bedienen van HomeKit-accessoires, het instellen van timers of andere handigheidjes. Een simpele timer instellen kan Siri op de Mac echter niet en van HomeKit heeft hij al helemaal geen verstand. Wat betreft HomeKit is er wellicht wel goed nieuws: Apple zou dit met ingang van macOS 10.14 naar de Mac brengen.

Consequenter gedrag
Bij Siri op de HomePod heb ik gemerkt dat de assistent een aantal dingen simpelweg niet kan beantwoorden. Vraag je de HomePod of je nog afspraken hebt staan in je agenda, dan moet hij helaas bekennen daar niets vanaf te weten. Door al deze verschillende versies van Siri is het lastig bijhouden wat nou wel en niet werkt en op welk apparaat. Dit zorgt ervoor dat ik toch wat terughoudender ben in mijn gebruik van Siri, terwijl ik er wel voor open sta.

Sinds iOS 11 heeft Apple wel enkele stappen gemaakt, ook omdat Siri nu synchroniseert via iCloud op je verschillende apparaten. In de praktijk merk je daar helaas nog maar weinig van, behalve dat de taalinstelling op al je toestellen gelijk gezet wordt als je dit aanpast. Het is te hopen dat Siri dit jaar écht een flinke stap gaat maken, zodat de assistent echt een onderdeel wordt van mijn dagelijkse routine.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 februari 2018, 13:00
Categorieën Apple, Diensten, iDevices
Onderwerpen opinie, Siri
Devices Apple TV, Apple Watch, HomePod, iPad, iPhone, iPod, Mac, MacBook
Software iOS, macOS, tvOS, watchOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.