ING Apple Pay

Opinie: Langzame uitrol van Apple Pay heeft ook zo zijn voordelen

Dat Apple Pay nog niet beschikbaar is in Nederland en België heeft ook positieve kanten. Bijna iedereen heeft nu een geschikt toestel en ook de betaalautomaten zijn nu voor het grootste deel geschikt. Dus Apple: Nederland is er helemaal klaar voor en we wachten met smart.

Voordelen tragere Apple Pay-uitrol
We wachten nog altijd op die ene aankondiging dat we eindelijk Apple Pay in Nederland (én België) krijgen. Na bijna 3,5 jaar kunnen we het nog steeds niet in Nederland gebruiken. Maar bekijk het ook eens van de zonnige kant: als de betaaldienst eindelijk beschikbaar komt, staat niets een daverend succes nog in de weg. Bijna iedereen heeft inmiddels een geschikte iPhone, je kunt straks bijna overal terecht en ook alle andere barrières zijn weggevallen.

#1 Bijna iedereen heeft een geschikt toestel
Apple introduceerde Apple Pay in het najaar van 2014, vlak na de komst van de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Wilde je gebruikmaken van Apple Pay, dan had je op dat moment meteen de allernieuwste iPhone nodig. De Apple Watch was op dat moment nog niet eens beschikbaar, waardoor dus alleen de vroege kopers van de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus konden profiteren van Apple’s betaaldienst.

Nu we al heel wat jaren verder zijn, zullen de meeste mensen beschikken over een iPhone die geschikt is voor Apple Pay. Mensen met een iPhone 5, iPhone 5s of ouder kunnen Apple Pay nog niet gebruiken, maar die groep gebruikers is nu in verhouding een stuk kleiner dan een aantal jaar geleden.

ING Apple Pay

#2 Contactloos betalen kan overal
Een ander voordeel van de langzame uitrol is dat winkeliers en andere locaties waar je met een pinpas kunt betalen zich de afgelopen jaren hebben kunnen voorbereiden op contactloos betalen. Terwijl je jaren geleden nog moest zoeken naar een contactloze betaalterminal, vind je ze tegenwoordig bijna overal. Niet alleen in winkels, maar ook in parkeergarages of bij snoep- en drankautomaten. Als Apple Pay naar Nederland komt, kun je naar alle waarschijnlijk bijna meteen overal terecht.

#3 Meteen veel meer functies
Toen Apple Pay geïntroduceerd werd, stond de betaaldienst in de kinderschoenen. Zowel banken als gebruikers wisten nog niet wat er allemaal nog meer mogelijk zou zijn met Apple Pay. We wisten ook niet of Apple Pay zou aanslaan of mislukken. Ondertussen weten we dat Apple Pay in de landen waar het is uitgerold een succes is en dat er nieuwe functies bij zijn gekomen, die ook wij meteen kunnen gebruiken.

Een voorbeeld: de afgelopen jaren heeft Apple Pay ook zijn weg gevonden naar het web, waardoor je bij webshops kunt afrekenen met je iPhone, Apple Watch of je Mac. Apple Pay is daardoor meteen op veel meer plekken te gebruiken. Dit is natuurlijk geen zekerheid dat webwinkels zoals Bol.com, MediaMarkt en CoolBlue ook meteen Apple Pay als betaaloptie zullen omarmen, maar de mogelijkheid is er in ieder geval wel.

macOS Sierra: betalen met Apple Pay op de Mac

In iOS 11 introduceerde Apple ook Apple Pay Cash, een aanvullende dienst waarmee je naar elkaar via iMessage geld over kunt maken. Apple Pay Cash werkt vooralsnog alleen in Amerika en het is nog niet bekend wanneer andere landen hier gebruik van kunnen maken. Maar we weten in ieder geval wel wat we kunnen verwachten. Overigens zijn er voor Apple Pay Cash inmiddels meer dan voldoende lokale alternatieven te vinden. Zie bijvoorbeeld ons overzicht ‘Beste apps voor betaalverzoeken‘.

Langzame uitrol
Op het gevaar af dat ik het met een wel erg roze bril bekijken: er zijn wel een paar redenen om de langzame uitrol van Apple Pay ook van de positieve kant te bekijken. Begrijp me echter niet verkeerd: ook ik sta te popelen en ik vind het erg jammer dat Apple Pay in Nederland en België nog steeds niet werkt. Uit ervaringen met betaaldienst boon heb ik zelf ondervonden dat Apple Pay verdomd handig is, zeker in combinatie met een Apple Watch. Ondertussen moeten we het doen met andere initiatieven, waaronder Payconiq (dat nogal een stroeve start heeft). Banken zijn inmiddels ook zelf met eigen initiatieven bezig, waarin de iPhone ingezet wordt als schakel tussen een bedrijf en de gebruiker. Gelukkig sluit het ene initiatief het andere niet uit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 januari 2018, 12:54
Categorieën Apple, Diensten
Onderwerpen apple pay, opinie

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.