iCulture vergelijkt: de beste apps voor betaalverzoeken en snelle onderlinge betalingen

Met een betaalverzoek kun je snel geld ontvangen van een vriend of vriendin die jou nog geld verschuldigd is. Maar met welke app kun je nou het beste zo'n betaalverzoek maken? Wij zetten ze op een rij.

Als je nog geld krijgt van een vriend of vriendin, dan kun je hem of haar vragen het geld naar je over te maken. Je moet dan je IBAN-nummer delen en met een beetje pech moet je dagen op je geld wachten. Gelukkig zijn er allerlei apps beschikbaar waarmee je snel en eenvoudig geld kunt ontvangen en versturen, zodat het geld snel overgemaakt is en je geen lange en ingewikkelde IBAN-nummers hoeft uit te wisselen. Dit kan vaak met een betaalverzoek, maar ook via je mobiele nummer. In deze lijst bespreken we de beste apps om snel geld over te maken en een betaalverzoek te sturen.

Apps voor betaalverzoeken

Tegenwoordig bankieren we steeds meer mobiel, ook om even snel geld over te maken naar een vriend of vriendin. Als je geld naar iemand over wil maken, dan kan dat vaak langer duurt dan je wilt omdat diegene net bij een andere bank zit. IBAN-nummers zijn ook nog eens lang en niet makkelijk te onthouden, waardoor het overmaken naar iemand die niet in je adresboek staat omslachtig kan zijn. In dat gat springen de vele app voor het aanmaken van betaalverzoeken. Er zijn meerdere apps beschikbaar die het jou makkelijker willen maken om geld te ontvangen en te versturen, maar welke app is nou het beste? We zetten ze voor je op een rij.

iCulture adviseert: Tikkie

Van alle apps waarmee je een betaalverzoek kunt maken, is Tikkie verreweg de meest handige app. Tikkie is helemaal gratis te gebruiken en werkt met alle banken. Je kunt meerdere rekeningen aan de app koppelen en het aanmaken van een betaalverzoek gaat heel eenvoudig. Je vult het bedrag in, geeft aan waarvoor het is en je kunt de link meteen delen via WhatsApp, Telegram, Messenger of iMessage. Je kunt ook een QR-code gebruiken die de betaler kan scannen vanaf jouw scherm. De betaling wordt daarna via iDEAL afgehandeld, zodat je geen IBAN-nummers hoeft uit te wisselen. Dat betekent echter niet dat het geld altijd direct op je rekening staat. Omdat Tikkie van ABN AMRO is, krijg je het geld van je betaalverzoek alleen dezelfde dag terug als je zelf ook bij ABN AMRO zit. Zit je bij een andere bank, dan krijg je het geld een werkdag nadat het overgemaakt is. Tikkie werkt ook met Siri, zodat je met je stem eenvoudig een betaalverzoek kunt aanmaken.

Tikkie met meerdere bankrekeningen en QR-codes.

  • Sterk: Meerdere rekeningen koppelen, snel een betaalverzoek aanmaken en delen via alle kanalen en met QR-code, Siri-ondersteuning, werkt met alle banken
  • Zwak: Niet op de iPad, betalingen alleen dezelfde dag op je rekening als je bij ABN AMRO zit

ING Bankieren

Zit je bij ING, dan heb je eigenlijk geen aparte app nodig om betaalverzoeken te regelen. De ING Bankieren-app heeft een functie voor betaalverzoeken. Je vult een bedrag in, geeft het een omschrijving en je kunt het betaalverzoek direct delen via de standaard deelopties van iOS. Je kunt een betaalverzoek dus via alle mogelijke opties doorsturen. Ook wordt er een QR-code getoond die de betaler kan scannen om het geld over te maken. De ING-app houdt bij wie het geld van een betaalverzoek overgemaakt heeft en je krijgt een pushbericht zodra het geld binnen is. Bij de betalingen wordt net als bij andere apps gebruikgemaakt van iDEAL. Omdat de tussenrekening waar de betaler via iDEAL naar overmaakt van ING is, krijg jij je geld altijd direct binnen. Je kunt ook een betaalverzoek aanmaken via Siri en een aparte iMessage-app, want handige extraatjes zijn.

ING Mobiel Bankieren laat zien wie je betaalverzoek overgemaakt heeft.

  • Sterk: Direct betaalverzoek maken in de ING Bankieren-app, betaalverzoek maken snel en makkelijk, geld direct op je rekening, werkt met Siri en iMessage-app
  • Zwak: Alleen voor ING-klanten

bunq

Net als ING heeft ook bunq in haar eigen app een mogelijkheid om verzoekjes te sturen. Bij bunq werkt het echter wat omslachtiger. Een betaalverzoek wordt standaard via sms gestuurd, terwijl je dit liever direct via WhatsApp of een ander kanaal wil sturen. Pas nadat je een betaalverzoek via sms hebt verstuurd, krijg je de optie om deze nogmaals te versturen via bijvoorbeeld WhatsApp. Bovendien kun je geen betaalverzoek sturen naar bijvoorbeeld een ING-rekening als diegene ook een bunq-rekening heeft, omdat de bunq-rekening altijd voorrang heeft. Je kunt een verzoek alleen sturen naar een mailadres of telefoonnummer, maar omdat dat mailadres en telefoonnummer gekoppeld is aan een bunq-rekening, kun je diegene dus geen los verzoek sturen waarbij hij of zij zelf kiest van welke rekening het verzoek betaald wordt. Wel krijg je het geld direct op je rekening, omdat de betaler het geld overmaakt naar een tussenrekening van bunq.

bunq betaalverzoek.

  • Sterk: Direct betaalverzoek maken in bunq-app, geld direct op je rekening
  • Zwak: Alleen voor bunq-klanten, deelopties niet handig

Overige apps voor onderlinge betalingen

  • PayPal (gratis, iPhone, iOS 9.3+) - De enige goed bruikbare app voor betalingen met het buitenland.
  • Slice by bunq (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Slice is een app van bunq en laat je je rekening delen, net als bijvoorbeeld in Florin. De app bevat een chat en de betaalverzoeken worden gedeeld via SMS.
  • Marktplaats - koop en verkoop (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - In Marktplaats kun je ook een betaalverzoek maken om je verkoop via Marktplaats af te handelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Apps
Onderwerp mobiel bankieren