Opinie: Payconiq officieel van start in Nederland, maar het is geen Apple Pay

Betaaldienst Payconiq is officieel van start gegaan in Nederland. ING, Rabobank, ASN, Regiobank en SNS doen mee om betalingen met QR-codes mogelijk te maken. Grote afwezige is ABN AMRO. Maar dat is niet het grootste struikelblok waar Payconiq voor staat.

Stond jouw tijdlijn vanochtend ook vol met mensen die niet kunnen wachten om Payconiq te proberen? Vast niet. In mijn Twitter-tijdlijn wemelde het de afgelopen drie uur van de retweets dat ABN AMRO uit Payconiq stapt, maar er was welgeteld één persoon die oprecht stond te popelen om het te gebruiken. “Met QR-code betalen en geen WhatsApp-only koppeling zoals Tikkie”, aldus deze blije twitteraar. De betaaldienst is nu officieel van start gegaan in Nederland. Maar het is geen Apple Pay


Nu wil ik elke nieuwe betaaldienst wel een kans geven en de persfoto’s in de aankondiging maakten me ook zeker enthousiast. Jonge vrouwen die met hun iPhone hun healthy lunch zitten af te rekenen, dat wil ik ook. Totdat ik erachter kwam dat het nog helemaal niet op de iPhone werkt, ook al zie ik op alle persfoto’s alleen maar iPhones. “De app zal in de eerste helft van februari ook in de App Store van Apple verschijnen”, meldt Payconiq in het persbericht. OK, alleen voor Android, nog even geduld dan. Maar Android-gebruikers hadden al de mogelijkheid om met NFC te betalen, dus ik vraag me af zij wel een stap terug willen doen naar de toch wat primitievere QR-codes.

Payconiq: vrouwen met iPhones

Als we één ding hebben geleerd van mobiel betalen, dan is het wel dat je het zo gemakkelijk mogelijk moet maken. Apple Pay voldoet aan die eis: je houdt even je iPhone of je Apple Watch bij de mobiele betaalterminal en het bedrag is overgemaakt. Geen wonder dat iCulture-lezers niet kunnen wachten om het zelf te gebruiken. In elke keynote- of vooruitblik-poll staat Apple Pay steevast in de top 3 als vernieuwing waar iCulture-bezoekers het meest naar uitkijken. NFC-betalingen met Android-telefoons zijn al meer dan twee jaar mogelijk (ING begon er in sinds september 2015 mee) en de populariteit neemt wel toe. Maar de banken missen wel een grote groep iPhone-gebruikers en gaan daarom op zoek naar alternatieven. Is de QR-code de oplossing daarvoor? Payconiq heeft er in ieder geval zin in: “De toekomst is hier, waar ben jij?” luidt de slogan op de website.

Payconiq: afrekenen in de winkel

Met 130 medewerkers is Payconiq geen moeizaam worstelende start-up, maar een flinke organisatie, ontstaan vanuit ING. Dat is twee keer zoveel als bunq had (60 medewerkers), toen het in 2015 een bankvergunning kreeg. Eigenlijk zou Payconiq afgelopen zomer al van start gaan, maar die deadline werd niet gehaald. Vandaag is eigenlijk ook nog steeds niet de officiële start, want maar twee van de deelnemende banken (ING en Rabobank) doen mee, ABN AMRO is afgehaakt en klanten van ASN, Regiobank en SNS moeten nog even wachten. De opmerking “de eerste ondernemers in Nederland hebben zich inmiddels aangesloten” wekt ook niet echt vertrouwen. Waar dan?

Bij nieuwe Apple Pay-landen ben ik gewend aan een lijstje met namen zoals McDonalds, Starbucks en dergelijke, maar die vind ik niet op de Nederlandse website van Payconiq (wel heel veel foto’s van iPhones…). Na wat zoeken blijkt dat kledingzaak Suitable en koffieketen Anne & Max meedoen.

Payconiq betaling op website

Payconiq staat overigens ook nog niet open voor iedereen, want voorlopig kunnen maar 20.000 rekeninghouders van ING en Rabobank eraan meedoen. Juist daarom kijk ik zo uit naar Apple Pay: als het ooit tóch van start gaat in Nederland weet je dat het bij heel veel winkels werkt waar al contactloze betaalterminals staan. Bij Payconiq moeten winkeliers hun kassasysteem aanpassen, zodat ze QR-codes kunnen aanmaken.

QR-codes met iPhone scannen en Payconiq

Ik heb er geen enkel belang bij dat Payconiq mislukt – hoe meer opties hoe beter – maar ik zie gewoon niet dat dit zal aanslaan. Voor afrekenen in webshops kan het handig zijn dat je je smartphone op een QR-code kunt richten, maar dat werkt al prima met de ING-app. Zeker nu ING heeft besloten om de TAN-code af te schaffen zal het steeds gebruikelijker worden om de ING-app op het scherm te richten. De QR-code van een derde partij gebruiken is een extra stap, die ik niet nodig vind. Misschien dat het voor gebruikers van andere banken (die nog niet het QR-gemak van de ING-app hebben) een stap voor uit is, maar dan moet ABN AMRO wel meedoen om een wat meer volume in betalingen te krijgen. ABN wil echter verder met Tikkie. Groot voordeel van Payconiq ten opzichte van Tikkie is dat je er ook onderling geld mee kunt overmaken, zonder dat er een WhatsApp-koppeling voor nodig is.

Maar ik heb zo’n voorgevoel dat QR-codes niet de toekomst van betalen zijn. Wat vind jij: Payconiq, yay or nay? Ga je de Payconiq-app meteen gebruiken zodra hij begin februari in de App Store staat? Laat weten wat jouw favoriete betaalmethode is in onderstaande poll!

De poll behorende bij dit artikel is helaas niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Vul hier de poll in.

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.