iPhone SE review iCulture: de iPhone SE bovenop een iPhone 6s

Opinie: Apple moet de kleinere iPhones niet uit het oog verliezen

Wanneer komt Apple weer eens met een kleinere iPhone? De iPhone SE is inmiddels anderhalf jaar oud en ook de 4,7-inch iPhone lijkt te verdwijnen. Apple moet deze modellen echter niet uit het oog verliezen.

iPhone SE review iCulture: de iPhone SE bovenop een iPhone 6s

Voor de één kan een iPhone-scherm niet groot genoeg zijn. Met de berichten dat Apple volgend jaar met 6,1- en zelfs 6,5-inch iPhone-schermen komt, worden de gebruikers die op zoek zijn naar grote schermen op hun wenken bediend. Er is echter ook nog steeds een grote groep die het liever wat compacter houdt. En juist deze groep lijkt Apple uit het oog te verliezen.


4,7-inch is het ideale formaat
De huidige 4,7-inch iPhone wordt momenteel nog als standaard gezien, maar volgend jaar zou dat zomaar anders kunnen zijn. Dat is zonde, omdat het schermformaat van 4,7-inch wat mij betreft ideaal is. Het is groot genoeg om alles wat je op een smartphone wil op een goede manier te doen. Of je nou filmpjes wil kijken of een beetje op het internet wil surfen: het 4,7-inch formaat is hier perfect voor. Bovendien is een 4,7-inch iPhone zoals de iPhone 7 en iPhone 8, qua afmetingen nog steeds prima. Je kan deze modellen heel goed met één hand bedienen. Hoewel de nieuwe iPhone X qua formaat niet veel afwijkt van de 4,7-inch iPhones, is het schermformaat bijvoorbeeld veel te groot om alle knoppen en acties met één hand te bereiken. Hetzelfde schermformaat als de iPhone 8 en iPhone 7, maar dan in een kleinere behuizing zou alleen maar mooi meegenomen zijn.

Om mensen die op zoek zijn naar kleinere iPhones tevreden te stellen, bracht Apple in het voorjaar van 2016 de iPhone SE op de markt: goedkoper geprijsde iPhone in een compacte behuizing en een klein scherm. De iPhone SE is qua design nagenoeg identiek met de iPhone 5s. Hoewel dat voor veel mensen geen bezwaar was (de iPhone 5s wordt vaak gezien als de mooiste iPhone), was er ook een groep die liever het iPhone 6-achtige design ziet. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en zijn er al weer vele nieuwe iPhones bij gekomen.

iPhone SE rijtje

Tijd voor een nieuwe iPhone SE

In de tussentijd moeten fans van de 4-inch iPhone het nog steeds doen met de huidige iPhone SE. Voor een deel van de gebruikers is dat prima, omdat zij niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeven te hebben. Er is echter ook een groep die wel allerlei nieuwe technieken wil, zoals Face ID, 3D Touch of een OLED-scherm, maar tegelijkertijd niet zit te wachten op een aanzienlijk groter toestel. We krijgen dan ook vaak de vraag van lezers waar de opvolger van de iPhone SE nou toch blijft. Uit een recente iCulture peilt bleek ook al dat een opvolger zeer gewenst is.

Maar komt die er wel?
Echt hele concrete en betrouwbare geruchten voor een iPhone SE-opvolger zijn er echter niet. Er was een fabrikant die zijn productie zou gaan uitbreiden, onder andere vanwege een eventuele iPhone SE-opvolger.

Betrouwbaardere bronnen als Apple-analist Ming-Chi Kuo hebben echter nog met geen woord gerept over een nieuwe iPhone SE, dus het is nog helemaal niet zeker of Apple daadwerkelijk aan een opvolger werkt. En mocht er al een opvolger komen, dan is het nog maar de vraag of de specificaties achter lopen op de meest recente iPhones of dat Apple deze keer meteen voor het nieuwste van het nieuwste kiest.

Mijn voorkeur heeft die laatste optie. Voor de mensen die een kleinere iPhone willen en niet zoveel geven om specificaties, voldoet de huidige iPhone SE nog prima. iPhone-gebruikers die juist wel willen profiteren van nieuwe technieken, zijn nu aangewezen op de grotere iPhones. Voor dat publiek is er dus zeker nog een markt, alhoewel de vraag wel blijft hoe groot die markt precies is en of dit voor Apple ook interessant genoeg is.

Het zou in ieder geval heel zonde zijn als Apple volgend jaar met alleen nog maar grotere iPhones op de proppen komt. Mocht dat toch het geval zijn, dan zou het mij niks verbazen als mensen met een oudere iPhone dan maar voor de iPhone 8 of misschien zelfs iPhone 7 kiezen. Al zal dat vooral bij gebrek aan beter zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 november 2017, 20:01
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone SE, iPhone SE 2, opinie
33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.