Opinie: Apple’s ecosysteem wordt alleen maar hechter

Het loont met de komst van iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10 alleen maar meer om meerdere Apple-producten in huis te hebben. Veel functies werken alleen met de nieuwste modellen en meerdere gecombineerde apparaten.

iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10: ze bevatten allemaal toffe nieuwe functies waar je als gebruiker heel veel mee kan doen. Veel functies komen voor iedereen beschikbaar, ongeacht het toestel dat je hebt. Denk bijvoorbeeld aan de rijke notificaties in iOS 10 of Siri op de Mac. Maar als je alles uit Apple’s nieuwe software wilt halen, moet je eigenlijk alle apparaten hebben. Zo zorgen ze meer dan ooit dat je kiest voor Apple’s ecosysteem.


Apple Watch, MacBook Air, iPhone en meer

Apple’s ecosysteem naar een hoger niveau

Al sinds de komst van de iPad en voornamelijk de introductie van iCloud in 2011, werkt Apple aan haar zogeheten ecosysteem. De iPhone en iPad werken nauw met elkaar samen en ook de Mac werd erbij betrokken. Dankzij iCloud wordt alles gesynchroniseerd tussen al je apparaten. Het loont daardoor om een iPhone te hebben in combinatie met een iPad, in plaats van een ander merk tablet, als je ten minste gebruik wil maken van de standaard Apple-apps.

In de loop der jaren zijn de producten alleen maar meer met elkaar geïntegreerd, zowel door de komst van nieuwe software als nieuwe hardware, zoals de Apple Watch. Denk bijvoorbeeld aan Handoff en Continuity, zodat je verder kan gaan op het ene apparaat waar je op het andere apparaat gebleven was.

iOS 10 bevat natuurlijk een hele hoop boeiende functies, maar de leukste functies kun je pas gebruiken als je meerdere Apple-apparaten hebt, liefst een van de nieuwste modellen. De Raise to wake-functie, waarbij je iPhone automatisch aanspringt als je hem oppakt, werkt alleen op de iPhone 6s en iPhone SE. Heb je een Mac staan die straks geschikt is voor macOS Sierra? Dan verheug je je misschien op de automatische ontgrendelfunctie, waardoor je niet meer telkens een wachtwoord in hoeft te voeren. Dit is mogelijk doordat de Mac ziet dat je dichtbij bent. Maar helaas, deze functie werkt alleen in combinatie met een Apple Watch. Een iPhone alleen is niet genoeg.

Mac ontgrendelen met je Apple Watch in macOS Sierra

Stel dat je graag op een Mac werkt in combinatie met een Android-telefoon. Het is je vast wel eens gebeurd dat je tekst wilde kopiëren op je telefoon die je direct op je Mac wilde hebben staan, of andersom. Als je een iPhone én een Mac hebt, kan dat dankzij het Universele Klembord van iOS 10 en macOS Sierra. Naast het feit dat je zowel een Mac als iPhone nodig hebt, moet je ook nog eens toestellen hebben die de meest recente versie van de besturingssystemen kunnen draaien.

Bekijk ook

Dit is de Apple TV Remote-app voor de Apple TV

Met de nieuwe Remote-app voor de vierde generatie Apple TV met tvOS 10 kun je makkelijker navigeren door het menu. Je kunt ook games spelen met deze nieuwe Remote-app. In deze gids lees en zie je er alles over.

Apple TV en iPad voor HomeKit

De Apple TV kan in principe door iedereen aangeschaft worden. Of je nou een smartphone hebt of niet, iedereen kan een Apple TV onder zijn televisie zetten. Maar tekst invoeren blijft lastig met de normale Siri Remote. Je kunt natuurlijk wel een fysiek draadloos toetsenbord koppelen, maar dat is ook niet altijd even praktisch. Wil je bijvoorbeeld gebruikmaken van de automatische toetsenbordfunctie, dan heb je toch echt een iPhone of iPad nodig. Of wat te denken van de nieuwe Remote-app om makkelijk te navigeren door het menu van je Apple TV? Dat kan alleen met een iPhone.

Home-app voor iPad, Apple TV en iPhone

Liefhebbers van huisautomatisering kunnen natuurlijk aan de slag gaan met bijvoorbeeld HomeKit, maar als je alles eruit wil halen wat er mogelijk is, ben je verplicht om een Apple TV of een iPad te kopen om HomeKit buitenshuis te bedienen. Dacht je slim te zijn om die oude iPad 2 of 3e generatie iPad daarvoor te gebruiken omdat die toch altijd thuis op tafel ligt, dan kom je van een koude kermis thuis. Deze modellen kunnen iOS 10 niet aan, waardoor je verplicht bent om een nieuwe iPad (of Apple TV) in huis te halen om HomeKit ook buitenshuis te gebruiken.

Bekijk ook

iPad kan ook dienstdoen als HomeKit-hub voor thuis

De iPad kan ook dienstdoen als HomeKit-hub voor thuis. Handig als je geen Apple TV hebt, maar wel van buitenaf apparaten wilt aansturen.

Los van deze nieuwe functies zijn er uiteraard nog veel meer voorbeelden te noemen waar het ecosysteem van Apple centraal staat. Zo werkt AirDrop alleen tussen Apple-toestellen en is ook AirPlay het best te gebruiken met een Apple TV of een set speakers gekoppeld aan een AirPort Express. Ook een functie als CarPlay zuigt je nog verder Apple’s ecosysteem in, omdat dit alleen werkt in bepaalde automodellen en autoradio’s. Het is vanuit Apple’s oogpunt ook goed te begrijpen, want hoe meer functies exclusief bedoeld zijn voor de combinatie van meerdere toestellen, hoe sneller je geneigd bent om er bijvoorbeeld toch maar een Apple TV bij in huis te halen. Als je bijvoorbeeld een Mac en iPhone hebt en eraan denkt om een smartwatch te kopen, dan zul je eerder geneigd zijn om een Apple Watch te kopen dan een Android Wear-horloge.

Het hebben van meerdere Apple-apparaten heeft al jarenlang zo zijn voordelen en met de komst van iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10 is dit voordeel alleen maar groter geworden.

Bekijk ook

Beschikbaarheid en publieke beta's iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10

Apple kondigde tijdens de WWDC van 2016 allerlei nieuwe versies van iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10 aan. In dit artikel een overzicht van alle beta's die zijn verschenen.

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.