CarPlay in iOS 9.3 met nieuwe functie voor Muziek en Kaarten.

Opinie: Gebrek aan apps staat doorbraak van Apple CarPlay in de weg

Apple's CarPlay bestaat inmiddels geruime tijd, maar het beperkte aanbod van CarPlay-specifieke apps staat het succes in de weg. Apple wil niet dat iedereen zomaar apps kan maken.

CarPlay in iOS 9.3 met nieuwe functie voor Muziek en Kaarten.
OPINIE – Apple roept altijd graag hoeveel apps er beschikbaar zijn voor de verschillende apparaten. Hoewel je over de kwaliteit van sommige apps kunt discussiëren, zit het met de hoeveelheid apps op de iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV wel goed. Maar er is één platform dat het een stuk minder doet op het gebied van apps: Apple’s CarPlay. Waarom is het aanbod van CarPlay-apps nog zo karig?

Aanbod CarPlay-apps erg karig

Sinds enkele jaren heeft Apple het CarPlay-platform. Niet alleen ingebouwd in nieuwe auto’s, maar ook in losse entertainmentsystemen die bijna iedereen in zijn of haar auto kan inbouwen. In principe kan dus iedereen gebruikmaken van CarPlay, zodat je functies van je iPhone veilig kunt gebruiken. Navigeren, berichten beantwoorden, een belletje doen en een muziekje starten, met CarPlay kan het allemaal. Prima als je alle standaardapps van je iPhone gebruikt, maar een stuk minder handig als je gebruikmaakt van alternatieve apps en diensten. Het aanbod van CarPlay-apps is namelijk bijzonder karig, waardoor de potentie van CarPlay bij lange na niet benut wordt. Ligt dat aan de ontwikkelaars? Nou nee, blijkt als je verder kijkt.

Bij de Apple TV zegt Apple: the future of television is apps. Ook in de auto geldt dat: apps worden steeds belangrijker. Maar dan moeten ze wel beschikbaar zijn.

Apple CarPlay met Kaarten-app en gevaar op de weg.

Berichten sturen alleen met Berichten-app

Hoewel er wel een paar apps met CarPlay-ondersteuning in de App Store te vinden zijn, is het aanbod bijzonder karig. De beschikbare apps hebben allemaal te maken met muziek. Er is een app van Spotify en ook TuneIn werkt op CarPlay-systemen. Maar waar zijn de apps voor je favoriete berichtendienst? Het versturen van berichten via CarPlay kan alleen via iMessage of sms, niet via WhatsApp of Telegram.

Dit probleem gaat hand in hand met de beperkingen van Siri. CarPlay leunt wat betreft bediening hevig op Siri, maar de persoonlijke assistent kan alleen overweg met de standaard iOS-apps. Wellicht dat Apple met iOS 10 eindelijk third party-apps toegankelijk maakt voor Siri, waardoor er wellicht ook deuren geopend worden voor meer CarPlay-apps. Maar tot op heden zijn er nog geen aanwijzingen voor.

Navigatie alleen via Apple Kaarten

Het beperkte aanbod van apps zie je ook terug op het gebied van navigatie. Terwijl je op je iPhone zelf kunt kiezen met welke app je navigeert, ben je met het CarPlay-systeem gebonden aan de standaard Kaarten-app. Google Maps, Waze of TomTom zijn niet beschikbaar. Google Maps werkt (uiteraard) wel op Android Auto en we vermoeden dat Google ook wel in CarPlay beschikbaar zou willen zijn. Er zijn aanwijzingen dat het probleem niet bij de ontwikkelaars ligt, maar dat Apple dwarszit.

Dit laatste lijkt daadwerkelijk het geval te zijn. Ontwikkelaar Supertop, de maker van onder andere podcastapp Castro (link), nam contact op met Apple om toegang te krijgen tot CarPlay. Er is namelijk nog een publieke CarPlay API, een programmeerinterface waarmee ontwikkelaars op eigen houtje aan de slag kunnen gaan. Momenteel werkt toegang tot CarPlay alleen op uitnodiging van Apple, net zoals voorheen bij de Apple TV het geval was. Ontwikkelaars moeten hun idee voorleggen aan Apple’s Developer Relations-team. Supertop deed dat ook, maar heeft nooit een reactie van Apple ontvangen. Apple bepaalt zelf welke apps ze wel en niet in CarPlay willen hebben. De redenering daarachter is ongetwijfeld dat veiligheid hoog in het vaandel staat, maar het maakt het platform wel minder interessant, ook voor eindgebruikers.

Apple heeft de afgelopen tijd CarPlay verder ontwikkeld. Zo waren er flink wat verbeteringen met de komst van iOS 9.3, maar als Apple CarPlay echt tot een groot succes wil maken, dan moeten meer ontwikkelaars toegang krijgen tot CarPlay. Er zijn namelijk meer berichtendiensten en navigatieapps in de wereld dan iMessage en Apple Kaarten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2016, 15:20
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerp carplay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.