AirPods doosje

Opinie: 1 jaar AirPods, ik kan niet meer zonder

De AirPods verschenen precies 1 jaar geleden. Ik kan inmiddels al niet meer zonder. De AirPods horen bij mijn standaard uitrusting en ze zijn misschien wel Apple's beste product van de laatste jaren.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

AirPods doosje
Eén jaar geleden besloot ik na lang twijfelen voor het eerst een set oordopjes aan te schaffen. Na jarenlang de standaard oordopjes van de iPhone te hebben gebruikt, had ik genoeg van dat kabeltje. Hoewel de AirPods lang niet de goedkoopste zijn, sta ik nog steeds voor de volle 100 procent achter mijn aankoop. Sterker nog, het is één van de beste Apple-aankopen die ik in de afgelopen jaren gedaan heb.

1 jaar met de AirPods

Ik ben geen overdreven muziekliefhebber of audiofiel. De standaard EarPods die je bij je iPhone krijgt, voldoen wat betreft geluidskwaliteit prima aan mijn eisen. Maar ja, dat kabeltje stond me toch elke keer tegen. Een draad langs je hoofd richting je broekzak, die vast gaat zitten tussen de rits van je jas of blijft hangen achter je fietsstuur, is verre van ideaal. Toen ik een keer met het snoertje in de trein bleef hangen aan iemand die net wilde uitstappen, besloot ik dat het genoeg was: ik moest over op draadloos.

Maar ja, wat moet je dan kiezen? Ik had weleens gekeken naar draadloze koptelefoons, maar een koptelefoon met oorschelpen vind ik eigenlijk nooit lekker zitten. Zowel on-ear als over-ear vind ik niet prettig om te dragen, dus dat was eigenlijk al geen optie. Het aanbod van draadloze oordopjes was wat minder groot, maar toen Apple eindelijk de AirPods aankondigde besloot ik nog maar even wat langer met de EarPods rond te lopen en mijn aankoop uit te stellen totdat de AirPods beschikbaar waren.

AirPods waterproof

Het is exact een jaar geleden dat ik overstag ging: ik besloot de AirPods te kopen. Ik had nog nooit eerder zoveel geld uitgegeven voor een set oordopjes, maar beter één keer goed dan vier keer een miskoop. Na een jaar intensief gebruik kan ik eigenlijk niet anders concluderen dat de AirPods de beste aankoop is sinds jaren. Niet omdat ik er per se €179 voor betaald heb, maar omdat het precies doet wat ik wil: draadloze oordopjes die ontzettend makkelijk zijn in het gebruik. Wisselen tussen al mijn apparaten gaat bijna nog eenvoudiger dan een kabeltje in een andere ingang steken.

Geen vallende oordopjes
Natuurlijk was ik ook bang dat de AirPods uit mijn oren zouden vallen. De Amerikaanse talkshowhost Conan O’Brien maakte er nog een parodie over, maar niets bleek minder waar. In het afgelopen jaar dat ik met de AirPods rondloop, zijn ze niet één keer uit mijn oren gevallen. Terwijl dat met de bedrade EarPods nog regelmatig gebeurde vanwege het gewicht van de kabel.

Angst voor uitvallende oortjes bleek zwaar overdreven.

Een ander aspect waar ik bang voor was, was de batterijduur. Eigenlijk had ik helemaal geen zin om naast mijn iPhone en iPad ook nog mijn AirPods te moeten opladen, maar ik heb inmiddels gemerkt dat de batterijduur geen issue is. Ik laad de oplaadcase gemiddeld één keer per maand op, zodat ik daarna ongestoord kan blijven luisteren. En als je kijkt naar wat Apple het afgelopen jaar gedaan heeft om de AirPods te verbeteren, dan kan ik daar ook niet anders dan tevreden over zijn. Zijn je AirPods zoekgeraakt, dan kun je ze zoeken met Zoek mijn AirPods. Ook kun je sinds iOS 11 de instellingen voor AirPods los van elkaar aanpassen en maken ze makkelijker verbinding met de Apple TV. Nagenoeg alle punten van ons AirPods-wensenlijstje zijn ingewilligd.

Inmiddels kan ik niet meer zonder AirPods. Zodra ik de deur uit loop en onderweg ga naar kantoor hoort het standaard bij mijn uitrusting: sleutels, iPhone, portemonnee, tas en AirPods. Zonder de AirPods op zak heb ik echt het idee dat ik iets mis. In onze AirPods-review schreven we vorig jaar nog dat de AirPods het beste Apple-product van 2016 zijn, maar wat mij betreft geldt dat ook voor 2017. Ik weet dat er na een jaar nog steeds mensen zijn die de AirPods er niet uit vinden zien, maar datzelfde gevoel heb ik al jarenlang bij bedrade oordopjes en koptelefoons. Ik loop liever op straat met kleine dopjes in m’n oren dan met een enorme koptelefoon of kabels. Dan neem ik die ene reactie wel voor lief.

AirPods als perfecte kerstcadeau
Mocht je iemand nog echt blij willen maken deze kerst en heb je wat meer te besteden, dan zijn de AirPods een prima kerstcadeau. Hoewel de AirPods online bij Apple uitverkocht zijn, kun je de AirPods kopen bij diverse andere winkels die nog wel voorraad hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 december 2017, 22:12
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen airpods, opinie
Device AirPods
67 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.