AirPods doosje

Wensenlijstje: zo kan Apple de AirPods nog beter maken

Hoe kan Apple de AirPods verbeteren? Wij hebben een wensenlijstje met 12 punten waarmee de AirPods nog aantrekkelijker worden.

We vinden Apple’s AirPods het beste product van 2016, zoals je kon lezen in ons Airpods-review. Toch hebben we nog wel een aantal puntjes die we verbeterd zouden willen zien. Daarom onze wensenlijst voor de AirPods.

AirPods doosje

#1 Betere bevoorrading in winkels

Volgens Tim Cook zijn de AirPods een enorm succes en produceren ze zo snel als ze kunnen. Toch is het vreemd dat Apple’s eigen winkels een levertijd van zes weken hebben. De AirPods zijn vanwege de prijs écht nog een massaproduct en Apple is echt geen beginnende start-up, die nog moet wennen aan logistieke processen. Juist met de jarenlange ervaring met de toeleveringsketen hadden we beter verwacht. Bij de Apple Pencil deed zich hetzelfde probleem voor: ook geen product dat al massaal werd gekocht, maar toch kon Apple de vraag nauwelijks bijbenen. We geloven niet in theorieën dat Apple de voorraad bewust laag houdt om te zorgen dat de AirPods ‘speciaal’ lijken. Voldoende voorraad op het moment dat ze in de verkoop gaan, is dat te veel gevraagd?

#2 Zwarte AirPods

De AirPods zijn wit en vallen nogal op als ze in je oor zitten. Niet iedereen vindt het witte stokje dat uit je oor bungelt mooi om te zien. De tijd dat je met witte oordopjes uitstraalde dat je een coole iPod-bezitter was, ligt ook alweer een paar jaar achter ons. Apple zou minder opvallende zwarte exemplaren van de AirPods moeten maken, vooral omdat al gebleken is dat de zwarte iPhones de grootste verkoophit zijn. Dan wil je toch ook oordopjes die er qua kleurstelling mooi bij passen? AirPods in alle kleuren van de regenboog is niet nodig, zwart en wit zijn genoeg.

AirPods in zwart

#3 Siri moet sneller

De enige manier om de AirPods draadloos te bedienen is door eropt te tikken, zodat je Siri activeert. Maar dat gaat traag. Voor het aanpassen van het geluidsvolume pakken we daarom liever de iPhone: via de knoppen aan de zijkant of via het bedieningspaneel gaat dat veel sneller. Ook voor andere handelingen zoals het opvragen van het weerbericht is Siri via de AirPods veel trager dan via de iPhone. Niet 10% trager, maar drie tot vier keer trager. We gebruiken het daarom alleen als het echt handsfree moet, bijvoorbeeld als je op een loopband staat en de iPhone niet op grijpafstand is.

#4 Siliconen eartips voor betere pasvorm

Apple’s AirPods zijn net als de EarPods niet voor elk type oren geschikt. Met optionele eartips zou Apple daar iets aan kunnen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een siliconen oorhaak voor mensen die met de AirPods willen sporten en siliconen eartips om binnenin je oorschelp te klemmen. Waarschijnlijk gaat Apple die niet zelf maken, maar gaan ze er vanuit dat je ze wel bij de Chinese habbekratswinkels kunt vinden, als je ze echt wil hebben. Hetzelfde geldt voor nekbandjes en andere aanvullende accessoires.

EarPods siliconen hoesjes

#5 Makkelijker koppelen met Apple TV

De AirPods koppelen automatisch met apparaten waarop je via iCloud bent ingelogd. Bij de Apple TV is dat niet het geval: daar moet het koppelen nog handmatig gebeuren, omdat dit een apparaat is dat door meerdere mensen kan worden gebruikt. Toch zijn er genoeg huishoudens waar maar één persoon aan de knoppen zit, bijvoorbeeld de meest tech-savvy persoon. Dat is waarschijnlijk ook de enige persoon in huis met AirPods. Apple heeft genoeg knappe koppen in huis om hier een simpele oplossing voor te verzinnen.

EarPods met oorhaakjes

#6 Bug met oplaadcase oplossen

De huidige AirPods hebben een bug, die ervoor zorgt dat de batterij van de oplaadcase langzaam leeg loopt. Als je de AirPods normaal gebruikt, door de AirPods uit het doosje te halen, te luisteren en weer terugstopt, merk je niets van deze bug. Het gaat pas spelen als je regelmatig het doosje opent om de batterijstatus te checken, zonder dat je muziek gaat luisteren. Gebruikers hebben inmiddels een theorie, waaraan dit zou kunnen liggen: er zou sprake zijn van een bug: als je alleen het doosje opent en de AirPods niet eruit pakt, gaan ze niet terug in slaapstand, waardoor het oplaaddoosje langzaam leegloopt. We hebben de proef op de som genomen en ontdekten dat elke 1,5 à 2 uur de batterijlading van de opbergcase met 5% daalt. De oplossing is simpel: Apple moet een firmware-update uitbrengen die dit oplost.

#7 Zoek mijn AirPods-functie

Apple heeft een app waarmee je de AirPods terug kunt vinden uit de App Store gehaald. Omdat ze zelf met zo’n functie bezig zijn wellicht? We hopen het maar, want het is lastig om een zoekgeraakte AirPod terug te vinden. Ligt ‘ie tussen de kussens op de bank, in bed, op kantoor? Als er toch Bluetooth in de AirPods en in het opbergdoosje zit zou Apple een Tile-achtige functie kunnen toevoegen, waarbij een geluidje wordt afgespeeld. Bij Tile kan zelfs de community (anoniem) meehelpen om jouw spullen terug te vinden. Dat moet Apple ook lukken. En anders nemen ze Tile of een soortgelijk bedrijf gewoon over.

#8 Tik- en veegbewegingen voor veelgebruikte acties

De AirPods hebben geen fysieke knoppen en dat willen we ook helemaal niet. Maar Apple zou de steeltjes van de AirPods wel aanraakgevoelig kunnen maken, zodat je met tik- en veegbewegingen bepaalde acties kunt starten. Voor het opvoeren van het volume veeg je dan bijvoorbeeld omhoog en voor het volgende nummer knijp je in het steeltje.

#9 AirPods voor elk oor verschillend instellen

Via de instellingen van de AirPods kun je aangeven wat er bij het tikken moet gebeuren: muziek bedienen of Siri activeren. Maar het zou handiger zijn als je dit voor elk oor verschillend kunt instellen, bijvoorbeeld links voor Siri en rechts voor muziek.

#10 Bedienen met je hoofd

Het klinkt misschien gek, maar voor mensen met een beperking biedt Apple al langer de mogelijkheid om met hoofdbewegingen de iPhone te bedienen. Waarom bij de AirPods niet? Zeker mensen met een handicap zouden er baat bij hebben als ze niet steeds op de AirPods hoeven te tikken om via de trage Siri-assistent een actie uit te voeren. Zelfs zonder handicap kan dat handig zijn. Er zitten immers al versnellingsmeters (accelerometers) in de AirPods. Naar voren knikken met je hoofd verlaagt het volume, schudden met je hoofd is shuffle en naar rechts klikken is door naar het volgende nummer. Oordopjes bedienen met je hoofd heeft Apple overigens al vastgelegd in een patent.

AirPods setje

#11 Ruisonderdrukking

Telefoongesprekken voeren en muziek luisteren met de AirPods lukt prima, maar op twee momenten gaat het mis: als je buitenshuis bent en het heel hard waait en wanneer je in een vliegtuig zit. Voor beide situaties zouden we een oplossing willen hebben: actieve ruisonderdrukking voor de zoemende vliegtuigmotoren en minder windgeblaas tijdens het bellen.

#12 Ingebouwde hartslagmeter in AirPods Sport

De AirPods zijn prijzig en je verwacht daarom dat je er meer mee kunt doen dan alleen muziek luisteren. Oordopjes zoals Bragi The Dash, Bose SoundSport Pulse en Jabra Sport Elite zijn ook vrij prijzig, maar hebben wel een ingebouwde hartslagmeter. Daarvoor zal Apple wel een zweet- en waterbestendige sportuitvoering van de AirPods moeten uitvoeren.

Om het assortiment overzichtelijk te houden zouden ze deze sportuitvoering in het zwart (zie wens #2) kunnen uitvoeren met een rubberachtige coating. De witte zijn voor op kantoor en in de auto, de zwarte voor sport. Bijkomend voordeel: sommige mensen zullen gek genoeg zijn om beide modellen te kopen. Ka-ching!

Heb jij ideeën om de AirPods te verbeteren? Dan horen we ze natuurlijk graag!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 januari 2017, 15:00
Categorie Accessoires
Onderwerp airpods

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.