Tim Cook met MacBook Pro 2021

Apple stopt verkoop van producten in Rusland, na oproep van Oekraïne

Apple Pay was al geblokkeerd
De vicepremier van Oekraïne roept Apple om om te stoppen met de verkoop van producten en apps in Rusland. Apple Pay werkte al niet meer in Rusland. Nu heeft Apple een verklaring afgegeven én is gestopt met de online verkoop.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 2 maart 2022: Apple heeft een e-mail naar medewerkers gestuurd over de situatie in Oekraïne. Het bedrijf zal donaties van medewerkers aan hulporganisaties die sinds 25 februari zijn gedaan, verdubbelen. Verder legt Cook uit wat Apple de afgelopen tijd heeft ondernomen, zoals een tijdelijke verkoopstop voor producten. De volledige e-mail is te lezen bij The Verge.


Update 1 maart 2022: Apple is gestopt met de verkoop van alle producten en heeft de apps RT News en Sputnik News van de staatsmedia uit de App Store gehaald. In een verklaring geeft Apple aan dat het bedrijf diep bezorgd is over de Russische invasie en dat het aan de kant staan van hen die lijden onder het geweld. Apple gaat ook hulpdiensten steunen. De export van producten naar Rusland is gestopt. Daarnaast is Apple in navolging van Google gestopt met het tonen van live verkeersinformatie en incidenten in Oekraïne, in samenspraak met lokale autoriteiten.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 26 februari 2022.

‘Apple, stop de verkoop in Rusland!’

In een open brief aan Tim Cook doet Mykhailo Fedorov de oproep. Apple heeft geen fysieke winkels in Rusland, maar verkoopt de producten wel online. Ook is er een App Store en verkoopt Apple er digitale diensten zoals iCloud en Apple Music. Fedorov is verantwoordelijk voor digitale zaken in Oekraïne en denkt dat het de jongeren en de actieve bevolking van Rusland kan motiveren om proactief de ‘schandelijke militaire agressie’ te stoppen. Hij roept Apple dan ook op om het pakket aan sancties van de Amerikaanse overheid te steunen.

Apple is als luxemerk erg geliefd onder de rijkere lagen van de Russische bevolking. Stoppen met de verkoop van iPhones zal niet meteen veel impact hebben, maar het bevriezen van diensten zoals iCloud en de App Store heeft dat wel.

Apple Pay geblokkeerd in Rusland

Klanten van de vijf grote Russische banken kunnen hun passen niet meer in het buitenland gebruiken en online betalingen doen aan buitenlandse bedrijven. Dit is het gevolg van economische sancties. Ze kunnen ook geen Apple Pay, Google Pay en andere digitale betaalmethoden gebruiken. Het gaat om de volgende banken: VTB Group, Sovcombank, Novikombank, Promsvyazbank en Otkritie. De Russen kunnen hun fysieke betaalkaart nog wel binnen Rusland gebruiken.

Apple Night Mode Challenge: winnaar uit Rusland in de sneeuw.
Apple organiseerde in 2020 een Night Mode Challenge, waarbij een winnaar uit Rusland won. Maar durft Apple ook de stekker uit de verkopen te trekken?

Meta en Twitter doen wel iets tegen Rusland

Andere bedrijven hebben al wel maatregelen genomen. Zo is Meta wereldwijd gestopt met het vertonen van reclames van Russische staatsmedia, om te voorkomen dat ze voor propaganda worden gebruikt. Twitter is helemaal gestopt met reclames in Rusland en Oekraïne om het verspreiden van valse informatie te voorkomen.

https://twitter.com/TwitterSafety/status/1497353976588689411

Het bedrijf gaf niet aan hoe lang dit zal duren, maar geeft aan dat ze actief in de gaten houden welke risico’s er spelen. Daarbij wordt scherp gelet op het verspreiden van foute of misleidende informatie die het conflict zou kunnen beïnvloeden. Twitter stuurt gebruikers door naar de Moments- en Events-secties op het sociale netwerk, waar redactieteams informatie verschaffen over de gebeurtenissen in Oekraïne. Ook wordt geprobeerd om het hacken van ‘high-profile accounts’ te voorkomen, bijvoorbeeld die van journalisten, politici en overheidsorganen. Facebook daarentegen heeft een ‘lock profile’-tool ingeschakeld, waarmee gebruikers uit Oekraïne hun persoonlijke informatie kunnen afschermen.

Bedrijven die in Oekraïne gevestigd zijn, zoals Readdle en MacPaw, hebben aangegeven dat hun activiteiten ondanks de moeilijke omstandigheden gewoon door zullen gaan, zo melden ze in een bericht aan gebruikers. Veel van deze bedrijven hebben ook buitenlandse connecties en/of kantoren en kunnen bij een volledige invasie nog steeds support blijven leveren. Maar gemakkelijk is anders.

Nu is het wachten op wat Apple doet. De brief van Fedorov is hieronder te lezen:

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp zijn de reacties bij dit artikel gesloten. Voor het bespreken van de politieke ontwikkelingen kun je terecht op diverse fora die daar specifiek op gericht zijn.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.