iPhone 12 en privacy

Apple: ‘iPhone 12-testprotocol in Frankrijk klopt niet’

In Frankrijk was korte tijd sprake van een verkoopverbod van de iPhone 12, nadat lokale autoriteiten meenden dat de radiostraling van het toestel boven de normen lag. Apple bracht een software-update uit om de straling te verlagen, waarna het verkoopverbond werd opgeheven. In Nederland werd ook nader onderzoek uitgevoerd, maar hieruit volgen geen consequenties.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 10 oktober 2023: Apple heeft een supportdocument vrijgegeven, waarin het bedrijf duidelijk wil maken dat de iPhone 12 en andere toestellen veilig zijn om te gebruiken. De tests die door de Franse autoriteiten zijn uitgevoerd, voldoen volgens Apple niet aan de internationale normen. Daardoor leek het alsof de iPhone meer straling uitzond dan is toegestaan. Er zijn limieten voor de hoeveelheid straling die is toegestaan als je een toestel vlakbij het menselijk lichaam houdt. Sensoren kunnen daarbij detecteren of je de iPhone bijvoorbeeld tegen het oor houdt of in een broekzak hebt zitten. Leg je een iPhone echter op tafel neer (dus verder weg van het lichaam), dan wordt het vermogen iets opgevoerd om verbinding te houden met de mobiele masten. Dit is volgens Apple gewoon toegestaan, aangezien de SAR-limieten alleen vlakbij het menselijk lichaam gelden.


De Franse ANFR gebruikte een testprotocol waarbij geen rekening werd gehouden met deze lichaamsdetectie. Apple gaat een update (iOS 17.1) uitbrengen voor iPhone-gebruikers in Frankrijk, dat ervoor zorgt dat de iPhone voortaan wel door de Franse metingen komt. Dit heeft als gevolg dat het zendvermogen en dus het mobiele bereik iets afneemt als het toestel bijvoorbeeld op tafel ligt. De iPhone 12 voldoet nog steeds aan de internationale normen, meldt Apple.

Let op dat het alleen het standaardmodel van de iPhone 12 betreft. Niet de iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro of iPhone 12 Pro Max (bron)


Update 28 september 2023: De Nederlandse toezichthouder RDI eist geen verkoopverbod op de iPhone 12 in Nederland, ondanks dat de hoeveelheid straling in sommige gevallen boven de Europese norm uit komt. Dit schrijft NU.nl. De hoeveelheid straling zorgt niet voor gezondheidsrisico’s. Apple heeft inmiddels een software-update ingediend bij de Franse autoriteiten die het stralingsniveau zal verlagen. De woordvoerder van de RDI zegt dat Apple nu aan zet is en dat er daarom nu geen verdere maatregelen genomen worden. Zodra de software-update vrijgegeven wordt, zullen de instanties opnieuw tests uitvoeren.

De hoeveelheid straling zorgt er alleen voor dat voorwerpen in de omgeving mogelijk iets warmer worden. Het gaat dan ook alleen om elektromagnetische straling. Het gaat in het geval van de iPhone 12 slechts om een ruime tiende van een graad opwarming.

Update 15 september 2023: Apple gaat een software-update uitbrengen voor Franse gebruikers, waardoor het conflict rondom straling zou moeten worden opgelost. “We zullen een software-update uitbrengen voor gebruikers in Frankrijk om tegemoet te komen aan het protocol dat door de Franse toezichthouders wordt gebruikt”, zegt Apple in een verklaring. “We kijken ernaar uit dat de iPhone 12 beschikbaar blijft in Frankrijk. Op dit moment verkoopt Apple wereldwijd de iPhone 12 niet meer; het toestel is uit het assortiment gehaald vanwege de komst van nieuwere modellen, maar andere winkels hebben nog wel voorraad. Apple voegt eraan toe: “Dit houdt verband met een specifiek testprotocol dat door de Franse toezichthouders wordt gebruikt en is geen veiligheidsprobleem.” Medewerkers in de Franse Apple Stores mogen tegen klanten niets zeggen over het stralingsconflict.

Update 14 september 2023: Ook België en Duitsland gaan onderzoek doen naar de iPhone 12.

iPhone 12 verkoopverbod

Het verkoopverbod in Frankrijk komt op een wel heel geschikt moment voor Apple: een dag nadat de Apple de iPhone 12 zelf uit de schappen heeft gehaald om plaats te maken voor de nieuwe modellen. In de Apple Store is sinds deze week alleen nog de iPhone 13 en nieuwer te vinden. Uit een test van de Franse toezichthouder ANFR is gebleken dat de iPhone 12 te veel straling zou uitzenden. De Nederland gaat nu de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) ook onderzoeken of dit zo is. Blijkt dat zo te zijn, dan wil de dienst eerst in overleg gaan met Apple voordat er verdere stappen worden ondernomen.

Mocht uit de test van RDI blijken dat de iPhone 12 inderdaad te veel straling uitzendt, dan kan ook in Nederland een verkoopverbod worden ingevoerd. In Frankrijk geldt het verbod voor de komende weken. In de tussentijd krijgt Apple de tijd om het probleem op te lossen. Lukt dat niet, dan volgt er een permanent verkoopverbod in Frankrijk. Opvallend is dat de Franse autoriteit pas vier jaar na de introductie van het toestel met klachten komt over de hoeveelheid straling.

De ANFR beheert radiofrequenties in Frankrijk en test telefoons op elektromagnetische golven. Uit deze tests zou blijken dat de iPhone 12 een specific absorption rate (SAR) van 5,74W per kilogram heeft, terwijl het wettelijke maximum in Europa 4,0W per kilogram is. De Franse onderminister voor digigale economie Jean-Noel Barrot vindt dat Apple met een software-update de straling moet verminderen.

iPhone 12 mini
De iPhone 12 mini werd tijdens de aankondiging in de keynote aangeleverd in een (stralingsdicht?) koffertje.

‘Geen risico op gezondheidsschade’
De straling ligt dus iets hoger dan volgens de Europese regels is toegestaan. De kans op gezondheidsschade is echter vrijwel nihil, zegt het Kennisplatform Elektromagnetische Velden (een samenwerkingsverband tussen RIVM, RDI en GGD). De normen in Europa zijn namelijk zo streng dat een dergelijke kleine overschrijding geen risico’s oplevert. Alleen mensen die door bepaalde aandoeningen minder goed warmte kunnen afvoeren, moeten wat voorzichtiger zijn.

Apple zegt te twijfelen aan de testresultaten van ANFR en baseert zich daarbij op meerdere onafhankelijke onderzoeken. Daaruit zou blijken dat de iPhone 12 wél aan de Europese normen voldoet. Toch wil Apple gehoor geven aan de oproep van ANFR en is gestopt met de verkoop van de iPhone 12 in Frankrijk. Maar niet alleen daar, want het toestel is sinds deze week wereldwijd uit de Apple Stores gehaald, om plaats te maken voor de nieuwe modellen. Heel veel impact zal de maatregel daarom niet hebben, maar andere winkels die nog wat iPhone 12-modellen op voorraad hadden moeten ze voorlopig in opslag doen (of elders verkopen).

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 28 september: Artikel bijgewerkt na nieuwe uitspraak van RDI en de ingediende software-update.
  • 2023 - 15 september: Verduidelijkt dat de overschrijding van de stralingswaarde alleen het standaardmodel van de iPhone 12 betreft.

Actuele iPhone 12 deals

iPhone 12

De iPhone 12 verscheen najaar 2020 en zat tot en met september 2023 in het assortiment bij Apple als goedkoper instapmodel. De iPhone 12 is de opvolger van de iPhone 11 en heeft een 6,1-inch scherm, 5G, een (toentertijd) nieuw design en een verbeterde camera. Er zijn zes kleuren, waaronder blauw, groen, rood en paars. De iPhone 12 is nog steeds nieuw te koop bij winkeliers en ook als refurbished iPhone 12. Lees alles over de iPhone 12 kopen, prijzen en specificaties.

iPhone 12

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.