Mac mini M1X render en design.

‘High-end Mac mini met M1X over een paar maanden, zo ziet hij eruit’

Er komt binnen een paar maanden een high-end Mac mini met M1X-chip. Inmiddels zijn er renders van de nieuwe Mac mini gemaakt, op basis van gelekte informatie. Het model is een stuk platter.

Update 22 augustus 2021: Er komt de komende maanden een high-end M1X Mac Mini met een nieuw design en extra poorten. Dat zegt Mark Gurman in zijn Power On-nieuwsbrief. Hij bevestigt daarmee eerdere geruchten over een nieuw design en meer poorten. Deze vervangt de huidige Intel Mac mini, die nog in het assortiment zit. Deze heeft een 3,0‑GHz Intel Core i5 6‑core processor met Intel UHD Graphics 630 en 512GB opslag. Hij kost 1259 euro.

Mogelijk komt hij dit najaar gelijktijdig uit met de 14-inch en 16-inch MacBook Pro, die volgens de geruchten ook voorzien zijn van M1X-chip.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 25 mei 2021.


Apple heeft voor de komende maanden een aantal nieuwe Mac-desktops op de planning. Naast de nieuwe Mac Pro voor 2022, werkt Apple ook aan een nieuwe versie van de Mac mini. Zoals Bloomberg eerder al verklapte, gaat het om een high-end model van de huidige Mac mini met M1-chip. Nu beweert geruchtenlekker Jon Prosser meer informatie te hebben over het nieuwe model. Deze renders laten het design van de nieuwe Mac mini met M1X-chip zien.

Renders tonen plattere design Mac mini met M1X-chip

Het eerste dat opvalt aan het nieuwe model, is dat deze een stuk platter is dan de huidige generatie. Volgens Prosser gebruikt Apple een andere behuizing. Waar de huidge Mac mini geheel uit aluminium bestaat, is de bovenkant van het nieuwe model een soort ‘plexiglas-achtig materiaal’. De onderkant is geheel vlak, in plaats van de ronde ‘voet’ waar het huidige model op staat. Apple zou meerdere kleuren getest hebben, maar het is nog niet duidelijk de Mac mini ook echt in meer kleuren komt.

Mac mini M1X render en design.

Aan de achterkant vinden we veel meer aansluitingen, zo beweert de bron. Apple zou dezelfde magnetische ronde aansluiting voor de stroomadapter gebruiken als bij de nieuwste iMac 2021. Daarnaast zitten vier usb-c aansluitingen, al weten we de specificaties nog niet exact. Andere aansluitingen op de achterkant zijn usb-a (twee keer), Gigabit Ethernet en een HDMI-poort. Ten opzichte van het huidige model zijn er dus twee extra usb-c-poorten.

Mac mini M1X renders met poorten aan achterkant.

Dit zou onder andere mogelijk zijn dankzij de krachtigere M1X-chip. Dit is de high-end versie van de huidige M1-chip, die volgens bronnen ook in de aankomende MacBook Pro verwerkt zit. We weten nog niet wanneer de nieuwe Mac mini met M1X-chip verschijnt of wanneer Apple deze überhaupt gaat aankondigen. Bloomberg schreef vorige week nog dat het nog onduidelijk is of Apple dit model wel uit gaat brengen.

Bekijk ook

'Nieuwe desktop-Macs in aantocht: extra krachtige Mac Pro, Mac mini en grote iMac'

Apple heeft diverse nieuwe desktop-Macs in ontwikkeling. Het gaat om onder andere een krachtige nieuwe Mac Pro, maar ook een nieuwe Mac mini. De grotere versie van de nieuwe iMac is ook nog in de maak.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Mac mini

De Mac mini is Apple's kleinste en voordeligste Mac. Het is een desktopcomputer waar je zelf nog een scherm, toetsenbord en muis op aan moet sluiten. De Mac mini is een klein vierkant kastje en wordt ook vaak als server gebruikt. Het meest recente model is de Mac mini met M1-chip (eind 2020) en is beschikbaar in zilver. Ook de Mac mini met Intel-chip (voorjaar 2020) is nog steeds verkrijgbaar. Lees alles over de Mac mini, een desktop Mac kopen en Mac-desktops vergelijken.

Mac mini
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.