MacBook Air 2022: kleuren grijs blauw zwart

Gerucht: ‘Apple werkt aan goedkopere MacBooks voor het onderwijs’

Apple komt mogelijk volgend jaar met nieuwe goedkopere MacBooks, bedoeld voor in het onderwijs. Het zou daarmee een concurrent van de Chromebooks worden. De eerste details over formaat en prijs zijn inmiddels gelekt.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 26 oktober 2023: De goedkopere MacBook die Apple gepland zou hebben, zou verschijnen in 12- en 13-inch formaat, zo zeggen bronnen uit Korea. De prijs die Apple voor ogen zou hebben, zou $700 of nog goedkoper zijn. Dat is aanzienlijk goedkoper dan Apple’s huidige goedkoopste MacBook. De M1 MacBook Air kost in de VS namelijk $999, dus een nieuw budgetmodel zou bijna $300 goedkoper zijn. Afgezien van het formaat, weten we nog maar weinig over dit model. De tegenvallende verkopen van de iPads en de MacBooks (voornamelijk in de onderwijssector) zou een belangrijke reden voor Apple zijn om dit model uit te brengen. Inmiddels heeft Ming-Chi Kuo zich ook met het gerucht bemoeid en gezegd dat Apple inderdaad een goedkopere MacBook overweegt. Het zou te maken hebben met het feit dat de verkoop van MacBooks wat inzakt, waardoor Apple nieuwe markten wil aanboren.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 5 september 2023

Als je als student op zoek bent naar een MacBook, dan is er veel keuze. Maar een MacBook is vaak wel wat duurder dan de gemiddelde laptop. Daarom zie je in het onderwijs vaak dat er gebruikgemaakt wordt van Chromebooks. Apple zou de concurrentie aan willen gaan op dit vlak en komt volgens Digitimes daarom met een goedkopere MacBook.

‘Goedkopere MacBook als Chromebook-concurrent’

De nieuwe goedkopere MacBook zou een aparte lijn worden, naast de huidige MacBook Air en MacBook Pro. Het lijkt erop dat het op een MacBook-equivalent van de instap-iPad wordt, die ook in het onderwijs veel gebruikt wordt. Volgens Digitimes wordt de behuizing wel van een metaal gemaakt, maar is het een ander materiaal dan van huidige MacBooks. Ook de kosten van mechanische onderdelen zou lager zijn.

MacBook Air 2022: kleuren grijs blauw zwart

De nieuwe goedkopere MacBook zou in de tweede helft van 2024 het licht zien. Dit is vooral gebaseerd op recente activiteiten bij producenten als Quanta Computer en Foxconn. Deze bedrijven produceren voor Apple onder andere MacBooks en iPhones. Omdat Digitimes vaak bronnen heeft bij de productieketen, zijn ze op de hoogte van enkele activiteiten. Digitimes is daarentegen vaak minder goed in het voorspellen van releasedata, omdat daar vanuit de productie vaak geen zicht op is.

Onderwijsinstellingen werken vaak met Chromebooks, omdat deze voordeliger zijn om in grotere hoeveelheden aan te schaffen. Met een goedkoper alternatief ten opzichte van de huidige MacBooks kan Apple deze doelgroep ook aantrekken, al is nog onduidelijk welke specs zo’n goedkopere MacBook krijgt. Zo is niet duidelijk wat het schermformaat is, welke chip erin komt en hoe de rest van het design eruit ziet.

Bekijk ook

De beste MacBook voor studenten: deze past bij jouw studie

De MacBook is verreweg de meest geliefde laptop onder Nederlandse studenten. Maar welke MacBook past bij jou? Met deze gids helpen we je op weg om de beste MacBook voor je studie te kiezen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 26 oktober: Artikel bijgewerkt met info over formaten en mogelijke prijs.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.