iPhone Xr kleuren

Waarom de iPhone XR goedkoper is: bijna alle vernieuwingen voor minder

'iPhone' en 'goedkoop' is een combinatie die je niet vaak ziet. Toch is de iPhone XR goedkoper dan de nét iets luxere iPhone XS. Het scheelt maar liefst driehonderd euro! Hoe kan dat?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Hoe kan het dat de iPhone XR goedkoper is en toch vrijwel dezelfde functies heeft als de duurdere iPhone XS? Apple is erin geslaagd door op een aantal punten slim te besparen. Dat maakt de iPhone XR wel heel interessant voor mensen die het nieuwste van het nieuwste hebben, maar duizend euro te veel geld vinden. Hieronder lees je waarop Apple heeft bespaard, zodat je aanstaande vrijdag geen €1159 maar €859 hoeft af te tikken voor een toestel met een groter scherm, een langere batterijduur en keuze uit meer kleuren. Loop je belangrijke functies mis? Dat lees je hier!


De iPhone XR zou wel eens het meest populaire toestel van dit jaar kunnen worden. De XR profiteert van bijna alle vernieuwingen die Apple dit jaar heeft ingevoerd, maar voor een veel zachter prijskaartje. Met de 300 euro die je daarmee bespaart houd je geld over om bijvoorbeeld een Apple Watch of een setje AirPods te kopen. Je levert er wel iets voor in.

#1 Aluminium in plaats van staal
De iPhone XR heeft geen stalen schermranden die met een speciale behandeling een bijzondere glans hebben gekregen. In plaats daarvan gebruikt Apple ‘gewoon’ aluminium, zoals ze al jaren doen. Je zou het kunnen vergelijken met een Apple Watch: ook die is in de stalen versie een flink stuk duurder. Wat ons betreft niet meteen een dealbreaker: aluminium ziet er net zo luxe uit en blijft ook langere tijd mooi. Een ander punt om rekening mee te houden is dat de iPhone XR iets zwaarder is: 194 gram ten opzichte van 177 gram voor de XS. Het toestel zelf is dan ook een tikje groter.

#2 LCD Liquid Retina in plaats van OLED Super Retina
Apple heeft voor de iPhone XR gekozen voor een Liquid Retina LCD-scherm, dat veel goedkoper is om te produceren. Ook dat vinden we niet meteen een probleem. We zijn op de iCulture-redactie de hele dag bezig met het testen op verschillende iPhones en het is echt niet zo dat we elke keer weer schrikken als we een LCD-iPhone in handen hebben. Als je de twee schermen naast elkaar legt en goed kijkt, zie je wel wat verschil. Maar tijdens het dagelijks gebruik zul je er nauwelijks iets van merken. Voor filmfanaten en fotografen kan het wel zin hebben om voor een iPhone met OLED-scherm te kiezen, zoals de iPhone XS.

iPhone XR Liquid Retina

Met Liquid Retina heeft Apple het LCD-schermen in de iPhone nog verder verbeterd ten opzichte van de iPhone 8. Het is daardoor mogelijk om een vrijwel randloos scherm te maken, tot in de hoeken. Liquid Retina heeft een breed kleurbereik en realistischer kleuren, dus je gaat er altijd op vooruit (tenzij je voorheen een iPhone X had). Het mooie van Liquid Retina is dat het ook True Tone en Tap to wake ondersteunt. Daarnaast heeft Apple 120Hz Touch Sensing toegevoegd, wat inhoudt dat het scherm met een frequentie van 120Hz registreert welke bewegingen je maakt. Elke 8,3 milliseconden meet het scherm waar je vinger zich bevindt, waardoor het scherm sneller reageert op aanraking. Een standaard LCD-scherm heeft een verversingsfrequentie van 60Hz.

#3 Lagere schermresolutie en pixeldichtheid
Terwijl je van de kleurweergave tijdens het dagelijks gebruik niet zoveel zult merken, is er wel iets anders om rekening mee te houden. Het iPhone XR-scherm heeft een resolutie van 1792 bij 828 pixels, terwijl dat bij de iPhone XS een stukje hoger ligt namelijk 2436 x 1125 pixels. Dit biedt je de mogelijkheid om op de XS Full HD-video’s van 1080p in volledige weergave af te spelen. Iets anders dat hiermee samenhangt is dat je op de iPhone XS ook video’s in HDR-weergave kunt kijken. Je krijgt dus een mooier contrast en groter kleurbereik, wat belangrijk kan zijn voor mensen die veel films kijken. Zo kun je met YouTube HDR-video’s bekijken, maar dit werkt alleen op de iPhone XS (Max).

Het is op nog geen enkel iOS-apparaat mogelijk om Ultra HD 4K-video’s te kijken, want daarvoor zou je een schermresolutie van 3.840 bij 2.160 pixels nodig hebben. De grootste iPad Pro gaat niet verder dan 2732 x 2048 pixels. Wil je toch 4K-video’s in volle glorie bekijken, dan heb je daarvoor een Apple TV 4K met geschikte 4K-televisie nodig. Meer hierover lees je in onze uitleg over HDR en 4K op de Apple TV.

Wat de pixeldichtheid betreft zit de iPhone XR op 326 pixels per inch (ppi). Dit is vergelijkbaar met de iPhone 8 en is prima te doen. Wil je een hogere pixeldichtheid, dan kun je beter een iPhone XS kopen maar dan ben je uiteraard veel duurder uit.

iPhone XR geel en wit

#4 Geen 3D Touch
De iPhone XR neemt voor het eerst afscheid van 3D Touch. In plaats daarvan heeft Apple gekozen voor haptische feedback met trillingen, zogenaamde Haptic Touch. Daarbij kun je het scherm nog steeds stevig indrukken om extra functies te bereiken. 3D Touch werd ingevoerd met de iPhone 6s maar is nooit erg populair geweest. In een poll die we in april 2018 organiseerden over het einde van 3D Touch bleek dat 64% van de iCulture-lezers best bereid was om 3D Touch op te geven, in ruil voor steviger glas.


Hieronder kun je de uitslag van de poll bekijken door op Bekijk resultaten te klikken.


Je kunt de poll bekijken via deze link.

Wil je meer weten of Haptic Touch? Lees dan onze uitleg waarin we de techniek nader bespreken.

#5 Waterbestendig
De iPhone XR is iets minder waterbestendig dan de iPhone XS, maar het scheelt bijna niets. Het gaat om een verschil tussen de IP67 en IP68 rating. Concreet betekent dit het volgende:

  • IP67: maximaal 30 minuten in 1 meter diep water
  • IP68: maximaal 30 minuten in 2 meter diep water

Als je je iPhone in het water laat vallen zal het vaak gaan om ondiep water, zoals een toiletpot of een sloot waar je het toestel weer gemakkelijk uit kunt vissen. Deze waterbestendigheid is vooral bedoeld om te voorkomen dat je toestel bij simpele ongelukjes met water meteen defect is. Bovendien neemt de waterbestendigheid in de loop van de tijd af, zeker als het toestel een paar keer is opengemaakt voor reparaties. Vandaar dat Apple er ook geen garantie op geeft. Wat ons betreft is het verschil tussen IP67 en IP68 te klein om er driehonderd euro meer voor te betalen.

#6 Enkele cameralens
Aan de achterkant van de iPhone XR vind je één cameralens, terwijl je bij de iPhone XS een dubbele camera hebt. Toch is Apple erin geslaagd om vrijwel alle fotofuncties op beide modellen gelijk te trekken. Hoe kan dat? Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, algoritmes en machine learning. Google doet hetzelfde al een paar jaar met de Pixel-telefoons en krijgt veel lof omdat de kwaliteit van de foto’s erg goed is. Ook heb je dankzij software-trucs een portretmodus en andere functies tot je beschikking. Hieronder lees je hoe de iPhone XR camera werkt en wat we daarbij kunnen leren van de ervaringen met Google Pixel-telefoons.

De frontcamera op de iPhone XR en iPhone XS is hetzelfde en biedt ook extra’s zoals portretmodus en achteraf de blur aanpassen. De camera van de iPhone XR is flink verbeterd ten opzichte van de iPhone 8, dus je gaat er hoe dan ook op vooruit. Voor foto’s die je op sociale media plaatst en via WhatsApp deelt is de camera uitermate geschikt. Wil je een bruiloft fotograferen, ben je professioneel fotograaf of fanatiek hobbyfotograaf, dan neem je toch meestal al je DSLR mee. Voor alledaagse plaatjes zoals de foto’s van je kat en hond is de camera van de iPhone XR ruim voldoende. De enige fotofunctie die je echt gaat missen is dat je minder ver kunt inzoomen, dus je moet voor jezelf even nagaan hoe vaak je dit gebruikt.

iPhone XR camera

Bekijk ook ons artikel over iPhone XR vs iPhone XS: de verschillen.

De iPhone XR pre-order begint op vrijdag 19 oktober om 9:01 uur.


Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 oktober 2018, 11:57
Categorie iDevices
Onderwerp iPhone XR
28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.