Magic Keyboard op iPad Pro

Apple: ‘Cursor op de iPad geïnspireerd door Apple TV’

Apple's softwarebaas Craig Federighi zegt dat de iPadOS-cursor geïnspireerd is door de Apple TV. Het idee is dat het vertrouwd aanvoelt, ook voor mensen die nog nooit een muis of trackpad op de iPad hebben gebruikt.

Zo ontstond de cursor op de iPad

“We hebben de cursor zo ontworpen dat de touch-first ervaring blijft, zonder de gebruikersinterface ingrijpend te veranderen”, aldus Federighi in een nieuw interview. Het bleek nog niet zo makkelijk om cursorfuncties op de iPad voor elkaar te krijgen. Sommige iPad-gebruikers hadden misschien liever een traditioneel muispijltje op de iPad gezien, maar Apple wilde het toch anders aanpakken dan we op de desktop gewend zijn.


Er werd daarom gekozen voor een cursor die zich aanpast en die overal op de iPad en in veel apps werkt, zonder dat de gebruikersinterface moet worden aangepast. Altijd heb je nog de mogelijkheid om met je vinger op het scherm iets aan te wijzen. De cursor is nieuw in iPadOS 13.4, dat sinds maart te installeren is. Federighi verklapte dat inspiratie is gehaald bij de Apple TV.

iPad Pro Magic Keyboard

“We wilden een aanraak-gerichte cursor, die geen onnodige mate van nauwkeurigheid vereiste”, vertelde Federighi. Ook op de Apple TV heb je geen nauwkeurige cursor. Verdere inspiratie werd gevonden bij de Mac, de iPhone X en de eerste iPads. Het resultaat is iets dat nieuw is, maar toch natuurlijk aanvoelt op een iPad.

Cursor past zich aan

Wat de cursor op de iPad bijvoorbeeld bijzonder maakt is hoe het zich aanpast aan het scherm. De cirkel imiteert je vingertop, maar verandert in een I-vorm in de buurt van tekst en is ook probleemloos te gebruiken bij knoppen op het scherm. Het idee was dat het je vinger imiteert op het moment dat precisie niet nodig is, terwijl het automatisch nauwkeuriger wordt als je wel iets priegeligs wilt gaan doen.

iPadOS 13.4 trackpad support.

Apple moest ook bedenken hoe het werkt op andere gebieden, zoals het web. Elke website kan anders reageren. Het was onmogelijk om te verwachten dat alle webontwikkelaars hun websites zouden aanpassen, dus Apple moest iets bedenken waardoor het vrijwel overal werkt. Verder wilde Apple de bestaande functies van iPadOS niet aantasten, waardoor het voor touchscreen-gebruik minder ideaal werd.

Het volledige interview met Craig Federighi is te vinden op TechCrunch. Uiteraard leggen we ook uit hoe je een muis of trackpad op de iPad gebruikt.

Bekijk ook

Zo kun je de iPad met een muis of trackpad bedienen

Met een muis of trackpad kun je je iPad nog makkelijker bedienen. In deze tip leggen we uit hoe dat werkt. Iedereen met een geschikte iPad (vanaf iOS 13) kan er gebruik van kan maken. Handig!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2022.

iPad Pro
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.