iOS 15.6 Final

iOS 15.6 en iPadOS 15.6 nu beschikbaar: wat heeft Apple verbeterd?

Apple heeft iOS 15.6 en iPadOS 15.6 voor iedereen uitgebracht. Het zijn relatief kleine updates en vermoedelijk de laatste versies voordat iOS 16 later dit jaar verschijnt. Wel heeft Apple een aantal belangrijke beveiligingsverbeteringen doorgevoerd.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

In de zomer is het relatief stil rondom nieuw verschenen Apple-updates, omdat Apple dan vooral druk bezig is met het ontwikkelen van de grote najaarsupdate. Meestal worden er dan ook geen nieuwe functies meer toegevoegd, totdat de najaarsupdate voor jouw iPhone en iPad verschijnt. Nu heeft Apple iOS 15.6 en iPadOS 15.6 uitgebracht, twee updates die de afgelopen maanden al getest is. Maar wat is hier nieuw?

iOS 15.6 beschikbaar

Apple heeft in iOS 15.6 en iPadOS 15.6 geen nieuwe functies toegevoegd voor Nederlandse gebruikers. Waar in iOS 15.5 nog nieuwe functies zaten, blijft het in iOS 15.6 beperkt tot verbeteringen achter de schermen en bugfixes. Eén van de bugs die Apple opgelost heeft, heeft betrekking op Apple Music. Door een probleem verdrong de Apple Music-app andere apps uit de dock, omdat deze automatisch op de standaard plek gezet wordt zodra je de app verwijderd had en opnieuw ging downloaden. Veel mensen dachten dat dit van Apple een stiekeme manier was om Apple Music voorrang te geven, maar het bleek om niets meer dan een foutje te gaan. In iOS 15.6 is dat dus opgelost.

Bekijk ook

Apple Music gooit andere apps uit je dock? Opgelost in iOS 15.6

Door een vreemde bug blijkt Apple Music andere muziekapps uit de dock van iOS 15 te gooien. Apple heeft bevestigt dat het een foutje is en gaat het in iOS 15.6 oplossen.

Verder meldt Apple in de releasenotes nog dat er wat problemen zijn opgelost met de Instellingen-app, braille-apparaten en met Safari. De enige nieuwe functie vinden we in de TV-app, maar daar zullen we in Nederland en België weinig aan hebben. Je kan in de TV-app namelijk een live sportwedstrijd opnieuw starten en daarna pauzeren en terug- en doorspoelen. In Nederland worden dergelijke live sportwedstrijden niet in de TV-app getoond.

Diverse beveiligingsupdates in iOS 15.6 en iPadOS 15.6

Apple heeft ook diverse beveiligingsverbeteringen doorgevoerd in zowel iOS 15.6 als iPadOS 15.6. Zo is er een beveiligingsprobleem met APFS opgelost. Dat is het bestandssysteem van Apple. Ook zijn er problemen met de Neural Engine gedicht, waarbij een app kwaadaardige code kon uitvoeren. En met de Woning-app heeft Apple een probleem opgelost waarbij een gebruiker beperkte inhoud kan bekijken vanaf het toegangsscherm. Andere noemenswaardige beveiligingsverbeteringen vinden we bij wifi, WebKit (de motor van Safari) en de iCloud-fotobibliotheek. Bij die laatste kon een app gevoelige gebruikersinformatie achterhalen. Voor zover bekend zijn de beveiligingslekken niet actief misbruikt.

Voor een volledige lijst van beveiligingsupdates van iOS 15.6, check je deze pagina bij Apple.

iOS 15.6 releasenotes

Dit zijn de releasenotes van iOS 15.6:

iOS 15.6 bevat verbeteringen, probleemoplossingen en beveiligingsupdates.

  • De TV-app heeft nu een optie om een live sportwedstrijd opnieuw op te starten, te pauzeren, terug te spoelen en door te spoelen.
  • Er is een probleem verholpen waarbij Instellingen mogelijk voortdurend een waarschuwing weergaf dat de opslagruimte van het apparaat vol was, zelfs als er ruimte beschikbaar was
  • Er is een probleem verholpen dat ertoe leidde dat braille-apparaten mogelijk langzamer werkten of niet reageerden bij het navigeren door tekst in Mail
  • Er is een probleem verholpen in Safari waarbij een tabblad mogelijk terugkeerde naar een eerder bezochte pagina

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:
https://support.apple.com/kb/HT201222

iOS 15.6 downloaden

Om iOS 15.6 te downloaden, doe je het volgende:

  1. Ga op je iPhone naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Wacht tot de update in beeld verschijnt.
  2. Tik op Download en installeer.
  3. Wacht tot je toestel opnieuw is opgestart en de installatie voltooid is.

Je kunt de update ook uitvoeren via iTunes of de Finder. Sluit daarvoor je iPhone of iPad met een kabel aan aan je Mac of pc en open iTunes of de Finder in macOS Catalina en nieuwer. Klik op je aangesloten apparaat en kies voor Zoek naar update. De update wordt vervolgens gedownload en daarna op je toestel geïnstalleerd.

Bekijk ook

iPhone updaten: zo kun je de nieuwste iOS-versie installeren

Hoe kun je de software op je iPhone bijwerken naar de nieuwste versie van iOS? In deze tip leggen we uit hoe de iPhone updaten werkt, met of zonder computer.

Wil je geen beta’s meer ontvangen? Vergeet je niet af te melden voor het betaprogramma mocht je geen beta meer willen draaien.

Bekijk ook

Zo kun je je afmelden voor de beta's van iOS, watchOS, macOS en tvOS

Als je geen publieke betaversies van iOS, iPadOS, watchOS, macOS en tvOS meer wilt installeren, kun je je hiervoor eenvoudig afmelden. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet.

Waarom zie ik de update (nog) niet?
Het kan soms even duren voordat jij de update op jouw toestel te zien krijgt. Dat heeft ermee te maken dat Apple deze updates gefaseerd uitrolt. Hoe dit zit lees je in dit artikel: Dit is waarom het langer duurt voordat iOS-updates automatisch geïnstalleerd worden. Als het na een tijdje nog niet lukt om iOS te updaten, lees dan ons artikel over iOS-installatieproblemen.

Bekijk ook

iOS-update installeren lukt niet: hoe los je dit op?

Loop je tegen iOS installatieproblemen aan bij de nieuwste iOS-update? Verschijnt de nieuwste iOS-update niet op je iPhone? Wij helpen je op weg als iOS-updates downloaden en installeren niet lukt en als er andere problemen optreden.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en is sinds 20 september 2021 voor iedereen te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16, maar voor sommige oudere modellen heeft Apple daarna nog beveiligingsupdates voor iOS 15 uitgebracht.

iOS 15

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.