‘iOS 14 krijgt lijstweergave van apps’

Al sinds het prille begin zijn we gewend aan de appicoontjes op het beginscherm van de iPhone. Maar daar zou in iOS 14 wel eens verandering in kunnen komen. Apple zou bezig zijn met een lijstweergave van alle apps die je hebt geïnstalleerd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Geïnstalleerde apps in een lijst

Het blijkt uit de gelekte code van iOS 14, die in handen is gekomen van 9to5Mac. Naast de vertrouwde weergave met icoontjes kun je ook kiezen voor een weergave met een lijst van alle apps. Dit is op de Apple Watch al mogelijk: door hard op het scherm te drukken kun je wisselen tussen icoontjes of een lijst. Het is handig als je een bepaalde app zoekt en niet weet waar ‘ie staat. Op de iPhone doet zich dat probleem ook wel eens voor.


Momenteel kun je alleen apps terugvinden op basis van icoontjes en door de zoekfunctie te gebruiken. De lijstweergave geeft je de mogelijkheid om op allerlei manieren te sorteren of te filteren, zodat je bijvoorbeeld alleen apps ziet met ongelezen notificaties. Je kunt ook filteren op apps die je recent hebt gebruikt, zodat je weet welke apps je zelden gebruikt.

Apple Watch-apps in lijstweergave.

Siri is ook van de partij bij deze nieuwe weergave. De assistent geeft slimme suggesties op basis van de apps die je mogelijk aan het zoeken bent, op basis van de tijd van de dag en de locatie. Zo zou je in de Starbucks de app van de koffieketen in beeld krijgen. Ook kun je bijvoorbeeld de Muziek-app in beeld komen als je bij de sportschool aankomt.

Met deze aanpassingen wordt het makkelijker voor gebruiken om apps te vinden die niet op het eerste scherm staan, maar ergens verderop.

iOS 14 concept met lijstweergave met meldingen.

Er zijn inmiddels veel meer vernieuwingen voor iOS 14 gelekt. Dit zijn ze tot nu toe:

  • Herkenning van sirenes, babygehuil en meer
  • Wallpapers beter organiseren op basis van thema
  • iMessage-berichten intrekken en mentions gebruiken
  • Handschriftherkenning voor Apple Pencil
  • AirTag krijgt knoopcelbatterij
  • Eigen stemmen in apps
  • AliPay in Apple Pay
  • Shot on iPhone-uitdagingen in de Foto’s-app
  • Fitness-uitlegvideo’s in aparte app
  • Verbeterde muisondersteuning

Bekijk ook

Deze 12 vernieuwingen voor iOS 14 komen eraan

Er zijn de afgelopen dagen heel wat functies gelekt die in de komende grote updates iOS 14 en watchOS 7 zullen zitten. In dit artikel hebben we nog een aantal komende vernieuwingen voor je verzameld.
Waar komt deze info vandaan?
De functies die we in dit artikel bespreken zijn veelal afkomstig uit een gelekte interne versie van iOS 14, die vermoedelijk dateert van december 2019. De websites 9to5Mac en MacRumors hebben deze versie in handen gekregen en zijn in de code gedoken. Daarnaast lijken beide websites te beschikken over interne bronnen binnen Apple, die vroegtijdig informatie over de nieuwe releases naar buiten hebben gebracht. In juni 2020 verwachten we dat Apple tijdens WWDC 2020 de genoemde functies officieel aankondigt. De nieuwe software is naar verwachting vanaf september 2020 beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel.

Er is nu ook een concept verschenen van de lijstweergave, waarmee je een indruk krijgt hoe dit eruit kan zien.

Bekijk ook

Dit concept laat zien hoe de lijstweergave van iOS 14 eruit kan zien

We zijn al sinds de komst van de iPhone gewend aan dezelfde rasterweergave van apps, maar daar komt mogelijk dit jaar verandering in met de lijstweergave. Hoe kan die lijstweergave eruit zien? Dit concept laat het ons zien.

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.