Braun LE Speakers

Legendarische Braun LE-speakers komen terug

De inspiratiebron van Jony Ive
Jony Ive's grootste inspiratiebron? Dat is Dieter Rams, die sinds 1955 talloze legendarische ontwerpen voor Braun heeft gemaakt. Eén van die producten komt nu weer terug: de Braun LE speakers uit 1959. Maar ze worden niet gemaakt door Braun zelf. In plaats daarvan wordt het merk Braun Audio nieuw leven ingeblazen door een externe partij, die een licentie op het merk heeft genomen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 6 september 2019: De terugkeer van de Braun LE-speakers was eerder al aangekondigd, maar nu zijn de producten officieel onthuld. Het merk was zo’n vijftig tot veertig jaar geleden bekend vanwege hun design van radio’s en platenspelers. Het was een belangrijke inspiratiebron voor Jony Ive. Na al die jaren keert het bedrijf terug met de vernieuwde Braun LE-speakers.

Braun LE speakers 2019.

Er zijn drie speakers ontworpen voor de nieuwe lijn: de LE01 en de LE02 (beide langwerpig) en de vierkante LE03. Hoewel ze niet door Braun zelf gemaakt zijn, hebben ze wel veel weg van de voorgangers. De speakers zijn voorzien van Bluetooth en Wi-Fi en werken met AirPlay 2, Chromecast en hebben de Google Assistent ingebouwd. Dat betekent dus ook dat er microfoons in zitten. Met een knop kun je de microfoons uitschakelen. De speaker zijn te combineren tot stereopaar en hebben een koptelefoonaansluiting. In oktober gaan de speakers in de verkoop, voor een prijs die varieert van $379 voor de kleinste tot $1.119 voor de grootste.

Oorspronkelijk artikel:
Geen nieuw design dus, maar de terugkeer van een designklassieker die mede heeft bijgedragen aan de strakke vormgeving van Apple-producten. Toch is er sinds 1959 wel iets veranderd: de audiotechniek is verbeterd en van een speaker verwacht je tegenwoordig meer dan dat ‘ie muziek kan afspelen. We hopen dan ook op ondersteuning voor AirPlay 2, al zal support voor alle spraakassistenten wellicht wat te veel gevraagd zijn.

Braun LE Speakers

Volgens Braun Audio ligt de nadruk bij deze speakers niet alleen om puurheid van design, maar ook om puurheid van het geluid. De speakers zijn voor het eerst te zien tijdens de IFA-beurs in Berlijn, die van 6 tot 11 september plaatsvindt. De productie van de speakers is uit handen gegeven aan Pure, gevestigd in Londen. Zij maken al DAB-producten en hebben nu het merk Braun Audio in licentie genomen van Procter & Gamble.


Als je tegenwoordig bij een winkel zoals Blokker naar Braun-producten kijkt, dan zijn het vooral scheerapparaten, elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten, die er prima uitzien, maar lang niet de flair hebben van de producten uit de jaren vijftig en zestig. Tegenwoordig geniet Dieter Rams van zijn pensioen, terwijl de designafdeling van Braun onder leiding staat van prof. Oliver Grabes. Grabes houdt zich echter niet met audioproducten bezig, maar met scheerapparaten en andere producten voor persoonlijke verzorging. Begrijpelijk, want Braun is tegenwoordig onderdeel van Procter & Gamble. Het zijn prima functionele producten, maar echt spannend qua design zijn ze niet.

Braun LE Speakers

In de jaren vijftig en zestig was Braun echter op vele fronten een voorloper en had een invloed die wel wat vergelijkbaar is met Apple. Ontwerper Dieter Rams bedacht in 1959 de eerste Hi-Fi platenspeler met doorzichtig deksel van plexiglas, de SK 4. Daarna gingen alle fabrikanten dergelijke platenspelers maken. In datzelfde jaar verscheen de TP 1, de eerste combinatie van draagbare radio en platenspeler.

Braun SK 4 platenspeler

De LE-speakers komen ook uit 1959 en zijn eveneens ontworpen door Dieter Rams. Volgens het persbericht dat Braun Audio nu heeft uitgebracht is het een goed voorbeeld van Rams’ lijfspreuk: “goed design is eerlijk”.

Braun LE Speakers

Maar laat je niet op het verkeerde been zetten door het simpel ogende design, want deze nieuwe speakers zouden wel eens flink prijzig kunnen zijn. Braun heeft nog geen prijzen bekendgemaakt, maar spreekt over “cutting-edge Hi-Fi” en “craftsmanship”, termen die erop duiden dat het geen simpele speakers voor in de badkamer zijn. Wel belooft Braun state-of-the-art technologie en connectiviteit.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 06 september: Artikel bijgewerkt na aankondiging van de nieuwe versies.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.