Siri op de Apple Watch

Gerucht: Apple gaat ‘Hé Siri’ vervangen door ‘Siri’

Apple wil de zin 'Hé Siri' vervangen door 'Siri'. Dit vergt allerlei technische aanpassingen, beweert Bloomberg op basis van informatie van insiders. Aanvankelijk sprak Bloomberg over invoering in 2023 of 2024, maar dat lijkt nu te worden vervroegd naar WWDC 2023.

Update 4 juni 2023: Vlak voor WWDC 2023 geeft Mark Gurman nog wat last-minute informatie. Volgens de verslaggever gaat Apple het activeren met ‘Hé Siri’ drastisch inkorten. In november meldde Gurman al dat Apple de opdracht wilde verkorten tot ‘Siri’ en hij denkt nu dat de aankondiging tijdens WWDC 2023 zal plaatsvinden.

Het korter maken van Siri klinkt eenvoudige aanpassing, maar het vergt nogal wat technische aanpassingen en inzet van AI. ‘Siri’ moet met meerdere accenten en in verschillende dialecten herkend worden. Amazon’s spraakassistent is ook met één woordje te activeren, namelijk ‘Alexa’.


Apple zou ook werken aan diepere integratie met third party-apps en -diensten. Die zouden volgens Gurman in 2023 of 2024 ingevoerd worden, maar nu wekt hij de indruk dat ze een stuk eerder komen. Omdat de bediening van de Reality Pro-headset ook met spraakopdrachten werkt, zou de aankondiging daarmee samen kunnen vallen.

Het gerucht werd ook op Weibo genoemd en door geruchtenlekker Shrimp Apple Pro verspreid op Twitter. Daarin werd gezegd dat de zin om Siri te activeren was verkort van ‘Hey Siri’ naar ‘Siri’. Ook meldt de Weibo-post dat iOS 17 nogal wat trekjes van Android heeft gekregen, dankzij allerlei design-aanpassingen. Er staan meer widgets op het toegangsscherm en het Bedieningspaneel heeft ook een make-over gerkegen.

Hieronder volgt ons eerdere nieuwsbericht van 6 november 2023.

Hé Siri wordt Siri

De snelste manier om bepaalde info op te vragen is vaak om ‘Hé Siri’ te zeggen. Zo kun je snel het tijdstip of het weerbericht op een bepaalde locatie opvragen of achterhalen hoe oud een bepaalde artiest is. Apple wil dat proces iets simpeler maken door ‘Hé Siri’ te vervangen door het kortere ‘Siri’. Intern wordt hier al een paar maanden aan gewerkt en als alles volgens plan gaat kan het volgend jaar of in het daaropvolgende jaar worden ingevoerd.

Apple heeft het simpele trigger-woord al onder het eigen personeel getest en verzamelt nu de noodzakelijke trainingsdata, om te zorgen dat ‘Siri’ correct wordt herkend. Siri moet daarbij in staat zijn om het woordje te herkennen met verschillende accenten en in meerdere dialecten. Bij twee woorden (dus ‘Hey Siri’) is dat een stuk makkelijker. Ook nu al komt het regelmatig voor dat Siri wordt geactiveerd, terwijl je iets heel anders zei.

Amazon deed eerder hetzelfde, door ‘Hey Alexa’ te vervangen door het kortere ‘Alexa’. Bij Google moet je ‘OK Google’ of ‘Hey Google’ zeggen, maar daarbij kun je vervolgvragen stellen zonder steeds weer het trigger-woord te noemen. Apple heeft dus een inhaalslag te maken. Door het in te korten tot ‘Siri’ kun je sneller vervolgvragen stellen, door het woordje ‘Hey’ achterwege te laten.

Verder werkt Apple aan andere aanpassingen, zoals diepere integratie van Siri in apps en diensten van derden. Ook wordt constant gewerkt aan verbetering van de te kiezen actie. Ook daar schort het nu nog wel eens aan. Iets anders, waar volgens Bloomberg nog wel iets aan gedaan kan worden, is om aan te geven welk apparaat het verzoek moet uitvoeren, bijvoorbeeld een iPhone of een HomePod.

Bekijk ook

Zo werkt Siri met apps van derden

Je kunt met Siri ook spraakopdrachten geven aan apps van derden. Maar hoe zie je welke apps daarvoor geschikt zijn? In dit artikel leggen we dat uit en lees je ook hoe je Siri met apps gebruikt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 04 juni: Volgens Mark Gurman wordt de ingekorte 'Hé Siri' tijdens WWDC 2023 aangekondigd. Het artikel is daarom bijgewerkt.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.