macOS Big Sur MacBook Pro

Geen Windows op toekomstige Macs met ARM-processor

Boot Camp, Parallels en VMWare vallen af
Het lijkt voorlopig niet mogelijk te worden om Windows te draaien op toekomstige Macs met ARM-processor. Rosetta 2 biedt geen ondersteuning voor x86 virtualisatie en Boot Camp gaat niet op ARM-processoren werken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update donderdag 25 juni: Microsoft heeft inmiddels gereageerd op de zaak. Het bedrijf blijft tegenover The Verge vaag over de plannen. Een woordvoerder tegen de site: “We ondersteunen op dit moment alleen Windows voor ARM aan OEM’s.” Dat wil zeggen dat Windows voor ARM-processors alleen voorgeïnstalleerd kan worden en niet werkt met losse licenties. Als Microsoft de toekomstige Macs wil ondersteunen zou het bedrijf dit beleid moeten aanpassen.

Apple werkt wel samen met Microsoft om te zorgen dat Office-applicaties goed werken zodra de eerste Mac met Apple Silicon van de band rolt.

Samenvatting: zo zit het met Windows op ARM Macs

We hebben gemerkt dat het een vrij ingewikkelde situatie rond Windows op ARM Macs is. Lees ook de reacties onder dit artikel, want daar staan enkele nuttige opmerkingen tussen.

Dit is in het kort gezegd de situatie:

Boot Camp:

 • Apple heeft nog geen aankondiging over Boot Camp gedaan. Er kan eventueel nog een aankondiging volgen over een ARM-versie van Boot Camp, maar de kans daarop achten we niet zo groot..
 • Als er Boot Camp voor ARM komt, zal die werken met een ARM-versie van Windows, niet met de gangbare x86-versie van Windows.
 • Het probleem is dat mensen support willen voor heel specifieke Windows-programma’s en -drivers, die vaak alleen voor x86 geprogrammeerd zijn. Ontwikkelaars en Microsoft lijken niet erg gemotiveerd om hier veel moeite in te steken.

Virtual machines:

 • Er zijn al ARM-gebaseerde versies van Windows, Linux en binnenkort ook van macOS.
 • ARM-gebaseerde versies van besturingssystemen moeten draaien op een ARM CPU.
 • Er zijn Intel/x86-gebaseerde versies van Windows, Linux en macOS.
 • Intel/x86-gebaseerde versies van besturingssystemen moeten draaien op een Intel-processor.
 • Eventueel zou je x86-software op ARM CPU’s kunnen gebruiken met een emulator zoals qemu, maar de performance is te slecht om het bruikbaar te maken.
 • De huidige virtualisatiesoftware (VMware, Parallels) is x86-gebaseerd en Rosetta 2 ondersteunt dit niet.
 • Tijdens de WWDC-keynote kregen we een demo van Parallels met een Linux Virtual Machine te zien. Die is namelijk al in ARM-versie beschikbaar.
 • Er is een ARM-gebaseerde versie van Windows (voor Surface Pro X), maar die werkt nog niet goed. De apps draaien in een 32-bit emulator, ook als zijn de ARM CPU’s zelf 64-bit. Apple lijkt niet erg gemotiveerd om stevig in Windows for ARM te investeren.
 • Om Windows for ARM te kunnen gebruiken is ook ARM-gebaseerde virtualisatiesoftware van partijen als VMware en Parallels nodig en dat is er nog niet.
 • Het probleem is dat mensen support willen voor heel specifieke Windows-programma’s en -drivers, die vaak alleen voor x86 geprogrammeerd zijn. Ontwikkelaars en Microsoft lijken niet erg gemotiveerd om hier veel moeite in te steken.

Lees hieronder ons eerdere artikel van woensdag 24 juni.

Rosetta 2 werkt niet met x86-gebaseerde virtualisatiesoftware

Dat blijkt onder andere uit een supportdocument dat Apple online heeft gezet. Mac-gebruikers die afhankelijk zijn van Windows-virtualisatiesoftware grijpen waarschijnlijk mis als ze naar de nieuwe ARM-processoren willen overstappen. Dat komt omdat de Intel-naar-ARM omzetting met Rosetta geen virtuele machine-apps ondersteunt die voor x86 zijn gemaakt.

Rosetta kan wel “de meeste Intel-gebaseerde apps” vertalen, maar kan dat niet doen voor virtual machine-apps die met x86_64 computerplatformen werken. Het gaat daarbij ook om populaire x86_64 virtualisatie-apps zoals Parallels en VMware. Daarmee kun je Windows op een Mac draaien.

Er is nog hoop
Bovenstaande situatie geldt voor de Intel-gebaseerde versie van Windows. het gaat wel werken als zowel Windows al de virtualisatiesoftware voor ARM CPU’s zijn geschreven, maar dat is nu nog niet het geval.

Microsoft heeft al wel een ARM-gebaseerde versie van Windows ontwikkeld. Die werkt alleen nog niet zo goed en Microsoft lijkt er niet veel haast mee te maken. Daarnaast zullen de virtualisatiebedrijven zoals Parallels en VMware hun software moeten aanpassen voor ARM-processoren. Nu gebruiken ze nog de virtualisatiefuncties van de x86 CPU.

Een andere oplossing om x86-software (Windows of Linux) op een ARM CPU te kunnen gebruiken is door een emulator te gebruiken. Daarbij loopt de performance enorm terug. De ARM-versie van Linux kan wel al op een ARM CPU draaien, maar de behoefte aan Windows zal groter zijn.

Verder is het nog altijd mogelijk dat Apple een opvolger van Boot Camp aankondigt.

Wat is Rosetta?
Rosetta 2 is in feite de opvolger van Apple’s eerdere Rosetta-software. Het is een softwarelaag, die apps met x86_64 instructies vertaalt naar de arm64 instructieset, waar Apple’s ARM-chips gebruik van maken. Apple noemt deze chips ‘Apple silicon’. Het zijn in eigen huis ontworpen processoren die we vanaf eind dit jaar in de eerste Macs kunnen aantreffen. Apple verwacht een overgangsperiode van twee jaar. In de tussentijd zullen ook nog gewoon Macs met Intel-processor worden uitgebracht en Intel heeft beloofd deze te ondersteunen.

Bekijk ook

Rosetta 2: zo zorgt Apple dat oude software bruikbaar blijft

Apple's Rosetta 2 zorgt ervoor dat Intel-apps bruikbaar blijven op Macs met M1-chip. Maar hoe werkt het eigenlijk en wat moet je weten over Rosetta 2? Dat lees je in dit overzicht!

Apple Silicon Rosetta

Rosetta is een tussenoplossing, om ontwikkelaars meer tijd te geven een universal binary van een app te maken. Apple liet tijdens de keynote van WWDC 2020 een demo zien van Shadow of the Tomb Raider en de animatiesoftware Maya. Er komen virtualisatieomgevingen voor Linux en Docker, maar niet voor Windows. Volgens Apple is de performance “amazing”, ook bij JavaScript en Java.

Apple merkt op dat de meeste Intel-gebaseerde apps kunnen worden vertaald, maar dat geldt niet voor:

 • Kernel-extensies
 • Virtual Machine-apps de x86_64 computerplatformen virtualiseren

Dat laatste heeft impact op mensen die Windows-apps op hun Mac willen gebruiken en daarbij afhankelijk zijn van oplossingen als VMWare en Parallels. Toch is de hoop nog niet helemaal verkeken. VMware heeft deze week aangekondigd dat er in juli een tech preview van VMware Fusion komt, die geschikt is voor macOS Big Sur. Mogelijk werkt dit ook alleen op Macs met Intel-processor.

Andreas Wendker tijdens WWDC keynote met Rosetta-demo
Apple-medewerker Andreas Wendker demonstreerde tijdens WWDC de Rosetta-software.

Geen Boot Camp op ARM-processoren

Daarnaast is er nog een andere beperking: Boot Camp zal niet beschikbaar komen op Macs die op Apple silicon draaien. Boot Camp is een hulpmiddel om je Mac afwisselen op te starten met Windows of macOS. In macOC Big Sur zal Boot Camp nog gewoon aanwezig zijn, maar alleen voor Macs die op een Intel-processor draaien. Op een Mac met ARM-processor werkt het niet. Ook heeft Apple geen alternatieven aangedragen. Het is mogelijk dat dit later nog komt, maar voorlopig lijken er geen plannen te zijn.

Bekijk ook

Apple's overstap naar ARM-processoren: dit betekent het voor jou

Apple gaat overstappen van Intel-processoren naar Apple Silicon. Dit zijn ARM-gebaseerde processoren die Apple in eigen huis heeft ontworpen. Het betekent grote veranderingen voor Mac-gebruikers. Wat zijn de praktische gevolgen van zo'n overstap en waar moet je rekening mee houden? Alle feiten op een rijtje!

Revisiegeschiedenis:

 • 2020 - 24 juni: Titel gewijzigd in 'Voorlopig geen Windows'. Apple heeft weliswaar geen Boot Camp-alternatief aangekondigd, maar dit kan eventueel nog gaan gebeuren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

macOS Big Sur

macOS 11 Big Sur was een van de grootste updates voor de Mac en verscheen in november 2020. Het is de opvolger van macOS Catalina. Big Sur brengt een volledig nieuw design, een verbeterd Bedieningspaneel en nieuwe functies voor Safari. Ook bijzonder is dat Apple voor het eerst sinds 2001 is overgestapt op een nieuwe nummering: van 10.x naar macOS 11. Alle details vind je hier!

macOS Big Sur
41 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.