Apple ziet plan van Europees Parlement voor universele lader niet zitten

“Zorgt voor meer elektronisch afval”
Eerder besprak het Europese Parlement opnieuw plannen om een universele oplader voor smartphones in te voeren. Nu heeft Apple zich uitgesproken tegen deze plannen. Het is al meer dan tien jaar geleden dat Europa zich sterk maakte voor een universele oplader, maar door een sterke lobby en te veel vertrouwen in zelfregulering is het er nog steeds niet van gekomen.

Apple reageert op plannen Europees Parlement voor universele lader

Apple heeft nu officieel gereageerd op de plannen van het Europees Parlement. Het statement komt overeen met wat Apple jaren geleden al zei. “We vinden dat regulering die een universele oplader in smartphone oplegt, innovatie tegenhoudt in plaats van dit bemoedigt”, zo geeft Apple aan in een verklaring. Het zou volgens Apple Europese gebruikers en de economie juist tegenwerken.

iPhone 7 review: de Lightning EarPods zijn van dezelfde kwaliteit als de eerdere

Apple voegt daaraan toe dat een dergelijke universele lader er juist voor zorgt dat honderden miljoenen actieve apparaten en accessoires ineens onbruikbaar worden, met als gevolg juist meer elektronisch afval. De Lightning-aansluiting vind je nu niet alleen in iPhones, maar ook in de Apple Pencil, kabels, draadloze opladers, AirPods, de Siri Remote van de Apple TV, oordopjes en nog veel meer. Bovendien komt de industrie volgens Apple zelf al met een oplossing, aangezien bedrijven steeds meer voor USB-C kiezen.

Met een dergelijke universele oplader wil de EU juist elektronisch afval tegengaan. Een gebruiker die overstapt van een iPhone naar een Android-smartphone, moet nu ook een andere kabel gebruiken. Veel Android-toestellen maken gebruik van USB-C of micro-USB. Apple lijkt voorlopig nog vast te houden aan Lightning, terwijl de iPad Pro inmiddels wel al overgestapt is op USB-C. Of daar voor dit jaar plannen voor zijn bij de iPhone, is nog maar de vraag.

Oorspronkelijk artikel 13 januari 2020:

Opnieuw plannen voor universele smartphonelader

Helemaal stilgezeten hebben de Europese Parlementsleden niet, want ook in augustus 2018 werd opnieuw gesproken over een universele oplader voor smartphone. Ook toen bleef het bij vergaderen, maar kwam er geen wetgeving. Toch wilde de Europese Unie het al in 2014 invoeren. De voordelen zijn duidelijk: volgens schattingen belandt er jaarlijks meer dan 51.000 ton aan elektroschroot op de afvalberg door afgedankte telefoonladers.


Zo’n standaard oplader moet in staat zijn om alle mobiele telefoons, tablets, e-booklezers en andere draagbare apparaten op te laden. Het debat in het Europese Parlement moet het onderwerp nu opnieuw op de agenda zetten. Het Belgische parlementslid Hilde Vautmans vindt dat Europa nu snel actie moet ondernemen. Het Europees Parlement zal de Europese Commissie vragen om rond juli 2020 extra maatregelen te nemen. Het zal afhangen van Europees commissaris Thierry Breton. “Wij gaan hem dan ook écht stimuleren om deze ontwikkeling er zo snel mogelijk door te duwen”, aldus Vautmans.

Lightning-kabel

Waarom de universele smartphone-lader er nog steeds niet is

Het probleem speelt al jaren en de voordelen zijn duidelijk. Waarom is het dan nog steeds niet ervan gekomen om een universele smartphone-lader uit te brengen? Het heeft te maken met een sterke lobby en laksheid van de Europese Commissie, zo ontdekte het Duitse magazine Netzpolitik. Apple heeft in 2009 samen met toenmalig marktleiders Nokia en Samsung wel een intentieverklaring ondertekend, maar daarna gebeurde er niets. Europa greep niet in.

Lightning-naar-micro-USB-adapter

Ondertussen is er wel iets anders gebeurd: veel fabrikanten zijn op micro-USB overgestapt. In 2011 was er daardoor al min of meer sprake van een standaardlader. Met één uitzondering: Apple. Dat bedrijf kwam in 2012 zelfs met een geheel nieuwe, afwijkende aansluiting: de Lightning-kabel. Om toch aan de belofte te voldoen bedenkt Apple iets geniepigs: er staat in de verklaring niet dat telefoons een micro-USB-poort moeten hebben, maar dat ze compatibel moeten zijn. Door een verloopstukje aan te bieden weet Apple toch binnen de regels te blijven. Volgens Apple was het document niet meer dan een intentieverklaring, geen harde afspraak. Het zou te lastig zijn om iPhones te voorzien van micro-USB.

Apple: ‘Miljard Lightning-kabels op de afvalberg’
In 2014 probeerde Europa het opnieuw, nu door te kiezen voor USB-C. Dat had vanaf 2016 de nieuwe universele aansluiting moeten worden. Veel fabrikanten stapten erop over, maar Apple niet en we zien dat ook nog niet zo snel gebeuren. Apple’s argument is dat er meer dan een miljard toestellen met Lightning-aansluiting op de markt zijn. Stapt Apple over, dan levert dat een gigantische berg elektronisch afval op.

Bekijk ook

Waarom de iPhone voorlopig geen USB-C-poort krijgt

USB-C heeft veel voordelen, maar Apple zal het voorlopig niet gebruiken in de iPhone. In dit artikel lees je waarom.

De komende tijd zullen er weer nieuwe discussies oplaaien over de universele lader en over het feit of er wel altijd standaard een lader moet worden meegeleverd in de doos. Veel mensen hebben immers nog wel een paar laders liggen en anders kun je ze ook naar behoefte achteraf kopen. Apple heeft nog één makkelijke uitweg: draadloos opladen is inmiddels zo ingeburgerd, dat Apple binnenkort op iPhones zonder oplader kan overstappen. Dat is pas courage!

Bekijk ook

EU gaat opnieuw universele oplader voor smartphones onderzoeken

De EU gaat onderzoeken of ze meer moeten doen om de komst van een universele telefoonlader te versnellen. De eerdere afgesproken vrijwillige benadering heeft geen resultaat opgeleverd. Maar is dat anno 2018 nog wel nodig?

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 24 januari: Artikel bijgewerkt met reactie van Apple.

Reacties: 48 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.