Belkin Mophie draadloos opladen

EU gaat opnieuw universele oplader voor smartphones onderzoeken

Is dat wel nodig met draadloos opladen?

De EU gaat onderzoeken of ze meer moeten doen om de komst van een universele telefoonlader te versnellen. De eerdere afgesproken vrijwillige benadering heeft geen resultaat opgeleverd. Maar is dat anno 2018 nog wel nodig?

Jaren geleden stelde de EU dat het nodig was dat smartphonefabrikanten een universele oplader moesten meeleveren met nieuwe smartphones. Terwijl je bij Android-toestellen destijds vaak micro-USB en tegenwoordig meestal USB-C gebruikt, ben je bij de iPhone aangewezen op een Lightning-aansluiting. Ook Apple zou meedoen, maar kwam niet veel verder dan het op de markt brengen van een (betaald) Lightning-naar-micro-USB-stekkertje van 25 euro. En het lijkt er niet op dat daar verandering in komt. Daarom heeft de Europese Commissie een onderzoek gepland om te kijken of ze de komst van zo’n universele oplader kunnen versnellen.

EU onderzoekt opnieuw komst universele lader

Onder druk van de EU tekenden veertien bedrijven in 2009 een zogenaamd vrijwillig memorandum van overeenstemming. Dat betekent dat de bedrijven instemmen met de gezamenlijke voornemens om een universele lader uit te brengen. Apple tekende ook voor deze overeenkomst, die in 2012 alweer verliep. In 2013 werd er nog door enkele bedrijven een andere intentieverklaring getekend, maar de EU geeft nu aan dat ze niet tevreden zijn.

Het werken aan de universele oplader ging op basis van vrijwilligheid. Het was aan de fabrikanten om met een oplossing te komen, maar dat is niet gelukt. De EU gaat daarom onderzoeken of ze maatregelen moeten nemen en zetten daarbij de kosten en voordelen van andere opties op een rij. De vraag is echter of er nu nog wel behoefte is aan zo’n universele lader.

Draadloos opladen de toekomst?
Sinds eind vorig jaar ondersteunt de iPhone draadloos opladen. Dit werkt via de Qi-standaard, waardoor je de iPhone kan opladen met elke lader die geschikt is voor Qi. De meeste andere telefoons die je draadloos kan opladen, werken ook met deze Qi-standaard. Bovendien zijn er steeds meer toestellen die overstappen op USB-C. Het is daarom lastig om met één universele lader te komen die altijd voor alle toestellen werkt, simpelweg omdat de techniek verder ontwikkeld wordt en er altijd nieuwe aansluitingen blijven komen. Of de EU daar uiteindelijk net zo over denkt, moet blijken na het eigen onderzoek.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 augustus 2018, 10:22
Bron Bron Reuters
Via Via Tweakers
Categorie Achtergrond
Onderwerpen draadloos opladen, europa, opladen
20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.