Europese Unie verplicht universele lader voor smartphones

De Europese Unie gaat smartphonemakers verplichten een universele lader gebruiken. De iPhone krijgt mogelijk een micro-usb-poort.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Lightning-connector iPhone 5Smartphones binnen de Europese Unie moeten allemaal gebruikmaken van dezelfde oplader. Dit blijkt uit een wet waar het Europees Parlement vandaag mee heeft ingestemd. Ook de iPhone zou hierdoor voortaan een universele oplader moeten ondersteunen. De nieuwe wet heeft mogelijk niet alleen effect op Apple, maar ook op de vele accessoiremakers die inmiddels de Lightning-poort van de iPhone 5 en nieuwer ondersteunen.


De discussie rond een universele smartphonelader in Europe woedt al langer. In 2009 sloot Apple zich nog aan bij een groep telefoonfabrikanten die pleit voor één oplader voor alle smartphones. Vlak voor de aankondiging van de iPhone 5 werd daarom ook gedacht dat Apple niet een Lightning-poort zou toevoegen, maar een micro-usb-aansluiting. Achteraf bracht Apple enkel een micro-usb-adapter op de markt, waarmee je de meestgebruikte stroomlader voor een smartphone op de iPhone aansluit.

Het eerdere samenwerkingsverbond tussen de EU en smartphonefabrikanten was vrijwillig. Nu er een wet is aangenomen die een universele laadoplossing verplicht, zijn er voor Apple consequenties als de iPhone alleen Lightning blijft ondersteunen. VVD-europarlementariër Toine Manders vertelt aan BNR dat de universele lader hopelijk eind 2015 een realiteit wordt. Dit betekent dat de iPhone 6 mogelijk nog een Lightning-poort heeft.

De wet is door een meerderheid van het Europees Parlement aangenomen, maar er bestaat nog enige discussie over de interpretatie. Een woordvoerder van GroenLinks vertelt bijvoorbeeld aan Tweakers dat het meeleveren van een adapter voor de Lightning-poort voldoende is, maar de SP zegt dat Apple een nieuwe aansluiting in de iPhone moet gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

53 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.