Day One dagboek

Day One geeft niet op: zo gaan ze de Journal-app in iOS 17 verslaan

Met de komst van Apple's Journal-app krijgen andere dagboeken-apps het moeilijk. Dit gaat de eigenaar van Day One doen.

Apple gaat een eigen dagboeken-app uitbrengen in iOS 17, genaamd Journal. Eerder zei Paul Mayne, de originele bedenker van de Day One-app, nog dat hij zich in de maling genomen voelt. Zijn app werd meermaals beloond met een Apple Design Award en kreeg volop aandacht van het Apple-marketingteam. Maar dat stopte opeens toen Apple aan een eigen dagboeken-app ging werken. Hij voelt zich ‘sherlocked’, een term die wel vaker wordt gehanteerd als Apple opeens een bestaande third party-app namaakt en daarmee overbodig maakt.


Matt Mullenweg, die na een overname Day One in handen kreeg, is wat milder. Hij heeft nu een korte blogpost geschreven, waarin hij aangeeft wat hij met Day One wil gaan doen. Mullenweg is eigenaar en CEO van Automattic, het bedrijf dat ook de bekende WordPress-blogsoftware op de markt brengt.

Day One vs Journal app

Day One binnenkort met gedeelde dagboeken

Hij ziet wel wat lichtpuntjes. Zo brengt Apple alleen software uit voor de eigen devices terwijl Day One op meerdere platformen te gebruiken is. Ook is Apple niet zo goed op sociaal vlak. Vandaar dat Day One het volgende plan heeft opgevat: Gedeelde Dagboeken (Shared Journals). Hiermee kun je je dagboek op een veilige manier delen met vrienden en familie. Dit gebeurt op een goed beveiligde manier, met end-to-end versleuteling. Mullenweg zou sinds de overname in 2021 intern al sterk erop hebben aangedrongen om gedeelde dagboeken te ontwikkelen en nu is het moment. Hiermee kan Day One zich blijven onderscheiden van Apple’s eigen dagboeken-app.

Een pluspunt is dat Day One cross-platform werkt. Heb je een huisgenoot die op Android zit, dan wil je die niet buitensluiten. Met Day One kun je ook gewoon meeschrijven aan het dagboek. Het werkt op Apple-devices, Android-devices en op het web. Day One heeft nog even de tijd om de gedeelde dagboeken in te voeren, want de Journal-app komt later. Hij zit nog niet in de beta en maakt waarschijnlijk deel uit van een latere update, bijvoorbeeld iOS 17.1 of 17.2.

‘Gedeelde dagboeken is niks voor Apple’

Apple zal zoiets nooit doen, denkt Mullenweg. Hun prioriteit is om zoveel mogelijk mensen in het Apple-ecosysteem te houden. Dat blijkt ook weer uit de nieuwe functie Gezinswachtwoorden: die kun je binnen je gezin delen, maar alleen als ze Apple-gebruiker zijn.

Meer over iOS 17

iOS 17 is de grote update voor de iPhone in 2023. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 17, dan vind je in ons artikel de geschikte modellen. De belangrijkste verbeteringen zijn de interactieve widgets, een vernieuwde Telefoon-app met nieuw belscherm, uitgebreidere AirDrop, een nieuwe Stand-by stand als je telefoon horizontaal aan de oplader zit en meer. Lees ook onze artikelen met de beste iOS 17-functies en interessante iOS 17-details en ontdekkingen. Of lees onze iOS 17 review. De releasedatum van iOS 17 was 18 september 2023. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

Bekijk ook

Nu zelf te proberen: Dagboek-app in iOS 17.2

Apple heeft Journal uitgebracht, een nieuwe dagboek-app voor iOS. Hiermee kun je je dagelijkse activiteiten vastleggen. Dagboek is een nieuwe app om aan je mentale en fysieke gezondheid te werken. Dit zijn de belangrijkste functies van de Dagboek-app op de iPhone.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.