macOS 11 concept.

Nieuwe concepten laten zien hoe Apple macOS en iOS flink kan verbeteren

Ontwerpers zijn aan de slag gegaan met nieuwe concepten voor macOS 11 en iOS 12. Vooral het macOS 11-concept is een totale vernieuwing. Met universele apps, een nieuwe Finder en iOS-achtige functies laat de ontwerper zien wat Apple allemaal kan doen om macOS aan te pakken. Het nieuwe iOS 12-concept illustreert allerlei handige nieuwe functies.

Al heel wat jaren gebruikt Apple het cijfer tien als versienummer voor de Mac. Vanaf 2001 met Mac OS X 10.0 Cheetah tot aan macOS 10.13 High Sierra anno 2017 speelt het cijfer tien een rol in de benaming van het besturingssysteem voor de Mac. Maar wanneer gaat Apple eindelijk de overstap maken naar macOS 11? Vandaag krijgen we daar nog geen antwoord op, maar ontwerper Alvaro Pabesio laat wel zien hoe zo’n macOS 11 eruit kan gaan zien. Dat is echter niet het enige, want er is ook een nieuw concept voor iOS 12, waarin zowel stabiliteit als nieuwe functies centraal staan.

Concept macOS 11

Onder de slogan The desktop OS from a whole new perspective heeft de ontwerper zich uitgeleefd op dit nieuwe concept voor de Mac. Wat direct in het oog springt, is de aangepaste menu- en statusbalk. De menubalk bevindt zich nog steeds linksboven, maar is standaard ingeklapt om ruimte te besparen. Rechtsboven bevindt zich de statusbalk met daarin de tijd, batterijlading en het Wi-Fi-signaal. Op deze plek is ook een Bedieningspaneel toegevoegd, zoals we dat al jaren kennen op de iPhone en iPad. Het Bedieningspaneel in dit concept lijkt erg op de versie in iOS 10 met regelaars voor de helderheid, het volume en snelkoppelingen naar een timer, rekenmachine, energiebesparingsstand en schermopname. Met een 3D Touch-achtige actie (dankzij een Force Touch-trackpad) komen er meer opties beschikbaar.

Concept van apps in macOS 11.

Ook een proactieve versie van Siri speelt in het concept een rol. Afhankelijk van welke app je gebruikt, geeft Siri in de balk bovenaan suggesties voor wat je kan doen, bijvoorbeeld een afbeelding openen in Photoshop of het downloaden van een bestand. Om de weergave te verbeteren, heeft de maker van dit concept een volledige donkere weergave toegevoegd. macOS heeft nu al een schakelaar voor een donkere stand, maar dit geldt niet voor alle apps. In dit nieuwe concept is dat wel het geval, zoals bij de Finder.

Vernieuwde en universele apps
Als alles volgens planning verloopt, gaat Apple dit najaar de Mac App Store omgooien en apps echt universeel maken. De App Stores op iOS en macOS worden samengevoegd, zodat je apps van je iPhone ook op je Mac kan gebruiken. In dit concept is daar ook rekening mee gehouden. Elke app van je iPhone kan je op die manier ook op de Mac gebruiken, waarbij rekening gehouden is met schermformaten, resoluties en bekende macOS-functies zoals de menubalk. Net als op de iPad worden er in de Dock apps voorgesteld die je kunt gebruiken.

macOS 11 concept in het donker.

Tot slot introduceert Alvaro Pabesio nog een nieuw onderdeel in de instellingen. Bij Devices heb je de mogelijkheid om al je apparaten te beheren die aan jouw account gekoppeld zijn. Je Mac geldt dan dus als een soort van overkoepelen systeem voor al je apparaten, waaronder AirPods, HomePod en je iPhone. Verder is er rekening gehouden met een nieuwe Muziek-app en worden de iMessage-animaties eindelijk ook op de Mac afgespeeld. Het volledige concept is zeker de moeite waard om te bekijken.

iOS 12 concept met meldingen.

Nieuw concept voor iOS 12

Maar dat is niet het enige concept dat verschenen is. Zoals bekend werkt Apple momenteel druk aan iOS 12. Hoewel deze update vooral draait om stabiliteit en betere prestaties, heeft een ontwerper zich wel uitgeleefd op allerlei nieuwe functies. FaceTime is bijvoorbeeld onder handen genomen met de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijk te bellen, terwijl er ook gedacht is aan een nieuwe weergave voor notificaties. Ook is er een nieuwe App Bar, die je opent door stevig op de rechter zijkant te drukken. Hier vind je apps die je vaak gebruikt, zodat je niet terug hoeft te keren naar het beginscherm.

iOS 12-concept op iPhone X.

Ook nieuw in dit concept: een Split View-weergave om twee apps tegelijk te gebruiken, een compleet vernieuwde Camera-app met meer instellingen, een vernieuwde versie van Safari, de optie om meerdere timers in te stellen en tot slot een donkere weergave die alle apps en meldingen een slag donkerder maakt. Ook dit concept is de moeite waard om te bekijken, al betwijfelen wij of Apple iOS op zo’n grote schaal onder handen gaat nemen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 maart 2018, 9:28
Categorieën iOS, Mac & macOS
Onderwerpen concept, ios 12, macos
Devices iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS 12, macOS 10.14 Mojave

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd opgevolgd door iOS 13.

iOS 12

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.