Belastingdienst waarschuwt voor nepberichten via WhatsApp
De Belastingdienst heeft een waarschuwing uitgestuurd voor valse WhatsApp-berichten. Daarin worden mensen opgeroepen om zo snel mogelijk een betalingsachterstand te vereffenen. Ze moeten daarvoor een bedrag overmaken naar het opgegeven bankrekeningnummer, dat uiteraard niet van de fiscus is.
Belastingdienst: valse WhatsApp-berichten
De berichten roepen de ontvangers op om meteen geld over te maken naar het bankrekeningnummer dat in het bericht staat vermeld. Uiteraard moet je daarbij meteen onraad ruiken: “De Belastingdienst stuurt u nooit een bericht via WhatsApp”, aldus de overheidsdienst. “Reageer daarom niet op deze berichten.”
Mocht je toch een berichtje ontvangen, dan kun je hier melding van maken bij de Belastingdienst via het e-mailadres valse-email@belastingdienst.nl. Noem daarbij het telefoonnummer van de afzender, het opgegeven bankrekeningnummer en de eventuele website die in het bericht wordt genoemd. Om het jezelf makkelijk te maken kun je het beste een screenshot maken van het bericht, zoals deze in WhatsApp op de iPhone te zien is. Daarna adviseert de Belastingdienst om het bericht uit WhatsApp te verwijderen.
Wij waarschuwen u voor valse WhatsApp-berichten die uit naam van de Belastingdienst worden verstuurd. In deze berichten wordt u verzocht snel een betalingsachterstand te betalen. De Belastingdienst stuurt u nooit een bericht via WhatsApp. Reageer daarom niet op deze berichten.
Hebt u een vals WhatsApp-bericht ontvangen? Lees wat u moet doen op de pagina Valse mail, valse brieven, valse telefoontjes, valse app’s, valse WhatsApp-berichten.
Op de pagina hierboven zie je precies welke bankrekeningnummers de Belastingdienst wél hanteert. Het zijn altijd bankrekeningnummers bij de ING-bank.
Betalingsachterstand en Apple
Onlangs was in het nieuws dat Apple ook wordt geplaagd door fraudeberichten rondom betalingsachterstand. Kwaadwillenden sturen berichten naar Apple-gebruikers over een betalingsachterstand bij overheidsdiensten zoals de Belastingdienst, die met iTunes-tegoed kan worden voldaan. Deze scam lijkt niet direct verband te houden met de waarschuwing die de Belastingdienst vandaag bekendmaakt, want daarbij wordt de ontvanger opgeroepen om gewoon geld over te maken naar een bepaalde rekening – zonder dat daarvoor iTunes-tegoed hoeft te worden gekocht.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
- We hebben de enge EyeSight-functie op de Vision Pro te danken aan Jony Ive (06-09)
Reacties: 4 reacties