Foxconn robots

Apple en Foxconn overwegen schermenfabriek van $7 miljard in de VS

Apple en Foxconn overwegen een schermenfabriek in de VS, maar dan moeten er volgens topman Gou wel gunstige regelingen komen.

Apple’s productiepartner Foxconn overweegt een schermenfabriek in de VS op te richten. Het zou gaan om een grotendeels geautomatiseerde fabriek voor het produceren van iPhone-schermen waarmee een investering van 7 miljard dollar gemoeid is. Dat heeft besetuursvoorzitter Terry Gou van Foxconn bekendgemaakt.

Foxconn robots

Foxconn-schermenfabriek in de VS

“Apple wil in de fabriek investeren omdat zij de panelen nodig hebben”, vertelde Gou aan de pers. De fabriek zou tussen de 30.000 en 50.000 banen kunnen opleveren. Foxconn zou ook een nieuwe gietvormenfabriek overwegen in de staat Pennsylvania. Gesprekken daarover zouden al gaande zijn.

Foxconn Terry Gou

Productie in de VS is meestal duurder, onder andere vanwege de hogere loonkosten. Gou beweerde dat er een groeiende vraag naar grotere schermen is en dat de productie daarvan slimmer is in de VS dan het importeren vanuit China. De plannen zijn waarschijnlijk een reactie op het aantreden van Donald Trump als 45e president van de VS. Hij dreigde de huidige handelsdeals te wijzigen en het importeren van Chinese producten zwaarder te belasten. Bedrijven zoals Apple zouden belastingdeals tegemoet kunnen zien als ze hun productie naar de VS overhevelen. Foxconn-topman Gou beweerde dat het Canadese bedrijf Smart Technologies ook overweegt om vanwege Trump’s plannen naar de VS te verhuizen.

Gunstige regelingen voor land en energie
Wel zou Gou graag gunstige deals zien op het gebied van onroerend goed en energie, zodat het makkelijker wordt om fabrieken te bouwen. Zonder die gunstige regelingen zou het wel eens onhaalbaar en te duur kunnen worden, waarschuwde Gou. “In de toekomst betalen mensen misschien wel $500 meer voor een product, maar die werkt niet noodzakelijk beter dan een $300 telefoon”, aldus Gou. Daarmee zet hij eigenlijk zijn belangrijkste klant te kijk, want Apple vraagt met gemak $800 voor een nieuwe telefoon. Overigens gaat Foxconn ook gewoon verder met uitbreiding in China, waaronder een fabriek voor Apple-prototypes in Shenzhen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2017, 9:24
Categorie Achtergrond
Onderwerpen fabriek, foxconn, scherm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.