iTunes-kaarten

Apple waarschuwt voor oplichting met iTunes-kaarten

Apple waarschuwt dat iTunes-kaarten geen normaal betaalmiddel zijn. Oplichters proberen om je met iTunes-kaarten bepaalde schulden te laten afbetalen.

In de Verenigde Staten en in andere landen is een nieuwe manier van oplichting ontdekt, waarbij mensen onder druk worden gezet om met iTunes-kaarten te betalen. In een telefoongesprek krijgen mensen te horen dat ze bijvoorbeeld schulden bij de overheid of bij een bedrijf hebben en deze met iTunes-kaarten kunnen aflossen. Apple waarschuwt officieel voor deze manier van bedrog.

iTunes-kaarten

Oplichting met iTunes-kaarten

Iedereen snapt natuurlijk dat je een eventuele belastingschuld niet terugbetaalt met iTunes-kaarten, maar toch neemt Apple het zekere voor het onzekere en waarschuwt dat je er niet in moet trappen. Via de telefoon krijgen de slachtoffers te horen dat het bijvoorbeeld gaat om achterstallige belastingen of een niet betaalde dokters- of tandartsrekening. Als de slachtoffers niet meewerken, worden ze bedreigd met hoge geldstraffen, afsluiten van gas en elektriciteit, politiebezoek of gevangenisstraf.

Als ze zodanig onder druk zijn gezet gaan sommige mensen blijkbaar toch maar even naar de supermarkt om de hoek om de zogenaamde schulden af te lossen met iTunes-kaarten. De oplichters geven daarbij heel specifieke aanwijzingen waar de dichtstbijzijnde supermarkt met iTunes-kaarten te vinden is. Ze moeten daarna de code op de achterkant van de iTunes-kaart telefonisch doorgeven.

iTunes-kaarten zijn geen betaalmiddel

Apple legt op een speciale webpagina uit dat iTunes-kaarten geen betaalmiddel zijn. “Geef de codes niet aan iemand, die je niet kent”, adviseert Apple. Ze zijn alleen bedoeld voor iTunes-aankopen, zoals voor muziek, apps en boeken of voor lidmaatschap van Apple Music, maar niet als normaal betaalmiddel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2017, 9:28
Categorie Diensten
Onderwerpen itunes, oplichting

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.