Apple Watch Nederlandse artsen

Apple informeert Nederlandse artsen over Apple Watch-gezondheidsfuncties

Als je een Apple Watch gebruikt voor gezondheidsfuncties, dan kan het soms lastig zijn om met al die metingen naar je (huis)arts te stappen. Neemt de arts jouw hartslag- en andere gezondheidsdata wel serieus? Niet elke arts is ervan overtuigd dat doe-het-zelf-metingen bruikbaar en betrouwbaar genoeg zijn. Om Nederlandse artsen te informeren heeft Apple nu een speciale voorlichtingspagina gemaakt.

Apple Watch-informatiepagina voor artsen

De pagina werd aan ons getipt door iCulture-lezer Alexander, die onderzoek doet naar de integratie van Apple Watch-data in een elektronisch patiëntendossier. Hij vroeg namens een aantal cardiologen meer informatie bij Apple op en kreeg daarop het volgende antwoord:

Op de pagina: apple.com/nl/healthcare/apple-watch/ staan alle details rondom de Apple Watch die we delen.

Deze informatiepagina voor artsen bestond in een Engelstalige variant al sinds begin dit jaar. Vanaf deze week is de pagina over de Apple Watch-gezondheidsfuncties er ook in het Nederlands. Daarnaast is er een langer bestaande pagina over gezondheidszorg, die in algemene lijnen beschrijft wat Apple op dit gebied doet. Daar kwam de Apple Watch nog niet uitgebreid aan de orde; het device wordt slechts éénmaal terloops genoemd. Apple’s nieuwe pagina legt uit dat de Apple Watch het ultieme device is voor een gezonde levensstijl. “Met nieuwe meldingen en de ECG-app beschikken jij en je patiënten over belangrijke gegevens over de gezondheid van hun hart.” Vervolgens komen hartslagmeldingen, meldingen bij onregelmatig ritme, de ECG-app en Medisch ID ter sprake.


Om te onderstrepen dat vooraanstaande artsen al helemaal om zijn, komen zij aan het woord. “Dit kan een aanvulling zijn op ons groeiende arsenaal aan tools om atriumfibrilleren te detecteren, een stoornis die intermitterend en niet-symptomatisch kan zijn”, vindt Dr. Richard Milani, hoogleraar geneeskunde. En Dr. Ivor Benjamin van de American Heart Association vindt dat apparaten zoals de Apple Watch een “belangrijke rol kunnen spelen in nieuwe klinische-zorgmodellen”.

Apple Watch gezondheid artsen

De volgende functies komen achtereenvolgens aan bod:

  • Hartslagmeldingen bij ongewoon hoge of lage hartslag, wat een indicatie kan zijn van een ernstige aandoening. Hierdoor krijgt de patiënt tijdig een waarschuwing voor situaties die mogelijk nader onderzoek vragen.
  • Meldingen bij onregelmatig ritme: dit is bedoeld om af en toe te controleren of er sprake is van een onregelmatig hartritme. Dat kan een indicatie zijn van de hartritmestoornis atriumfibrilleren. Apple benadrukt dat deze functie niet alle vormen van atriumfibrilleren herkent, maar kan patiënten wel tijdig waarschuwen als er mogelijk extra onderzoek nodig is.
  • ECG-app: voor symptomen als snelle hartslag of het overslaan van hartslagen, of als patiënten een melding bij onregelmatig ritme hebben gekregen. Ze kunnen dan met de ECG-app op Apple Watch Series 4 een elektrocardiogram maken en hun symptomen invoeren. Op basis van deze gegevens kan de arts een beter onderbouwde beslissing nemen of er nader onderzoek of verdere zorg nodig is.
  • Valdetectie: wanneer de Apple Watch Series 4 detecteert dat de gebruiker gevallen is, verschijnt een melding om de hulpdiensten te bellen. Als de gebruiker na ongeveer één minuut nog niet heeft gereageerd, wordt automatisch een noodoproep gedaan. Bovendien gaat er een berichtje naar de SOS-contactpersonen van de gebruiker. Deze functie staat standaard ingeschakeld voor gebruikers vanaf 65 jaar maar je kunt het ook handmatig in- en uitschakelen.
  • Medische ID: dankzij deze al langer bestaande functie kunnen hulpverleners en artsen bij de spoedeisende hulp ook op een vergrendelde iPhone of Apple Watch belangrijke medische gegevens inzien. Ze hebben geen toegangscode nodig en de privacy van de patiënt komt niet in het geding. In de Gezondheid-app op hun iPhone kun je als patiënt een Medische ID invullen met belangrijke informatie als allergieën, medicatie, aandoeningen, voorkeuren voor orgaandonatie en SOS-contactpersonen.

Zoals je ziet gaat het allemaal om reeds bestaande fucnties waar we op iCulture al uitgebreid aandacht aan hebben besteed. Voor artsen die wat minder er bovenop zitten als het gaat om de ontwikkelingen in de techwereld (en specifiek Apple) kan de pagina echter interessant zijn. In een paar minuten zijn ze weer over wat er mogelijk is met de Apple Watch.

Tipgever: Alexander, bedankt!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 mei 2019, 13:46
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple watch, gezondheid, medisch
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.