Apple MixC in Qingdao

Alle Apple Stores op vasteland China gesloten wegens coronavirus

Tot 9 februari alleen nog online open
Apple heeft alle Apple Stores, kantoren en contactcentra op het vasteland van China gesloten tot 9 februari. Dit doet het bedrijf uit voorzorg vanwege het coronavirus.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 1 februari 2020: Apple gaat alle kantoren en Apple Stores op het vasteland van China tijdelijk sluiten. Ze geven daarbij aan dat ze extra voorzichtig willen zijn en zich bij de beslissing hebben laten adviseren door toonaangevende gezondheidsexperts. Ook andere bedrijven overwegen om kantoren en winkels te sluiten. Apple beperkt het reizen van medewerkers naar China tot het strikt noodzakelijke. Verder zullen de Apple Stores nog beter worden schoongemaakt en wordt de temperatuur opgenomen van winkelmedewerkers, om te controleren of ze koorts hebben.

De online Apple Store in China blijft wel open, maar alle fysieke winkels gaan dicht, meldt Bloomberg.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke bericht van 30 januari.


Apple heeft drie Apple Stores in China tijdelijk gesloten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om winkels in Nanjing, Fuzhou en Qingdao. Maar ook op andere gebieden heeft het virus impact op Apple’s activiteiten.

Apple Stores in China gesloten vanwege virus

Eerder was al in het nieuws dat de productie van iPhones mogelijk invloed zal ondervinden van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Maar Tim Cook zei tijdens de bespreking van de FQ1 2020 kwartaalcijfers eerder deze week dat er alternatieven en noodplannen klaarliggen. Wat er met de fabrieken in de Wuhan-regio moet gebeuren is duidelijk. Maar in gebieden daarbuiten is er meer onzekerheid of ze gesloten moeten worden.

Wat de Apple Stores in China betreft gaat het om drie winkels. Apple Wonder City in Nanjing en Apple Thaihot Plaza in Fuzhou zullen als alles goed gaat op 3 februari weer open gaan. Apple MixC in Qingdao zou op 4 februari alweer de deuren kunnen openen.

Apple Thaihot Plaza

Het heeft ermee te maken dat de winkelcentra waarin ze zijn ondergebracht, ook worden gesloten vanwege het virus. Het sluiten van de winkels en het feit dat consumenten niet de deur uit durven zou invloed kunnen hebben op de verkoopcijfers in China.

Coronavirus China Wikipedia

Afgelopen dinsdag zei Cook dat het reizen van medewerkers zal worden beperkt tot het strikt noodzakelijke, om verspreiding van het virus tegen te gaan. Verder krijgen medewerkers een verzorgingspakket uitgereikt.

Coronavirus China Wikipedia
Dit Wikipedia-kaartje toont de locatie van Apple Stores en datacenters. De productielocaties staan niet op de kaart, aangezien het om (tientallen tot honderden) productiepartners gaat en niet om locaties van Apple zelf.

Apple heeft voor het volgende kwartaal te maken met meer onzekerheden. Daarom is de schatting voor de verwachte omzet deze keer wat ruimer gekozen: Apple verwacht tussen de 63 en 67 miljard dollar omzet te boeken in het tweede kwartaal. Apple is sterk afhankelijk van Chinese toeleveranciers, waaronder een aantal bedrijven in Wuhan en de omliggende regio.

Apple’s partner Foxconn heeft ook gezegd dat voorbereidingen zijn getroffen om elders ter wereld door te gaan met de productie. De introductie van de verwachte iPhone SE 2 hoeft daardoor niet in gevaar te komen.

Als een geluk bij een ongeluk zouden veel fabrieken toch al gesloten zijn tot 10 februari vanwege Chinees Nieuwjaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.