Rondleiding door Apple Park: van de perfecte deurklink tot een pizzadoos

Een journalist heeft een uitgebreide rondleiding gekregen door Apple Park, Apple's nieuwe hoofdkantoor. Zo krijgen we een kijkje bij de nieuwe werkplekken, zien we de perfecte deurklink en Apple's gepatenteerde pizzadoos.

We hebben al heel veel dronevideo’s en foto’s gezien van Apple Park, het grote nieuwe hoofdkantoor van Apple. Steven Levy van Wired kreeg een exclusieve rondleiding van niemand minder dan Jony Ive om een kijkje te nemen in Apple’s immens grote hoofdkantoor. Zo zien we meer van de werkplekken en de details die het Apple Park zo speciaal maken.


Apple Park met glazen wand.

Apple Park: van propeller tot cirkel

Jony Ive neemt Steven Levy mee in een twee uur durende rondleiding door het Apple Park. Het complete park bestaat uit meerdere gebouwen met het grote ronde ruimteschip als centraal punt. Het hoofdgebouw was echter lang niet altijd rond, zo blijkt uit tekeningen van de architect. Er werd nagedacht over verschillende vormen voor het hoofdkantoor, waaronder een driehoek en een propeller-achtige vorm. Uiteindelijk is gekozen voor de ronde vorm. Het belangrijkste daarbij is volgens Jony Ive dat het een gebouw is dat mensen met elkaar verbindt, maar ook een plek is waar werknemers kunnen wandelen, praten en samenwerken.

Tekeningen van Apple Park.

De gesprekken over een compleet nieuw hoofdkwartier begonnen al in 2004, tussen Steve Jobs en Jony Ive. In vijf jaar tijd is er vaak gesproken over de plannen, maar pas in 2009 zijn de eerste stappen voor het project daadwerkelijk gezet. Architect Foster werd ingeschakeld en in de eerste gesprekken met Steve Jobs kwamen allerlei onderwerpen ter sprake, zoals het gebruik van glas, staal, steen en bomen. Elke meeting duurde zo’n vijf tot zes uur en was een belangrijk onderdeel van de laatste levensjaren van Steve Jobs.

Plattegrond van Apple Park.

Pods in Apple Park

De werkplekken in het Apple Park zijn een belangrijk onderdeel. Deze zogenaamde pods zouden allerlei functies hebben. Het idee van Steve Jobs was om pods voor elke gelegenheid te realiseren, zoals voor contact met je collega’s. Ook zijn er pods voor als je even zelf geconcentreerd aan het werk wil. De openheid is hierbij belangrijk, al is niet elke werkplek even open. De designstudio van Jony Ive is bijvoorbeeld met glas afgeschermd.

Bekijk ook

Apple Park, het 'ruimteschip' hoofdkantoor van Apple

Apple heeft in april 2017 een nieuw hoofdkantoor in gebruik genomen: Apple Park in Cupertino. Wat weten we allemaal over dit bouwwerk en hoe is het tot stand gekomen? Je leest het in deze gids!

Deze pods zijn eenvoudige kamertjes waarin je in alle rust kunt werken. Alle details zijn door Apple zelf ontworpen en de deurklink is daar een goed voorbeeld van. Voor alle deuren, of het nou schuifdeuren of normale deuren zijn, wordt gebruikgemaakt van dezelfde deurklinken. Voor de perfecte deurklink zijn er eerst allerlei prototypes gemaakt. Uiteindelijk is gekozen voor het exemplaar dat je in onderstaande afbeelding kunt zien. Er is gekozen voor aluminium wat erg lijkt op de behuizing van de MacBook Pro. Belangrijk bij de deurklinken is dat er geen schroefjes zichtbaar zijn en dat het geïntegreerd is in de glazen deur zelf.

Deurklink in Apple Park.

Een ander leuk detail is dat er onder elk bureau twee knoppen verwerkt zitten, waarmee je de hoogte van het bureau eenvoudig kunt verstellen. Met de ene knop breng je het bureau omlaag en met de andere omhoog. De ene knop is bol gemaakt, terwijl de andere een holle vorm heeft. Hierdoor kun je op de tast altijd de juiste knop vinden. Zelfs de managers van de restaurants hebben meegedacht over het werkcomfort in de pods. Francesco Longoni van het Apple Park-café heeft voor Apple onderstaande pizzadoos gepatenteerd. Met deze doos neem je je pizza makkelijker met je mee, zonder dat deze zompig wordt. Dankzij de ventilatiegaatjes komt er net genoeg lucht doorheen, zonder dat de pizza afkoelt.

Pizzadoos in Apple Park.

In de complete rondleiding lees je nog veel meer over de bouw en de ontwikkeling van het Apple Park. Ook de grote hoeveelheid bomen komt nog ter sprake, net als het gebruik van bepaalde steensoorten voor de buitenkant van het Fitness & Wellness Center. Uit de rondleiding blijkt vooral dat het Apple Park een duidelijk resultaat is van de visie die Steve Jobs al die jaren had, waardoor het min of meer Steve Jobs’ laatste meesterwerk is.

Bekijk ook

Apple Campus 2 wordt Steve Jobs' laatste meesterwerk

De Apple Campus 2 is het laatste grote project waar Steve Jobs zijn stempel op heeft gedrukt. Op alle punten straalt het gebouw perfectie uit. "Het wordt een schilderij dat je niet durft aan te raken", aldus een betrokkene.

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 mei 2017 om 15:01
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.