Apple Campus 2 ramen

Apple Campus 2 wordt Steve Jobs’ laatste meesterwerk

De Apple Campus 2 is het laatste grote project waar Steve Jobs zijn stempel op heeft gedrukt. Op alle punten straalt het gebouw perfectie uit. "Het wordt een schilderij dat je niet durft aan te raken", aldus een betrokkene.

Dit voorjaar zal de officiële opening zijn van Apple Campus 2, het indrukwekkende nieuwe hoofdkantoor van Apple. Het zal het laatste grote project van Steve Jobs zijn, waar hij zich tot in detail mee heeft bemoeid. En het moet perfect worden. Als het gebouw af is, zullen de vingerafdrukken van Jobs overal te zien zijn, maar niet die van de bouwvakkers. Zij moesten handschoenen dragen om te voorkomen dat er vlekken zouden komen op de kostbare materialen die Apple heeft gebruikt. “Het wordt een schilderij dat je niet durft aan te raken”, aldus een betrokkene.

Apple Campus 2 ramen

Het nieuwe hoofdkantoor van Apple zal een eerbetoon worden aan Steve Jobs. Het wordt een futuristisch uitziende campus, dat met een extreem oog voor detail is gebouwd. Reuters sprak met meer dan twintig mensen die aan het project hebben gewerkt, al mogen ze vanwege geheimhoudingsverklaringen niet onthullen wie ze zijn.

In 2011 maakte Apple bekend dat ze Apple Campus 2 zouden gaan bouwen. Jobs bemoeide zich persoonlijk met het regelen van de vergunningen bij de gemeente.

Het plan was eigenlijk om de nieuwbouw al in 2015 af te ronden, maar het werd voorjaar 2017. Misschien heeft dat wel te maken met de enorme perfectie waarmee het gemaakt is. Apple pompte naar schatting $5 miljard (!) dollar in het gebouw, waarvan ruim $1 miljard nodig was voor de inrichting. Er zit ook een Nederlands tintje aan het verhaal: de houten vergadertafels worden gemaakt door een Nederlands bedrijf dat net zo perfectionistisch is als Apple zelf.

‘Het wordt een doolhof’
Volgens deskundigen pakt Apple het anders aan dan andere bedrijven. Louise Mozingo, hoogleraar landschapsarchitectuur en milieuplanning bij de universiteit van Berkeley denkt dat het nieuwe kantoor tegen de trends in gaan. Andere bedrijven proberen de kantoorruimte zo efficiënt mogelijk te benutten, terwijl Apple vooral een icoon wil creëren. Ze denkt dat het ook lastig is om de weg te vinden in het gebouw.

Andere techbedrijven kiezen vaak voor praktisch en een standaard inrichting, zodat ze makkelijk van het ene kantoorgebouw naar het andere kunnen ‘hoppen’. Apple niet. Ze hebben de betonkolossen van Hewlett-Packard gesloopt om er een high-tech glazen ruimteschip neer te zetten, omringd door bomen. Eén oude schuur bleef gespaard.

Apple Campus 2 skylight

Dezelfde kromming als Apple-producten
Bij het bouwen wordt hetzelfde perfectionisme nagestreefd als bij elektronica op zakformaat. Apple maakte een handboek van 30 pagina’s waarin is vastgelegd welk type hout mag worden gebruikt. De exacte maatvoering van bouwmaterialen kwam nogal nauw. De standaard is een tolerantie van 1/8e inch, maar Apple wilde het nog nauwkeuriger. Zelfs bij oppervlakken die verborgen zijn. De kromming van ronde hoeken moest hetzelfde zijn als bij Apple-producten. En de knopjes van de liftdeuren lijken op de thuisknop van een iPhone. Zelfs de toiletpotten zijn zo perfect, dat ze uit de designstudio van Jony Ive afkomstig lijken.

Apple Campus 2 glazen deuren

Bewegwijzeringsbordjes leverden een ander probleem op: de brandweer wil in noodgevallen makkelijk de weg kunnen vinden in het gebouw, terwijl Apple liever minimalistische wegwijzers wilde hebben. “Ik heb nog nooit zoveel tijd besteed aan bordjes”, aldus een chef van de lokale brandweer, die bij 15 vergaderingen aanwezig was.

Het maken van de perfecte deurklink duurt al jaren
Ongeveer 13.000 bouwvakkers werkten fulltime aan het gebouw. Daarnaast moesten alle materialen eindeloos worden geïnspecteerd, zodat ook delen die niet met het blote oog zichtbaar zullen zijn, perfect zijn afgewerkt. Het leidde ook tot spanningen: de aanvankelijke aannemers Skanska USA en DPR Construction, gooiden al vrij snel de handdoek in de ring, waardoor Apple op zoek moest naar een andere partij.

De keuze viel op Holder Construction en Rudolph & Sletten. Zij moesten meteen aan de slag met een belangrijk project: het maken van deurklinken voor de vergaderzalen. Na maanden ontwikkeling klaagde Apple dat er een ‘klein bultje’ voelbaar was. Volgens de vakmensen klopten alle maten tot op de nanometer, maar Apple wilde toch een andere versie. Na anderhalf jaar is Apple nog steeds bezig met Project Deurklink.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 februari 2017, 10:41
Categorie Apple
Onderwerp apple campus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.