Apple en Formule 1.

Waarom zou Apple een bod uit willen brengen op de Formule 1?

Volgens geruchten binnen de autobranche zou Apple een bod uit willen brengen op Formule 1. Maar waarom zou Apple een bod uit willen brengen op deze autosport? Zijn ze erop uit om kennis op te doen voor haar eigen auto of willen ze de rechten voor de Apple TV?

Apple en Formule 1.
Apple koopt zo nu en dan kleine bedrijven en diensten, voornamelijk om hun eigen producten te versterken. Deze week verscheen echter het enigszins bizarre gerucht dat Apple interesse zou hebben in Formule 1. Bekende Formule 1 blogger Joe Saward meldde dit op zijn eigen blog. Maar wat zou Apple nou met Formule 1 moeten doen en is dit niet een beetje te ver gezocht?

Apple en Formule 1

Het (vreemde) gerucht dat Apple interesse zou hebben in de Formule 1, is ontstaan dankzij de blogger Joe Saward. Hij schrijft al sinds 1988 over alle ins en outs van de Formule 1 en schreef ook voor Autosport in Londen. Saward heeft ook meerdere boeken geschreven over de Formule 1, dus het is wel iemand met verstand van zaken. Concreet bewijs heeft hij niet; hij had dit slechts in de wandelgangen vernomen.

Wij fronsten daarom onze wenkbrauwen toen we de berichten lazen over een eventuele bieding van Apple op de Formule 1. Apple zou bovendien flink in de buidel moeten tasten, want de geschatte waarde van alle Formule 1-aandelen bedraagt maar liefst 140 miljard euro. Formule 1 is momenteel voor een groot deel in handen van het bedrijf Ecclestone, waar CVC Capital Partners een grootaandeelhouder van is.

Kennis op doen voor Apple Car?

Wat zou Apple nou willen doen met de rechten van de Formule 1? Zoals bekend zou Apple ‘in het geheim’ werken aan een eigen elektrische auto. Dit project onder de naam Project Titan zou in 2020 uitgebracht moeten worden en Apple zou al enkele jaren bezig zijn met dit nieuwe product. Of het product er uiteindelijk echt gaat komen, valt nog te bezien. Volgens de meest recente woorden van Tim Cook bevindt het product zich nog in een onderzoeksfase, terwijl hij niet veel later op cryptische manier wist te melden dat het nog lang kerstavond zou zijn.

De Apple Car is echter wel de meest voor de hand liggende link die je kunt leggen met de Formule 1, omdat Apple zich op deze manier in de autobranche kan wurmen. Tegelijkertijd liggen de autosport zoals de Formule 1 en de consumentenmarkt een eind uit elkaar. Een auto op de openbare weg is ten slotte geen racewagen zoals bij de Formule 1 het geval is. Apple investeerde bijvoorbeeld wel een in Chinees taxibedrijf, omdat dat veel bruikbare informatie en ervaringen oplevert. Bovendien kan Apple op veel meer manieren kennis op doen voor het maken van haar eigen auto. Zo heeft ze al meerdere mensen uit de autobranche naar zich toegetrokken, zoals Chris Porrit van Tesla. De Formule 1-wereld staat toch net iets te ver van Apple af. Toch lijkt Apple de laatste tijd wat gekke investeringen te doen die je niet zo snel bij Apple zou verwachten.

Formule 1-rechten voor Apple TV?

Een andere mogelijkheid is dat Apple interesse zou hebben in de rechten van de Formule 1 om deze exclusief op haar eigen platform aan te gaan bieden, bijvoorbeeld via de Apple TV. Dit lijkt echter ook vrij onwaarschijnlijk, zeker gezien de woorden van Eddy Cue die hij gisteren uitsprak in een interview. Apple wil zelf geen exclusieve tv-shows maken, maar wil wel helpen waar het kan. Ze bieden zelf graag een platform aan waar andere bedrijven hun content vervolgens kunnen aanbieden. Dit komt niet bepaald overeen met het doen van een eigen bieding op zo iets groots als de Formule 1.

Bovendien kun je je afvragen of de exclusieve rechten van iets als Formule 1 zoveel mensen aantrekt dat zij besluiten om hier speciaal een Apple TV voor te kopen. In Nederland moet je momenteel bij Ziggo Sport zijn om Formule 1 live te kunnen volgen, maar wij zien Apple niet zo’n grote investering doen om exclusieve rechten te verkrijgen. Ook heeft Apple nooit eerder een grote investering gedaan in een bepaalde tak van sport.

In hoeverre het klopt dat Apple een bod zou willen uitbrengen op de Formule 1 valt dus nog te bezien. Het zou best kunnen dat Joe Saward dit in de wandelgangen gehoord heeft, maar het blijft speculeren waar dit exact op gebaseerd is. Zowel Apple als de Formula One Group wilden niet reageren op de geruchten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juli 2016, 16:15
Categorie Apple
Onderwerp formule 1

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.