Stukken in Apple Museum van Amac.

Amac opent in 2022 Apple-museum van 1600 vierkante meter

Met deel van gesloten Apple Museum Westerbork
Nederland krijgt er een nieuw Apple-museum bij. In Utrecht opent begin volgend jaar het Apple Museum van Amac, naar eigen zeggen het grootste Apple-museum van Europa.

Onlangs schreven we nog over de komst van een nieuwe Apple-museum in Kiev en daarnaast is er nog een bekend Apple Museum in Praag. Maar als je het toch liever dichter bij huis zoekt dan kan je begin 2022 terecht in Utrecht. Ed Bindels, de oprichter en eigenaar van Amac, opent dan in het winkelcentrum The Wall een eigen Apple-museum. Zijn persoonlijke collectie wordt aangevuld met een deel van de collectie van Stichting Apple Museum Nederland, dat de locatie in Westerbork moest sluiten.

Amac opent Apple Museum in Utrecht

Het Apple Museum in Westerbork is één van de bekendere in Nederland. Het museum opende in 2012 en in 2018 verhuisde het museum nog van Orvelte van Westerbork, mede omdat de locatie te klein werd. Na de verhuizing trok dit museum meer bezoekers. Maar door corona en een tekort aan vrijwilligers heeft het museum deze week moeten besluiten om de deuren voorgoed dicht te doen. Een deel van de collectie van Stichting Apple Museum Nederland komt daardoor in handen van Ed Bindels, die daarmee dus een nieuw museum gaat openen.

Computer in Apple Museum van Amac.

Het nieuwe museum van 1600 vierkante meter krijgt ruim vijfduizend objecten, bestaande uit nagenoeg alle Apple-producten die sinds 1977 verschenen zijn. Daarbij zitten naar eigen zeggen ook enkele bijzondere exemplaren bij die alleen in de VS uitgebracht zijn. Het museum komt een verdieping lager dan de nu al gevestigde Amac-winkel in The Wall. Die winkel opende in december 2018 haar deuren.

Bekijk ook

Amac opent flagshipstore vlakbij Utrecht: iCulture ging alvast kijken

Apple Premium Reseller Amac opent zaterdag 15 december een nieuwe flagshipstore in winkelcentrum The Wall in Utrecht. iCulture mocht alvast rondkijken in de winkel, die een van de grootste APR's ter wereld wordt.

De collectie van Ed Bindels is de afgelopen jaren bij verschillende overnames flink gegroeid. Amac nam bijvoorbeeld iCentre en ivizi in Limburg over. Tijdens de coronasluiting van de Amac-winkels heeft Bindels zich meer gefocust op het uitbreiden van de collectie. Vervolgens kwam hij in contact met Stichting Apple Museum Nederland. Die stichting had één doel, aldus eigenaar Izaäk Buwalda:

Het bij elkaar houden van de verzameling, zodat zo veel mogelijk mensen er kennis van kunnen nemen. Het is verdrietig dat het museum uit Drenthe moet verdwijnen, maar de collectie krijgt nu een mooie nieuwe bestemming waar dit doel kan blijven gewaarborgd.

Het nieuwe museum in Utrecht moet een mooie tentoonstelling worden van de collectie waarbij ook de verhaallijnen en anekdotes centraal staan. Ook de vergelijking met concurrerende producten uit die tijd zal een rol spelen in het museum. Zo komt beter tot uiting wat Apple volgens Bindels uniek maakte.

MacBook en Macintosh Portable in Apple Museum van Amac.

Collectie wordt gerestaureerd

De collectie wordt ook voor een groot deel gerestaureerd, zodat de computers ook aan kunnen. Bindels hoopt dan ook dat bezoekers op een Macintosh uit 1984 of een Apple II kunnen werken. Hoewel de collectie behoorlijk groot wordt, ontbreken er ook nog een paar klassiekers. Zo is de originele Apple I niet aanwezig en mist ook de originele Apple Lisa 1, de NeXT Cube en Macintosh TV.

Bekijk ook

Nieuw Apple-museum in Kiev opent binnenkort met 323 unieke items

Het is vandaag Internationale Museumdag, een mooie gelegenheid voor MacPaw om een compleet nieuw Apple-museum aan te kondigen.
Toon het persbericht van Amac.

Amac-directeur bouwt grootste Apple-Museum van Europa
Verzameling Apple Museum Westerbork vult hiaten in collectie

Utrecht, 16 juni 2021 – Begin volgend jaar opent Europa’s grootste Apple-museum van 1600 vierkante meter zijn deuren in The Wall Utrecht. Het museum is een initiatief van Ed Bindels, oprichter en eigenaar van Apple-reseller Amac. Deze week werd zijn omvangrijke Apple-collectie aangevuld met nog eens duizenden exemplaren, toen het bestuur van Stichting Apple Museum Nederland in Westerbork zijn complete verzameling in beheer gaf.

In de ruim vijfduizend objecten tellende collectie van het nieuwe museum bevinden zich nagenoeg alle Apple-producten, van 1977 tot nu, waaronder diverse bijzondere exemplaren die uitsluitend in de Verenigde Staten zijn uitgekomen. In The Wall, het rode winkelcentrum langs de A2, bevinden zich tevens de flagshipstore van de Apple Premium Reseller en Bindels’ nieuwe horecaconcept Liemès. Het museum komt een verdieping lager.

Verzamelen
Bindels: “Apple loopt als een rode draad door mijn professionele leven en mijn verzameldrang begon al vroeg. Vóór de oprichting van Amac in 2005, toen ik nog voor een andere computerwinkel werkte, had ik bijvoorbeeld al een Macintosh portable op zolder staan. Dat ‘portable’ was relatief, het is een joekel van een apparaat dat door de loodaccu loeizwaar is. Geweldig om die nu te zien naast de huidige MacBooks.”

In de loop der jaren breidde Bindels zijn verzameling uit. Bij de verschillende overnames van andere Apple Premium Resellers kocht hij verzamelingen op met de rest van de boedel. “Tijdens corona, toen voor een deel van de tijd onze 50 winkels dicht waren, ben ik me serieus gaan focussen op het completeren van de collectie.” Zodoende maakte Bindels kennis met het bestuur van Apple Museum Nederland in Westerbork.

Apple Museum Nederland

Het vinden van goede vrijwilligers en het noodgedwongen sluiten door de coronacrisis in combinatie met de hoge huur van het pand, deden het stichtingsbestuur besluiten de collectie in beheer te geven bij het nieuwe Apple-museum van Bindels. Bestuursvoorzitter Izaäk Buwalda: “Wij hadden als stichting één doel: het bij elkaar houden van de verzameling, zodat zo veel mogelijk mensen er kennis van kunnen nemen. Het is verdrietig dat het museum uit Drenthe moet verdwijnen, maar de collectie krijgt nu een mooie nieuwe bestemming waar dit doel kan blijven gewaarborgd.”

Het Apple Museum ontstond in 2012 uit een verzameling van een familie die deze niet langer in huis kon herbergen. In de loop der jaren werd de verzameling uitgebreid met donaties. De museumcollectie bestaat niet alleen uit Apple-apparatuur, maar tevens uit een complete bibliotheek met handleidingen, zeldzame posters en nagenoeg alle software die Apple ooit heeft uitgebracht. Voor corona kwamen er tussen de 3000 en 5000 bezoekers per jaar. Bindels: “In bijna 10 jaar is door vele vrijwilligers hard gewerkt om deze prachtige verzameling op te bouwen. De collectie zal dan ook ondergebracht worden in nieuwe stichting die zorg zal dragen voor het in stand houden van de collectie en deze toegankelijk maken voor een breed publiek. Verschillende vrijwilligers van Westerbork hebben zich al gemeld.”

De wereld voor en na Apple

De Apple-ondernemer gaat het museaal aanpakken. “Ik wil geen stapel pallets met oude computers, maar een mooi tentoongestelde collectie in een vakkundig vormgegeven ruimte met verhaallijnen, want die zijn er meer dan genoeg. Zoals NeXT dat door Steve Jobs werd opgericht na zijn vertrek bij Apple in 1985 en dat grote invloed heeft gehad en onmisbaar is binnen het verhaal van Apple.” De objecten worden straks in het tijdsbeeld geplaatst. Wat maakte de eerste iPhone bijvoorbeeld zo populair? Bindels: “Dat zou je kunnen uitleggen door te tonen wat er tussen 2000 en 2007, vóór de introductie van de eerste iPhone, aan mobiele telefonie op de markt was.” Hetzelfde geldt voor computers en andere apparatuur. “Pas dan kun je zien wat Apple allemaal teweeg heeft gebracht. Meer dan eens brak Apple met alles wat er ooit gemaakt was.”

Een groot deel van de objecten wordt de komende periode gerestaureerd. Bindels: “Niet alles hoeft aan te staan, maar het is natuurlijk wel te gek als bezoekers straks op een Macintosh uit 1984 of een Apple II kunnen werken.” Er ontbreken een paar pareltjes in de collectie: zoals de originele Apple I, waar maar 60 exemplaren van bekend zijn en die nu voor 1,5 miljoen dollar te koop is. Daarvan wordt overigens wel een replica tentoongesteld. Ook ontbreken de originele Apple Lisa 1 (die nagenoeg allemaal zijn omgebouwd tot Lisa 2/Macintosh XL), de NeXT Cube en een Macintosh TV nog.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.