Verschillen tussen iPhone 8 en iPhone XR: welke kies jij?

De iPhone XR is Apple's nieuwste betaalbare iPhone en is in die zin de opvolger van de iPhone 8. Wat zijn de verschillen tussen de iPhone 8 en de iPhone XR? In dit artikel bespreken we de overeenkomsten en de belangrijkste verschillen.

De iPhone XR wordt ook wel gezien als de opvolger van de iPhone 8. Dat heeft voornamelijk te maken met de prijs, die een stuk lager ligt dan de duurdere iPhone XS en iPhone XS Max. Maar wat zijn nog meer verschillen tussen de iPhone 8 en de iPhone XR? En wat zijn de overeenkomsten? In dit artikel zetten we belangrijkste verschillen tussen de iPhone 8 en iPhone XR voor je op een rijtje.

Deze vergelijking verscheen in september 2018 en beschrijft de situatie op dat moment. Inmiddels zijn er nieuwere iPhone-modellen verschenen. Bekijk ons overzicht iPhone kopen voor een actueel overzicht!
Bekijk ook

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.

iPhone 8 of iPhone XR: welke moet je kiezen?

De iPhone 8 verscheen in het najaar van 2017, maar is anno 2018 nog een prima toestel. Er zitten vernieuwingen in zoals draadloos opladen en snelladen. Ook is de processor snel genoeg voor alle apps die je zou willen proberen, zelfs voor zware games of augmented reality. De iPhone 8 is compact en als je iets groter wil dan kan je altijd nog de iPhone 8 Plus kopen. Maar beide toestellen hebben nog wel vrij brede schermranden en we kunnen ons dan ook voorstellen dat je overweegt een iPhone XR te kopen. Twijfel je nog? Dan hebben we speciaal daarvoor dit artikel gemaakt, waarin we je helpen met kiezen.

Lees ook ons artikel over de verschillen tussen de iPhone XR en iPhone XS. In ons overkoepelende artikel kun je alle iPhones vergelijken, van de iPhone XS tot aan de iPhone 7.

https://www.iculture.nl/gids/iphone-xr-vs-iphone-xs-verschillen/

iPhone 8 en iPhone XR verschillen

Dit zijn de belangrijkste iPhone XR vs iPhone 8 verschillen op een rijtje:

 • De prijs van de iPhone XR ligt iets hoger dan momenteel bij de iPhone 8. Voor de iPhone XR betaal je nu €859. De iPhone 8 is al beschikbaar vanaf €689.
 • De iPhone XR heeft een groot 6,1-inch scherm. Bij de iPhone 8 kan je kiezen uit 4,7-inch en 5,5-inch.
 • Bij de iPhone XR loopt het scherm tot aan de rand en bedien je vooral met veegbewegingen. De iPhone 8 heeft een meer traditioneel design met thuisknop.
 • Ontgrendelen en aankopen bevestigen doe je op de iPhone XR met Face ID gezichtsherkenning. De iPhone 8 en iPhone 8 Plus hebben een Touch ID vingerafdrukscanner.
 • De processor van de iPhone XR is een stukje sneller.
 • De iPhone XR heeft een geavanceerdere camera dan de iPhone 8. Je kan portretfoto’s maken met de enkele lens dankzij slimme algoritmes. Wil je dat ook op de iPhone 8, dan moet je de grotere Plus-versie hebben.
 • De iPhone 8 Plus heeft optische zoom dankzij de dubbele cameralens. Dit ontbreekt op de gewone iPhone 8 en de iPhone XR.
 • Gebruik je graag iMessage? Op de iPhone XR kun je Animoji en Memoji gebruiken. Dit heb je niet op de iPhone 8 (Plus).
 • Ben je van plan om je iPhone volop te gebruiken? De iPhone XR heeft de langste batterijduur. De iPhone XR gaat zo’n anderhalf uur langer mee dan de iPhone 8 Plus, die op zijn beurt een paar uur langer meegaat dan de iPhone 8.
 • 3D Touch mis je op de XR. Ter vervanging is er Haptic Touch, al mis je dan wel enkele functies. Op de iPhone 8 (Plus) kun je 3D Touch wel gebruiken.
 • Hou je van kleur? De iPhone XR is beschikbaar in zes verschillende kleuren. Bij de iPhone 8 (Plus) kan je alleen kiezen uit spacegrijs, zilver en goud.
 • Is 64GB te weinig maar 256GB teveel? Alleen bij de iPhone XR kun je kiezen voor 128GB. Die opties heb je bij de iPhone 8 (Plus) niet.


iPhone XR vs iPhone 8: scherm en design

Twijfel je nog steeds tussen de iPhone XR en de iPhone 8? Het design en het scherm zijn belangrijke redenen om voor één van beide te kiezen. Wil je liever een thuisknop met Touch ID, dan kom je automatisch terecht bij de iPhone 8 of 8 Plus. De iPhone XR bedien je namelijk met veegbewegingen, net als de iPhone X en iPhone XS. Overigens hebben beide toestellen een LCD-scherm, maar de iPhone XR maakt gebruik van de nieuwe schermtechniek Liquid Retina. Apple belooft het beste LCD-scherm ooit te hebben gemaakt. Hou er wel rekening mee dat het scherm van de iPhone XR fysiek groter is, maar wel dezelfde pixeldichtheid houdt. Ook ontbreekt 3D Touch, zoals we al aangaven.

iPhone 8 Plus

Als je wil opvallen, dan is de iPhone XR de beste keuze. Het design is dankzij de vele kleurtjes een stuk frisser. Je kan kiezen voor blauw, rood, geel en koraal, maar ook gewoon wit of zwart. De keuze is wat dat betreft bij de iPhone 8 een stuk beperkter, met alleen spacegrijs, zilver en goud. Moeite met kiezen? Check dan ons artikel over de iPhone kleur kiezen, waarin we de voor- en nadelen van de verschillende kleuren op een rijtje zetten.

Bekijk ook

Kleur bekennen: dit zijn alle iPhone-kleuren van dit moment

De iPhone is in een breed scala aan kleuren verkrijgbaar. Welke kleur kies jij en waarmee moet je rekening houden? Wij helpen je met kiezen van de meest geschikte iPhone-kleur.


iPhone 8 en iPhone XR overeenkomsten

Ondanks de verschillen zijn er ook veel overeenkomsten tussen de iPhone XR en iPhone 8. Hieronder hebben we de belangrijkste iPhone 8 en iPhone XR overeenkomsten opgesomd:

 • Dezelfde IP67 waterbestendigheid.
 • Draadloos opladen en iPhone-snelladen met dezelfde snelheid.
 • TrueTone en brede kleurenweergave (P3).
 • Dezelfde hoeveelheid megapixels bij de camera’s.
 • Bluetooth 5.0 voor een groter bereik.
 • Aluminium behuizing met een glazen achterkant.
 • Beide met nanosim, al is de iPhone XR de enige met dualsim (alleen te gebruiken met buitenlandse providers).

Specs iPhone XR vs iPhone 8 verschillen

Tot slot zetten we nog de belangrijkste specificaties van de iPhone XR en iPhone 8 voor je op een rijtje. In de tabel vind je de verschillen in specificatie tussen de iPhone 8 en de iPhone XR. Denk aan cameraspecs, maar ook de hoeveelheid RAM, exacte batterijduur, ondersteuning voor NFC en nog veel meer.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek Verschillen iPhone XR, iPhone 8 en iPhone 8 Plus.

Conclusie iPhone 8 vs. iPhone XR verschillen

Wil je de snelste en nieuwste iPhone? Dan ga je natuurlijk de iPhone XR bestellen, maar ook de iPhone 8 heeft zo z’n voordelen, zoals de lagere prijs, de vertrouwde Touch ID-knop en de ondersteuning voor 3D Touch. De iPhone 8 is een betrouwbaar toestel dat vertrouwd aanvoelt en waar je nog jarenlang mee vooruit kunt. Je kunt de iPhone 8 kopen bij alle providers en telecomwinkels. Je mist bij dit toestel wel het grotere scherm van de iPhone XR. Zo’n groot scherm is niet alleen handig voor mensen die graag films kijken, maar ook als je wat moeite krijgt om de teksten op het scherm te lezen. De iPhone XR is ook een aanrader als je nóg mooiere (portret)foto’s wilt maken.

Verder lezen:


Meer vergelijkingen vind je hier: