iPhones met groter scherm

Ben jij toe aan een iPhone met groter scherm?

Apple maakt geen 4-inch iPhones meer en ook de 4,7-inch iPhones gaan langzamerhand verdwijnen. Zit jij nog goed met je huidige (kleinere) iPhone of is het tijd voor een maatje groter?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft jarenlang smartphones met 4- en 4,7-inch scherm gemaakt. Die voldeden prima, maar misschien heb je je langzamerhand afgevraagd of het niet tijd is voor iets groters. Je hebt dan twee keuzes: je stapt over naar een van de Plus-modellen zoals de iPhone 7 Plus of de iPhone 8 Plus. Of je kiest voor een randloos model. Op termijn zul je eraan moeten geloven, want Apple maakt geen opvolger van de iPhone SE meer. In dit artikel vertellen we je mogelijkheden.


In 2018 is Apple overgestapt naar grotere formaten, vanaf 5,8-inch. Dat is ook meteen de kleinste maat die je momenteel kunt aanschaffen, terwijl de goedkopere iPhone XR met een schermformaat van 6,1-inch in de winkels ligt. Ook dat is een prima optie als je toe bent aan een nieuwe iPhone en niet weet wat je moet kiezen. Eigenlijk kon Apple niet veel anders, want rivalen zijn al veel eerder begonnen met het uitbrengen van smartphones met supergroot scherm. De Samsung Galaxy Notes-serie is daarbij het meest bekend, maar ook Xiaomi, Oppo, Vivo en Huawei bieden smartphones met minimaal een 6-inch scherm. Die merknamen zeggen je misschien niet zoveel, maar ze zijn erg belangrijk in de Chinese markt.

iPhone schermformaten

Op deze punten ga je erop vooruit:

  • Meer kijkplezier: We gebruiken onze iPhones steeds vaker voor streaming video, zoals Netflix en YouTube. Een groter scherm betekent een grotere ‘bioscoop op zak’. Misschien vond je het kijken van video’s op je scherm tot nu toe wat behelpen, omdat je lang niet alle details goed kunt zien. Maar met de komst van de grotere schermen is dat voorbij. Als je de iPhone op kijkafstand houdt, wordt je meegezogen in de tv-serie.
  • Makkelijker leesbaar: Hoe groter het scherm, hoe beter je teksten op het scherm kunt aflezen. Dat is handig als je langzamerhand toe bent aan een leesbril. Maar ook als je nog jong bent kan zo’n groter scherm prettig zijn omdat je veel meer informatie op het scherm krijgt.
  • iPhones met groter scherm

  • Je hebt minder vaak je computer nodig: Sommige dingen zou je vroeger nooit op je iPhone hebben gedaan. Vooral toepassingen waarbij wat meer ruimte op het scherm nodig is, zoals fotobewerking of gamen. Met een groter scherm ontdek je opeens dingen die je eigenlijk net zo goed met je iPhone kunt doen. Zo kun je alvast je e-mail opruimen als je onderweg bent, terwijl je voorheen had gewacht tot je weer achter de computer zat. Ook toepassingen als het lezen van een krant zijn op grotere schermen nou net iets prettiger.
  • Je doet veel meer met je smartphone: Misschien heeft de Schermtijd-functie je met de neus op de feiten gedrukt: we grijpen relatief vaak naar onze iPhone. Steeds vaker trouwens, voor toepassingen die eerder nog niet mogelijk waren of heel anders werden aangepakt. Zoals het bedienen van je auto op afstand of het reserveren van een tafeltje in een restaurant. Vroeger zou je bellen, nu pak je je iPhone en reserveer je online.


Uiteraard zijn er ook wel wat nadelen als je overstapt naar een iPhone met groter scherm:

  • Het past moeilijker in je broekzak: Maak je je zorgen of een grotere iPhone nog wel makkelijk mee te nemen is, dan kun je het beste kiezen voor een van de nieuwere randloze modellen, zoals de iPhone XS of de iPhone XR. Dan profiteer je namelijk wel van het grotere scherm, maar blijft de behuizing lekker klein.
  • Het is vaak wat duurder: De 4,7-inch iPhone 8 lag bij de introductie voor €810 in de winkel, terwijl de 6,1-inch iPhone XR minimaal €859 moet kosten. Iets duurder dus, maar je krijgt er ook wel wat meer voor terug. Zo is de schermresolutie van 1.334 x 750 pixels naar 1.792 x 828 pixels gegaan. Verhoudingsgewijs is het dus niet veel duurder geworden.

De vraag is natuurlijk: welke wordt het dan? Je kunt het beste een iPhone XR kopen als je lang met je toestel wilt doen en het budget ervoor hebt. Mensen die wat krapper bij kas zitten, kunnen nog steeds goed terecht bij eerdere toestellen zoals de iPhone 8. Lees ook onze vergelijking iPhone XR vs iPhone 8 om een beter idee te krijgen welke bij jou past.


Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 december 2018, 18:01
Categorie iDevices
Onderwerp scherm
29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.