Beautyfilter iPhone XS verklaring

Beautygate? Volgens de maker van Halide is het simpel te verklaren

Geen kwade opzet van Apple

Sommige mensen zien er met de iPhone XS opeens veel mooier uit, zo bleek afgelopen week. Er werd al voorzichtig gesproken over 'beautygate', maar volgens de Nederlandse maker van de Halide-app is dat zwaar overtrokken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 23 oktober: Apple gaat het algoritme voor Smart HDR in iOS 12.1 aanpassen. Deze update wordt eind oktober verwacht.

Na de ontdekking van ‘beautygate’ waren er heel wat mensen die vonden dat Apple dit stiekem geïntroduceerde schoonheidsfilter moest weghalen. Sebastiaan de With, maker van de bekende app Halide, is niet alleen fotograaf en appontwikkelaar, maar weet ook heel veel over de technische werking van camera’s. Hij schrijft in een blogposting dat een dergelijk schoonheidsfilter niet bestaat. De camera van de iPhone XS (Max) heeft meer ruisonderdrukking dan op eerdere iPhones. Dit komt omdat de camera sneller achter elkaar foto’s maakt dan bij eerdere toestellen.


Sebastiaan:

Mensen denken dat de iPhone XS de beelden om twee redenen afvlakt. Betere en agressievere ruisonderdrukking door samengevoegde belichtingen (exposures). En samengevoegde belichtingen die de scherpte reduceren door sterke licht/donkercontrasten weg te halen op plekken waar het licht delen van de huid raakt.

De iPhone XS is in staat om in korte tijd meer beelden te maken en ze samen te voegen, dankzij de verbeterde camera en de A12-chip. Om dit voor elkaar te krijgen schiet de iPhone XS op een hogere ISO-waarde en bij een hogere sluitersnelheid. Dit levert meer ruis op foto’s op, waardoor Apple ter compensatie de ruisonderdrukking heeft opgevoerd. Daardoor kan wat detail en lokaal contrast verloren gaan. Het is dus allemaal te verklaren uit de technische eigenschappen en de keuzes die Apple heeft gemaakt. Volgens Sebastiaan is er dan ook geen sprake van een bewust toegepast ‘beautyfilter’.

iPhone XS belichting

Dit effect is extra sterk bij de selfiecamera op de iPhone XS (Max), omdat die een nog kleinere sensor heeft en een hogere ISO gebruikt dan de normale camera aan de achterkant. De ruisonderdrukking is daardoor nog iets sterker. Apple heeft ervoor gekozen om wat meer ruis weg te halen, waardoor dus een ‘straktrek’-effect kan ontstaan.

Gelukkig zit Apple niet vast aan de huidige gekozen oplossing. “Het goede nieuws is dat Apple dit kan tweaken als mensen het te sterk vinden”, laat Sebastiaan weten. “Maar gezien het feit dat het een keuze is tussen onflatteuze belichting en ruis versus te veel afvlakken, is het logisch dat Apple in versie 1.0 iets meer voor afvlakken heeft gekozen”. In een toekomstige iOS-update kan Apple de ruisonderdrukking wat minder maken, zonder dat je meteen een pokdalig landschap wordt.

Kortom: geen kwade opzet bij Apple, maar puur een afweging tussen meer of minder ruis.

Lees de complete uitleg in de blogposting bij Halide.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 23 oktober: Apple gaat dit probleem in iOS 12.1 oplossen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 oktober 2018, 12:51
Bron Bron Halide Blog
Categorie Achtergrond
Onderwerpen camera, fotofilters
Devices iPhone XS, iPhone XS Max

Actuele iPhone XS Max deals

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.