iPhone-broekzak (CC)

Broekzakken van vrouwen zijn veel te klein voor smartphones

Zelfs je hand past er niet in

Past jouw iPhone in de broekzak aan de voorkant van je jeans? Niet? Dan ben je waarschijnlijk een vrouw. Broekzakken van vrouwen blijken namelijk zo klein dat er nauwelijks meer iets in past.

Zelf heb ik het ook wel gemerkt: als ik even snel mijn iPhone X in het voorzakje van mijn Levi’s wil stoppen, steekt de helft er nog uit. Even bukken en je iPhone ligt op straat. Maar niet alleen de kans op schade neemt toe, ook de kans op diefstal. Als je je handen vol hebt en even snel je iPhone op een veilige plek wil wegstoppen is alleen de achterzak groot genoeg. Die plek vergroot de kans op zakkenrollers. Bovendien loop je het risico dat je op je iPhone gaat zitten.
Uit een onderzoek blijkt dat de voorzakjes van vrouwenjeans gemiddeld half zo klein zijn als die van mannen. Daardoor past zelfs de redelijk compacte iPhone X er niet in.

Te kleine broekzakken

De meeste mannen zijn zich waarschijnlijk niet bewust van het probleem. Zij schuiven hun iPhone moeiteloos in de zakken van hun jeansmaat 36. Maar als je maat 27 hebt is er minder ruimte voor grote broekzakken, waardoor je iPhone er niet meer in past. Zeker bij skinny broeken zijn de broekzakken vaak erg klein. Vrouwen hebben soms de mogelijkheid om de iPhone in hun beha te stoppen, maar daarvoor moet je wel voldoende eh… volume hebben.

80 broeken in maat 32
Om het verschil in lichaamsgrootte tussen mannen en vrouwen te compenseren werden tachtig broeken in dezelfde jeansmaat 32 getest, waardoor ze allemaal bedoeld zijn voor hetzelfde formaat persoon. Ook werd onderscheid gemaakt tussen een skinny en normale snit.

Broekzak formaat mannen vs vrouwen

Er deden 20 bekende merken mee aan het onderzoek, waaronder Levi’s, Lee, Abercrombie en Calvin Klein. De iPhone X blijkt maar in 40 procent van de broeken te passen – en dan alleen nog in liggende stand, wat niet prettig draagt. Grotere smartphones passen maar in 20 procent van de vrouwenbroekzakken, terwijl ze in vrijwel elke mannenbroekzak passen. De broekzakken van vrouwenjeans zijn zelfs zo klein dat er in 90% van de gevallen geen (vrouwen)hand in past.

Gelukkig zijn de achterzakken van mannen- en vrouwenjeans wel ongeveer hetzelfde. De broekzakken van mannen zijn iets dieper, maar net zo breed als die van vrouwen, aldus de broekzakonderzoekers. Het probleem speelt trouwens ook voor smal gebouwde mannen die graag skinny jeans dragen.

Bij The Pudding zijn leuke animaties te zien om het probleem te verduidelijken.

iPhone-broekzak (CC)

Broekzakprobleem bestaat sinds de Plus-modellen
Het grappige is dat er jarenlang niet over broekzakproblemen werd gesproken, totdat de iPhone 6 Plus in 2014 verscheen. Er was destijds bezorgdheid of de grotere Plus-modellen wel in de broekzak van een skinny jeans zouden passen. Met als gevolg dat er allerlei broekzaktesten online verschenen, waarin mensen probeerden aan te tonen of de 6 Plus wel in een broekzak paste. Gelukkig bleek dat allemaal mee te vallen – althans bij de achterzakken. Vooral bij stretchbroeken rekt de broekzak wel wat mee, zodat elk formaat iPhone erin past. En ook bij de verwachte 6,5-inch iPhone X Plus hoeven we ons waarschijnlijk geen zorgen te maken: die krijgt een groter scherm, maar smallere schermranden en is daardoor nauwelijks groter dan de huidige Plus-modellen.

Fotocredit: Mikaela Shannon, Unsplash (CC)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2018, 10:13
Categorie Achtergrond
Onderwerp kleding
35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.